Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Άδοξο τέλος για τον πολιτικό έρωτα Μέρκελ-Σαμαρά

Πηγή: http://tvxs.gr

της Αγγελικής Σπανού

Όχι κούρεμα, μόνο δάνειο... Πρώτα ο Β. Σόιμπλε, μετά ο Επίτροπος Ρέν, τελικά και η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ προεξοφλούν ένα νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα στα μέσα του 2014. Αυτή η εξαγγελία εκ των πραγμάτων  αποδομεί την κυβερνητική προπαγάνδα περί success story γιατί σημαίνει νέο μνημόνιο κ παράταση της ομηρίας στην Τρόικα.



Διπλωματικές πηγές αποδίδουν τα γερμανικά αποκαλυπτήρια στην πίεση που έχει ασκήσει η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση στην γερμανική κυβέρνηση καταγγέλλοντας απόκρυψη της αλήθειας για το ελληνικό ζήτημα από τους Γερμανούς ψηφοφόρους. Έτσι, Μέρκελ και Σόιμπλε αποφάσισαν να παραδεχτούν την πραγματικότητα, ότι το ελληνικό πρόγραμμα από τυγχάνει, και να καθησυχάσουν τους Γερμανούς πολίτες ότι δεν θα υποστούν τα βάρη από μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αλλά θα βρεθεί λύση μέσω αλλού δρόμου, δηλαδή με παράταση της ακολουθούμενης θεραπείας (δόσεις και προαπαιτούμενα). Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν τις τελευταίες μέρες από τους πρωταγωνιστές στο παιχνίδι της ευρωζώνης, θα προσφερθεί μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τον δανείων, ενώ μπορεί να μεταφερθεί ένα μέρος από τα ποσά άμα κεφαλαιοποίησης των τραπεζών στον ΕΣΜ -αλλά άμεσο κούρεμα δεν περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς, πόσο μάλλον όταν ξένοι ομολογιούχοι που ζημιώθηκαν από το psi βρίσκονται σε δικαστικούς αγώνες.

Για το Μέγαρο Μαξίμου πρόκειται για πραγματική ψυχρολουσία. Είναι ενδεικτική η σιωπή με την οποία αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση οι πολύ σοβαρές δηλώσεις Μέρκελ-Σοιμπλε-Ρέν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλώνει την ενέργειά του στην καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ως υποστηρικτή των κατασκευαστών μολότωφ και έχει ξεχάσει να εκφράσει την θέση της κυβέρνησης σχετικά με τα  νέα που μας ήρθαν από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Η αλήθεια είναι ότι είχαν επενδυθεί μεγάλες προσδοκίες σε μια στήριξη μετά τις γερμανικές εκλογές της 22ης Σεπτεμβρίου και η εγκάρδια σχέση Μέρκελ-Σαμαρά θεωρείτο από το πρωθυπουργικό επιτελείο ως διαβατήριο για τη μετάβαση σε μια νέα κατάσταση προς την κατεύθυνση της υπέρβασης του μνημονίου. Αντί για αυτό, το Βερολίνο ακυρώνει τις κυβερνητικές φαντασιώσεις πριν καν έρθει η ώρα της κάλπης στη Γερμανία. Ο Γ.Ασμουσεν, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, μετέφερε στους συνομιλητές του στην Αθήνα τη γερμανική γραμμή που συνοψίζεται στο τρίπτυχο: ξεχάστε το κούρεμα, συνεχίστε τη λιτότητα, προετοιμαστείτε για πολυετές μνημόνιο.

Ο γερμανικός πολιτικός κυνισμός φέρνει σε δυσχερή θέση τους κυβερνητικούς εταίρους που προσβλέπουν στο τέλος του προγράμματος τον Ιούλιο του 2014. Σαμαράς και Βενιζέλος ελπίζαν ότι με το πρωτογενές πλεόνασμα, ακόμη κ αν είναι προϊόν δημιουργικής λογιστικής, θα μπορούσαν να διεκδικήσουν μια γενναία απομείωση του χρέους που θα άνοιγε το δρόμο για έξοδο στις αγορές με τη στήριξη της ΕΚΤ και μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

Αλλά η Μέρκελ, απορροφημένη από τις προεκλογικές της αγωνίες, τους τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια, αδιαφορώντας για την απουσία plan b από ελληνικής πλευράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου