Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Ούτε για Τελάληδες δεν κάνουν! (με αφορμή το δημοσίευμα των FT)



Από τους Financial Times μάθαμε ότι επιδιώκεται η παραχώρηση του ελέγχου του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων σε εταιρία του Λουξεμβούργου. Ότι ποσό βγαίνει από το ξεπούλημα θα πηγαίνει απευθείας στους ξένους δανειστές. Γιάννης κερνά, και Γιάννης πίνει.

Τρεις παρατηρήσεις αξίζει να γίνουν:

Πρώτη: οι εκπρόσωποι του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου στην Ελλάδα δεν κάνουν ούτε για Τελάληδες. Δεν υποτιμούμε την τέχνη του Τελάλη αλλά αυτά τα ανδρίκελα δεν ξέρουν να κάνουν ούτε αυτό. Ή μάλλον όχι ακριβώς δεν ξέρουν αλλά τα αφεντικά τους δεν τους εμπιστεύονται. Φοβούνται ότι οι "δούλοι" τους θα ολιγορήσουν ή και πιθανόν να επιδιώξουν να ρίξουν καμιά δαγκωνιά και φάνε λίγο από την πίτα. Δεν υπάρχει αξιοπρεπής και αυτόνομη αστική τάξη σε αυτό τον τόπο, δεν υπήρξε ως τέτοια και δεν θα υπάρξει σε αυτό τον κόσμο. Επιβιώνει στα πλαίσια της βαθύτατα ανισομερούς εξάρτησης της από τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. 

Δεύτερη: ένας άλλος λόγος που τα κάνουν οι δανειστές είναι ότι καταλαβαίνουν ότι πιθανολογείται "ατύχημα" ή για να το πούμε όπως πρέπει σοβαρό ενδεχόμενο ελπιδοφόρας για το λαό πολιτικής ανατροπής στην Ελλάδα. Και σε αυτά τα πλαίσια θέλουν να διαμορφώσουν πιο ισχυρό νομικό πλαίσιο που να εγγυάται τα συμφέροντα τους. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι θέλουν να διέπονται όλες οι αποκρατικοποιήσεις από το δίκαιο του Λουξεμβούργου, πράγμα που σημαίνει ότι δίνει νέα νομικά εργαλεία στους δανειστές. Για αυτό και η σύγκρουση με το διεθνές ιμπεριαλιστικό κατεστημένο και το οικονομικό 4ο Ράιχ οφείλει να είναι βαθιά και αταλάντευτη στις πιέσεις. 

Τρίτη: κάτι τέτοιο δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνεται στην Ελλάδα. Το κάνανε και στην περίοδο του Διεθνή Οικονομικού Ελέγχου μετά την πτώχευση της χώρας το 1893 (ο Δ.Ο.Θ. ξεκίνησε το 1898). Περισσότερες πληροφορίες στο βιβλίο του Ν. Μπελογιάννη "Το Ξένο Κεφάλαιο στην Ελλάδα" (και μια αναζήτηση στο δίκτυο φυσικά δίνει όλες τις πληροφορίες). 

Ας μην ξαναζήσουμε τα ίδια ή καλύτερα ας μην τα ζήσουμε άλλο. 

Αριστερή Διέξοδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου