Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Όταν οι ΗΠΑ συνεργάζονταν με καθεστώτα που έριχναν χημικά

Πηγή: http://tvxs.gr


Την ώρα που στη Δύση εντείνονται οι συζητήσεις για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία ύστερα από τις καταγγελίες των αντικαθεστωτικών για χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, απόρρητα έγγραφα της CIA, που αποχαρακτηρίστηκαν, αποκαλύπτουν πως οι ΗΠΑ, πριν από 25 χρόνια, είχαν υποστηρίξει, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες, το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν στον πόλεμο με το Ιράν, αν και γνώριζαν πως θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

Σύμφωνα με τα εν λόγω έγγραφα που δημοσιεύονται στο περιοδικό Foreign Policy οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν στενά τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν, τόσο κατά στον πόλεμο μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ (1980-1988) όσο και ενάντια στον κουρδικό πληθυσμό του Ιράκ (Χαλάμπτζα περισσότεροι από 5.000 νεκροί).

Αν και το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν χαρακτηρίζεται ως «αναθεματισμένο» και οι αξιωματούχοι του ως «τραμπούκοι», οι πολιτικές της κυβέρνησης του Ρόναλντ Ρίγκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1980 είχαν ως στόχο να διασφαλιστεί η νίκη του Ιράκ στον πόλεμο με το Ιράν.

Σύμφωνα με τον πρώην αξιωματούχο της CIA Rick Francona, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στο Foreign Policy, οι ΗΠΑ γνώριζαν από την αρχή και δεν είχαν καμία αμφιβολία πως οι ιρακινές δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεϊν έκαναν χρήση χημικών όπλων εναντίον των ιρανικών δυνάμεων, ενώ παράλληλα το Ιράν δεν είχε αποδείξεις και δεν μπορούσε να φέρει την υπόθεση στον ΟΗΕ. Σημειώνεται πως το Ιράκ δεν είχε τη δυνατότητα να παράγει χημικά όπλα και τα προμηθευόταν από το εξωτερικό, με την Ιταλία να αποτελεί, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, έναν από τους βασικούς προμηθευτές.

Η κυβέρνηση Ρίγκαν επιθυμούσε να μην κερδίσει τον πόλεμο το Ιράν, ενώ σε ένα από τα έγγραφα (με ημερομηνία Νοέμβριος του 1983) αναφέρεται πως όσο συνεχίζονται και πυκνώνουν οι ιρακινές επιθέσεις με χημικά όπλα αυξάνονται οι πιθανότητες οι ιρανικές δυνάμεις να αποκτήσουν αποδείξεις. Στα τέλη του 1987, δορυφόρος των ΗΠα, εντόπισε δυνάμεις του Ιράν που συγκεντρώνονταν στα ανατολικά Βασόρας, στα νότια του Ιράκ, ενόψει της εαρινής του αντεπίθεσης. Μάλιστα φαίνεται οι Ιρανοί να είχαν εντοπίσει ένα σημαντικό κενό στην αμυντική γραμμή των Ιρακινών.

Η έκθεση, που έφερε την κωδική ονομασία «Προ των πυλών της Βασόρας», είχε παρουσιασθεί στον πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος είχε σημειώσει τότε πως «μία ιρανική νίκη θα ήταν απαράδεκτη». Τελικά οι αμερικανοί ενημέρωσαν το Ιράκ για τις κινήσεις των Ιρανών δίνοντας στοιχεία για την  ακριβή θέση των δυνάμεων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και των αντιαεροπορικών αμυντικών συστοιχιών του Ιράν. Με βάση αυτά τα στοιχεία, το 1988 οι Ιρακινοί εξαπολύουν μια ευρείας έκτασης επίθεση που περιελάμβανε και βομβαρδισμούς με χημικά, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους. Χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν σε τέσσερις περιπτώσεις, προκαλώντας κάθε φορά «εκατοντάδες και χιλιάδες θύματα μεταξύ των Ιρανών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στα έγγραφα της CIA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου