Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Κάτι... περισσότερο από ένα φανελάκι

του Σταύρου Χριστακόπουλου

Η μετάβαση Σαμαρά στην Ουάσιγκτον άνοιξε τον ασκό των σεναρίων και των διοχετευμένων «πληροφοριών» για το τι θέλει ή δεν θέλει να κάνει η κυβέρνηση. Όμως, στα σοβαρά τώρα, ποιος λογαριάζει σοβαρά τη γνώμη της;

Ο «κύκλος» του Μαξίμου φροντίζει να διατυπώνει τις μέγιστες δυνατές προσδοκίες εν όψει της συνάντησης με τον Ομπάμα. Προσπαθεί επίσης να «πουλήσει» την προοπτική κουρέματος του χρέους ζητώντας εμμέσως και σχεδόν... δημοσίως από τις ΗΠΑ να παρέμβει στο θέμα του κουρέματος και να «μαλώσει» τη Γερμανία λίγο πριν από τις εκλογές της.

Είναι χαρακτηριστική η κυβερνητική «διαρροή», η οποία αναφέρει ότι:

«Ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναχωρεί αργά αύριο το απόγευμα για την Ουάσιγκτον, δεν....
πρόκειται να θέσει το ζήτημα του κουρέματος, αλλά ευελπιστεί ότι η προοπτική της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα αναδειχθεί από τον αμερικανό Πρόεδρο και θα λάβει χαρακτηριστικά υποδείξεων προς το Βερολίνο. Τον δρόμο ενός νέου κουρέματος, άλλωστε, υποδεικνύει τους τελευταίους μήνες σχεδόν ανοικτά το ΔΝΤ, που απηχεί σε σημαντικό βαθμό τις θέσεις της Ουάσιγκτον, παρά την κατηγορηματική άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς φρόντισε να κάνει τις «κατάλληλες» δηλώσεις εν όψει του ταξιδιού του λέγοντας σε συνέντευξή του στα «Νέα»:

«Πιστεύω ότι οι ανησυχίες των ΗΠΑ για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο συμπίπτουν με τις αντίστοιχες δικές μας ανησυχίες. Και τα συμφέροντα της Ελλάδας, να υπάρξει δηλαδή ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή μας, συμπίπτουν με τις αντίστοιχες επιδιώξεις της αμερικανικής πολιτικής. Εκτός, λοιπόν, από τους μακροχρόνιους συμμαχικούς δεσμούς μας, σήμερα υπάρχει μια νέα σύμπτωση συμφερόντων και επιδιώξεων μεταξύ μας. Και σε αυτήν μπορούμε να επενδύσουμε μακροχρόνια.

Αυτά όλα έχουν διάσταση γεωπολιτική ασφαλώς, αλλά έχουν και οικονομική διάσταση. Διότι δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα χωρίς ανάπτυξη και ευημερία».

Από την άλλη ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος για την τήρηση του μνημονιακού «προγράμματος», ο ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρας, λέει σε όλους τους τόνους – και σε συνέντευξή του στο Bloomberg – ότι «δεν βλέπει» κούρεμα του ελληνικού χρέους στο μέλλον.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η εξής φράση του: «Δεν υπάρχει σχέδιο Β. Όλα έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup. Όλα τα στοιχεία είναι εκεί. Έχουμε εποικοδομητική συνεργασία με την τρόικα για την κάλυψη του κενού».

Οι διάφοροι κυβερνητικοί και μιντιακοί παράγοντες ελπίζουν ότι οι αντικρουόμενες εικόνες με τις οποίες τροφοδοτούν την κοινωνία θα προκαλέσουν όση σύγχυση χρειάζεται ώστε το πρωθυπουργικό ταξίδι να μπορεί να κριθεί επιτυχημένο. Ώστε οι συνήθως αμφίσημες διατυπώσεις να αξιοποιηθούν επικοινωνιακά.

Όμως το πολιτικό πρόβλημα της κατεστραμμένης Ελλάδας δεν μπορεί να περιμένει διεξόδους με επικοινωνιακά «κόλπα» και αμφισημίες που θυμίζουν την πασίγνωστη φράση «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ».

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις πράγματι κινήθηκαν και κινούνται χωρίς «σχέδιο Β» από την αρχή της κρίσης. Εξ ου και ουδέποτε διαπραγματεύθηκαν το ελάχιστο με τους δανειστές και την τρόικά τους. Ουδέποτε επίσης αποπειράθηκαν τη δημιουργία στενών σχέσεων με όσες δυνάμεις αντιτίθενται σφόδρα – για τους δικούς τους πολύ σοβαρούς λόγους – στην καταστροφική πολιτική της Γερμανίας.

Σήμερα το πρωθυπουργικό επιτελείο ομολογεί ότι στρέφει το βλέμμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αναζητώντας στήριξη. Όμως η όποια στήριξη δεν είναι τζάμπα ούτε βερεσέ. Θα πρέπει ο πρωθυπουργός στις αποσκευές του να κουβαλάει εμπράγματες εγγυήσεις προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, οι οποίες μάλιστα δεν είναι καν βέβαιο πως θα θεωρηθούν άμεσα εξαργυρώσιμες.

Οι εποχές έχουν αλλάξει πολύ συγκριτικά με την εποχή (Ιανουάριος του 2002) που ο Κ. Σημίτης προσέφερε, κατά το δικό του ταξίδι στην Ουάσιγκτον, ως δώρο στον Μπους τζούνιορ τα νέα ευρώ και το περίφημο... φανελάκι με το σήμα των αλήστου μνήμης Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Κάτι μας λέει ότι ο νυν πρωθυπουργός θα κληθεί να αφήσει στην Ουάσιγκτον κάτι... περισσότερο από ένα φανελάκι. Και χωρίς... «σχέδιο Β».

από το «ΠΟΝΤΙΚΙ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου