Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

ΒΙΝΤΕΟ: Κερδοσκόποι - η Ελλάδα είναι μόνο η αρχή: το ραδιοντοκιμαντέρ των Κακλαμάνου, Καζάκη που πρέπει να ακούσουν όλοι οι Έλληνες




Απρίλιος του 2011. Ο Μάνος Κακλαμάνος φιλοξενεί τον Δημήτρη Καζάκη στο στούντιο του (τότε) Ράδιο 9 για μια ολιγόλεπτη συνέντευξη που τελικά κράτησε 4 ώρες (!) και αποτέλεσε το υλικό για το ραδιο-ντοκιμαντέρ "Κερδοσκόποι - η Ελλάδα είναι μόνο η αρχή".

Θυμάται ο Μάνος Κακλαμάνος:

''Την τελευταία δεκαετία δανειστήκαμε 490 δισ ενώ χρειαζόμασταν πραγματικά τα 20 δισ ! Τα υπόλοιπα πήγαν σε τοκοχρεολύσια πρηγούμενων ετών. Αυτό το χρέος μας ζητούν να πληρώσουμε...!

Αυτή είναι η πρώτη μου ραδιοφωνική γνωριμία με τον Δημήτρη Καζάκη. Είναι Απρίλιος του 2011 και μπαίνουμε στο στούντιο του (τότε) Ράδιο 9 για μια ολιγόλεπτη συνέντευξη. Τελικά η συνέντευξη διήρκεσε 4 ώρες και αποτέλεσε το υλικό για το ραδιο-ντοκιμαντέρ «Κερδοσκόποι - η Ελλάδα είναι μόνο η αρχή».

Σκεφτείτε ότι όλα αυτά που θα ακούσετε (όσοι έχετε την υπομονή) ειπώθηκαν στο ραδιοφωνικό αέρα το 2011, όταν οι Έλληνες δεν γνωρίζαμε ακόμη τίποτα για τη δανειακή σύμβαση και θεωρούσαμε ότι σε λίγους μήνες θα βγούμε από την κρίση.

Θυμίζω ότι τότε ακόμη λέγαμε «επενδυτές» αυτούς που κερδοσκοπούσαν με τα ελληνικά ομόλογα. Μας δανείζανε και πανηγυρίζαμε. Και λέγαμε ότι επειδή μας δανείζουν, η ελληνική οικονομία πάει καλά.

Θυμίζω επίσης ότι είναι η περίοδος που ο τότε φερόμενος ως Έλληνας Πρωθυπουργός ΓΑΠ και ο Παπακωνσταντίνου έβγαιναν και δυσφημούσαν την Ελλάδα (θυμίζω. «Τιτανικός» και «χώρα της διαφθοράς»). Και οι κερδοσκόποι κέρδιζαν με τη σέσουλα.

Και ξεσκιζόντουσαν να κερδίζουν. Πότε με το λαθάκι της Τράπεζας της Ελλάδας. Πότε με τις δηλώσεις των Ελλήνων (;) αξιωματούχων. (θυμάστε που κάθε τόσο υπήρχε μια διαρροή Έλληνα αξιωματούχου, που ποτέ τα ΜΜΕ δεν μας έλεγαν ποιος είναι; Απλά βριζόντουσαν η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και ο κόσμος εκτονωνόταν).

Όμως, αυτό που δεν είχα καταλάβει ποτέ μέχρι τότε, ήταν το πώς ακριβώς κερδίζουν οι κερδοσκόποι. Έψαχνα κάποιον οικονομολόγο που θα μπορούσε να μου εξηγήσει τα κερδοσκοπικά εργαλεία με απλά λόγια για να καταλάβω τη λογική τους. Και βρήκα τον Δημήτρη Καζάκη. Ναι, καμιά φορά είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος του κόσμου''.

Μάνος Κακλαμάνος

Δείτε το ραδιο-ντοκιμαντέρ και φροντίσε να το δουν όσοι δε το έχουν δει ακόμη:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου