Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Ελεύθερο Σχολείο των Ζαπατίστας :"Όπλα μας τα λόγια μας, η σκέψη μας, η καρδιά μας "

Zαπατίστας : "Όπλα μας τα λόγια μας, η σκέψη μας, η καρδιά μας "



ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Αυτόνομα Σχολεία

Αυτόνομες τράπεζες

"Είμαστε οι φύλακες της Μητέρας γης μας - δεν είναι εμπόρευμα, είναι η μητέρα μας."

Στην τρίτη μέρα των μαθημάτων τους στο Ελεύθερο Σχολείο, οι Ζαπατίστας "ομολόγησαν" ότι είναι οπλισμένοι - τα όπλα τους είναι τα λόγια τους, οι σκέψεις τους και οι καρδιές τους.

Το θέμα αυτής της συνόδου ήταν η αντίσταση - με ποιόν τρόπο δηλαδή οι αυτόνομες κοινότητές τους  αντιστέκονται απέναντι σε τρία διαφορετικά, ταυτόχρονα και συνεχή είδη επιθέσεων : (1) ιδεολογικές, (2) οικονομικές, και (3) τα στρατιωτικές.

Μία από τις πιο ισχυρές ιδεολογικές επιθέσεις προέρχεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της κυβέρνησης και τα εταιρικά μέσα ενημέρωσης. "Λένε ότι δεν υπάρχει φτώχεια, γεγονός που γνωρίζουμε όλοι ότι δεν είναι αλήθεια, καθώς υπάρχουν παιδιά και οικογένειες που ζουν σε χωματερές. Οι καθηγητές των Ζαπατίστας είπαν : "Μεταδίδουν τηλεοπτικές εκπομπές που δεν έχουν καμία σχέση με εμάς, άχρηστες τηλεοπτικές εκπομπές, όπως νουβέλες  και αθλητικές εκπομπές". Θα αντιμετωπίσουν αυτές τις επιθέσεις με συνομιλίες, λαϊκές συνελεύσεις, και μέσω του ραδιοφώνου της κοινότητάς τους.

Η άλλη ισχυρή ιδεολογική επίθεση από την κυβέρνηση του Μεξικού προέρχεται από τα ωραία κτίρια των δημόσιων σχολείων, όπου οι μαθητές "δεν παίρνουν καμία εκπαίδευση, γιατί δεν παίρνει κάποιος  εκπαίδευση με την οικοδόμηση μιας όμορφης αίθουσας σχολείου, η εκπαίδευση είναι στο μυαλό και στην καρδιά μας". Τα κτίρια αυτά αποτελούν επίθεση εναντίον των σχολείων των Ζαπατίστας. "Η κυβέρνηση χτίζει ωραία κτίρια, έτσι ώστε οι άνθρωποι να χλευάζουν τα ταπεινά σχολεία μας και τους υποστηρικτές της εκπαίδευσής μας και ν' αρχίζουν να μην εμπιστεύονται τα αυτόνομα σχολεία μας. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, δεν μεταχειριζόμαστε πιστοποιητικά και διπλώματα αποφοίτησης, αλλά διδάσκουμε. Εκτός αυτού, τα εν λόγω πιστοποιητικά που παρέχουν τα σχολεία της κυβέρνησης στους νέους είναι άχρηστα καθώς δεν υπάρχουν δουλειές ούτως ή άλλως, με αποτέλεσμα οι μαθητές να παίρνουν εκπαίδευση, έτσι ώστε απλά να καταλήγουν να εργάζονται ως σερβιτόροι και μάγειρες σε εστιατόρια. "

Τα παιδιά των Ζαπατίστας προετοιμάζονται έτσι ώστε όταν μεγαλώσουν να υπηρετούν την κοινότητά τους, όχι κάποιον εργοδότη.

Οι Ζαπατίστας εκπαιδευτικοί επεσήμαναν ότι η ποιότητα της εκπαίδευσης, όπως ακριβώς και η ποιότητα μιας κυβέρνησης, δεν βρίσκεται στην όμορφη εμφάνιση των κτιρίων.

«Ξεκινήσαμε την κυβέρνησή μας από ένα ταπεινό γραφείο,  στην αρχή σε ένα ταπεινό σπίτι κάποιου, αλλά η κυβέρνηση είναι στην καρδιά σας και στο μυαλό σας. Πότε είδατε έναν κακό κυβερνητικό υπάλληλο να καθαρίζει το γραφείο του, να μαγειρεύει το φαγητό του, να πλένει τα ρούχα του; Οι κυβερνητικοί μας υπάλληλοι τα κάνουν όλα αυτά πέρα από τις δουλειές της διακυβέρνησης".

Ο άλλος τρόπος αντίστασης κατά των ιδεολογικών επιθέσεων από την τηλεόραση είναι να τα εξασκούν στο αντίθετο - αντί να βάζουν τα παιδιά τους να βλέπουν αθλητικά στην τηλεόραση και τηλεοπτικές εκπομπές, τα ενθαρρύνουν να συμμετέχουν σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Στην τελευταία αλλά όχι λιγότερο σημαντική επίθεση εναντίον της αυτονομίας τους είναι όλα τα κοινοτικά προγράμματα της κυβέρνησης ειδικά σχεδιασμένα "για να κάνουν τους ανθρώπους να πιστέψουν,  ότι η αυτονομία μας είναι άχρηστη". Αυτά τα προγράμματα έχουν εφαρμοστεί ειδικά στην Τσιάπας, μετά την εξέγερση των Ζαπατίστας το 1994.

Όλα αυτά τα προγράμματα "έχουν ωραία ονόματα", είπαν, όπως :  "Ευκαιρίες που παρέχουν επιχορηγήσεις σε σχολεία, έτσι ώστε να μελετάς μόνο για να ανακαλύψεις ότι δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας, ή το «Πρόγραμμα Procampo», το οποίο υποτίθεται ότι θα βοηθήσει τους αγρότες, αλλά δεν έχει κανένα σχέδιο για το πώς οι αγρότες θα πωλούν τα προϊόντα τους. Στην πραγματικότητα, τα προγράμματα αυτά κάνουν τους αγρότες να πωλούν τη γη τους, χωρίς καν να το συνειδητοποιούν ".

Επίσης, το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τους ηλικιωμένους, με το όνομα "70 και άνω" αποτελεί μία ακόμη επίθεση κατά της αυτονομίας, δίνοντας ελάχιστα χρήματα στους ηλικιωμένους έτσι ώστε να τους χειρίζονται. Είναι απλά ένας τρόπος για να ελέγχουν το μυαλό τους.

Ανέφεραν, επίσης ότι το πρόγραμμα των σχολείων της κυβέρνησης που παρέχει πρωινό στους μαθητές, αναπτύχθηκε με σκοπό τον έλεγχο των παιδιών και των οικογενειών τους. 

Τέλος, οι τραπεζικές πιστώσεις για τους αγρότες δίνονται με την προϋπόθεση της παράδοσης των τίτλων της ιδιοκτησίας τους.

Όσο για το πιο προωθούμενο πρόγραμμα του Μεξικανού Προέδρου Peña Nieto, που ονομάστηκε "Εθνική Σταυροφορία για την πείνα",  οι Ζαπατίστας το αποκαλούν το "Εθνική Σταυροφορία Θανάτου". Οι άνθρωποι παίρνουν τρόφιμα για 3 χρόνια, αλλά τι θα τρώνε μόλις περάσουν αυτά τα τρία χρόνια;  αναρωτιούνται. "Ποιος θα τους ταΐσει; Ποιος θα τους δώσει μια θέση εργασίας; Ποια δουλειά; "Πάνω από όλα, τα προγράμματα αυτά εμπεριέχουν μεταλλαγμένα τρόφιμα, επειδή θέλουν να ελέγχουν ό,τι τρώμε ".

Επίσης, η κυβέρνηση επιδοτεί τα σπίτια στα προάστια γύρω από τις πόλεις με φθηνά υλικά, έτσι ώστε οι άνθρωποι να εγκαταλείπουν τις κοινότητές τους, και να μεταναστεύουν στις μεγάλες πόλεις, και στη συνέχεια η κυβέρνηση παίρνει τα εδάφη τους (ejidos). Με αυτόν τον τρόπο επίσης καταστρέφουν τις κοινότητες.

"Εμείς δεν χρησιμοποιούμε τη γη ως εμπόρευμα. Η γη είναι η μητέρα μας. Την καλλιεργούμε, εργαζόμαστε σε αυτή, ζούμε από αυτή. Δεν πρόκειται να την πουλήσουμε. Είναι η μητέρα μας. Γι 'αυτό λέμε ότι είμαστε οι φύλακες της μητέρας γης μας. "

ΟΙ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Οι αυτόνομες τράπεζες Ζαπατίστας δημιουργήθηκαν κυρίως για να αντιμετωπίσουν το ακριβό σύστημα υγείας. Οι τράπεζες παρέχουν πιστώσεις με ελάχιστο τόκο στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από ακριβή υγειονομική περίθαλψη. Υπάρχει επίσης μια νέα τράπεζα που δημιουργήθηκε από τις γυναίκες, η BANAMAZ.

Τέλος, μίλησαν για τις συνεχείς στρατιωτικές και παραστρατιωτικές επιθέσεις που αντιμετωπίζουν εδώ και 19 χρόνια.

Τον Φεβρουάριο του 1995 ο Πρόεδρος Zedillo έστειλε 60.000 στρατιώτες ενάντια στις αυτόνομες κοινότητες για να συλλάβει τους ηγέτες του στρατού των Ζαπατίστας .

Το 1997 η κυβέρνηση εκπαίδευσε ινδικές παραστρατιωτικές ομάδες, που προκάλεσαν την σφαγή της Ακτεάλ.

Το 1998 τα γραφεία της κυβέρνησης των Ζαπατίστας δέχθηκαν επίθεση και πυρπολήθηκαν. "Αυτό που δεν συνειδητοποιούν είναι ότι η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε ένα γραφείο, αλλά στην καρδιά μας."

Όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχουν συνεχείς παραστρατιωτικές και στρατιωτικές επιθέσεις σε σχολεία, γραφεία, κοινότητες και στα σπίτια ανθρώπων. Δολοφονούν τους ηγέτες τους, ή τους συλλαμβάνουν με ψευδείς κατηγορίες. "Πήραμε την απόφαση να μην επιτεθούμε, επειδή είναι μια στρατηγική της κυβέρνησης για να βάζει τους Ινδιάνους να αλληλοσκοτώνονται ", εξήγησαν.

"Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας διαιρέσει. Δημιουργεί πολιτικούς υποστηρικτές, αρχή γενομένης από τα εδάφη, όπου οι Ζαπατίστας αγρότες αποτελούν μειοψηφία και η πλειοψηφία ανήκει σε υποστηρικτές πολιτικών κομμάτων".

"Οι υποστηρικτές των πολιτικών κομμάτων ισχυρίζονται ότι θέλουν να «οργανώσουν» τη γη μας, αλλά αυτό που πραγματικά θέλουν είναι να πάρουν τη γη μας.

Ο τρόπος που αντιστέκονται είναι με το να μην ανταποκρίνονται στις προκλήσεις τους, παρόλο που έχουν πολλούς συντρόφους τους στη φυλακή. Μερικές φορές πρέπει να μετακομίσουν οικογένειες και  κοινότητες, ακριβώς για να μην ανταποκριθούν στις προκλήσεις.

Επίσης, μίλησαν για τις ψυχολογικές επιπτώσεις των επιθέσεων μετά από τις δωροδοκίες χρημάτων και τις συκοφαντίες. Υπάρχουν οικογένειες που δωροδοκούνται, για να καταστρέψουν την αυτονομία τους. Και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επινοούν πάντα συκοφαντίες για τον υποδιοικητή Μάρκος (λέγοντας ότι κάνει διακοπές στην Ευρώπη ή εργάζεται για την επίσημη κυβέρνηση) ή λένε ψέματα για συγκρούσεις μεταξύ των δοικητών των Ζαπατίστας.

"Ο τρόπος που αντιτασσόμαστε σε κάθε νέο ψέμα, είναι εστιάζοντας στο έργο μας, γιατί έτσι θα δείξουμε στους ανθρώπους ότι όλα αυτά ειναι ψέματα.  Η αντοχή μας είναι το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε. Η κακή κυβέρνηση δεν μπορεί να την λυγίσει. Εμείς δεν επαιτούμε και δεν δεχόμαστε ψίχουλα. Έχουμε κάνει πολύ σαφές ποια είναι τα αιτήματά μας. Είμαστε οπλισμένοι - όπλο μας είναι τα λόγια μας, η σκέψη μας και η καρδιά μας ".

Πηγή: omniatv.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου