Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Κ.Λαπαβίτσας: Να αλλάξουν όλα, για να μην αλλάξει τίποτε


του Κώστα Λαπαβίτσα

Ο Γατόπαρδος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα είναι έργο που ανάγλυφα αποδίδει την κοινωνική αναταραχή στην Ιταλία του δέκατου ένατου αιώνα. Σε μια από πιο χαρακτηριστικές του σκηνές ο νεαρός Τανκρέντι λέει στο θείο του Ντον Φαμπρίτσιο, πρίγκιπα Σαλίνας: αν θέλουμε να μην αλλάξει τίποτε, πρέπει όλα ν’ αλλάξουν. Η φωνή του απηχεί τη βαθιά υπεροψία της σικελικής αριστοκρατίας, την καταφρόνια της για τους νέους ισχυρούς του χρήματος και τον ταξικό της κυνισμό. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την κοινωνική μας υπεροχή, θα πρέπει να δεχτούμε αλλαγές σε όλα, ακόμη και γάμους εξ ανάγκης.

Η επίσημη φιλολογία για την ελληνική κρίση αποδίδει την ευθύνη της κυρίως σε δύο κοινωνικές ομάδες: τους δημόσιους υπάλληλους και τους μικρομεσαίους φοροφυγάδες. Δηλαδή στον κορμό της ελληνικής κοινωνίας, όπως υποδηλώνει κι εκείνο το θρασύτατο ‘μαζί τα φάγαμε’. Παράλληλα απαιτεί ‘μεταρρυθμίσεις’, αλλαγές σε όλα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πλέον ένθερμοι οπαδοί των ‘μεταρρυθμίσεων’ είναι άνθρωποι που κατείχαν καίριες θέσεις όταν η χώρα έτρεχε με ορμή προς την καταστροφή. Όλα πρέπει ν’ αλλάξουν, για να μην αλλάξει τίποτε.

Την ευθύνη για την κρίση δεν την έχουν φυσικά ούτε οι δημόσιοι υπάλληλοι, ούτε οι μικρομεσαίοι φοροφυγάδες. Αυτοί βρέθηκαν σε ένα σύστημα πολύ πιο πέρα από τα προσωπικά τους μέτρα και προσαρμόστηκαν όπως μπορούσαν. Το σύστημα φτιάχτηκε από το ανώτερο αστικό στρώμα με συμφέροντα στις τράπεζες, τη ναυτιλία, τις κατασκευές, τα ΜΜΕ, το εμπόριο, κι αλλού. Αυτοί οικοδόμησαν το μεταπολεμικό ελληνικό κράτος, αυτοί διαμόρφωσαν τους μηχανισμούς διαφθοράς και διαπλοκής, αυτοί εξασφάλισαν φορολογική ασυδοσία, αυτοί στήριξαν τις βασικές στρατηγικές επιλογές της Ελλάδας, όπως την ένταξη στην ΕΕ και την ΟΝΕ. Αυτοί έχουν και την κύρια ευθύνη της κρίσης.

Πρόκειται για στρώμα διακριτικό και σιωπηλό που έχει μάθει να πετυχαίνει αυτό που θέλει μέσω της δύναμης του χρήματος, αλλά και με λίγες αποφασιστικές κουβέντες στον εκάστοτε υπουργό. Ο χαρακτήρας του είναι βαθιά κοσμοπολίτικος, πράγμα φυσικό για τους απογόνους της πρώτης ιστορικά αστικής τάξης της Ανατολικής Μεσογείου. Για τον ίδιο λόγο, έχει περιφρόνηση για το λαϊκό στοιχείο και πονηρή δουλικότητα προς τον ισχυρό ξένο.

Ακούγεται συχνά ότι η ελληνική αστική τάξη έχει γίνει σκιά του εαυτού της γιατί πια περιέχει βαρκάρηδες και μαυραγορίτες, πολιτικούς αναρριχητές και τυχάρπαστους επαρχιώτες. Πως θα μπορούσε κανείς να αμφισβητήσει το ρόλο αυτών των λαμπρών κοινωνικών τύπων στις γραμμές του ελληνικού αστισμού; Είναι όμως λάθος να πιστεύεται ότι υπήρξε κάποιο μυθικό παρελθόν που οι νεήλυδες αμαύρωσαν. Οι καταβολές κάθε αστικής τάξης είναι ακριβώς τέτοιας ολκής, κι όταν πάψει να αντλεί από αυτές τότε βρίσκεται δυο βήματα πριν την κατάρρευση. Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος για τον ελληνικό αστισμό.

Η αστική τάξη διαμόρφωσε την πολιτική πραγματικότητα της Μεταπολίτευσης, η οποία, αντίθετα από ότι λέγεται, αποδείχτηκε επιτυχημένη γιατί εξασφάλισε απαράμιλλη σταθερότητα για δεκαετίες. Οι πολιτικοί φρόντισαν για την ενσωμάτωση των μικρομεσαίων στρωμάτων μέσω παράπλευρων μηχανισμών διαφθοράς και διαπλοκής, όλο αυτό το ατέλειωτο αλισβερίσι φορολογικών απαλλαγών, επιδοτήσεων, παροχών, προγραμμάτων και διορισμών που σφράγισε τη χώρα. Τα μικρομεσαία στρώματα παρείχαν το πολιτικό προσωπικό, αλλά κι επάνδρωσαν αυτό που οι Άγγλοι αποκαλούν τις ‘φλύαρες τάξεις’ – τα ΜΜΕ, τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα. Το ωραίο αυτό σύστημα περιβλήθηκε τον ιδεολογικό μανδύα του ευρωπαϊσμού και πίστεψε ότι βρήκε την ιστορική του δικαίωση όταν η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρώ.

Το πρόβλημα ήταν φυσικά η αδυναμία ανταγωνισμού εντός της ΟΝΕ, άρα η τρομακτική συσσώρευση χρέους και εν τέλει η αποτυχία. Τα Μνημόνια, τα οποία σύσσωμη επέλεξε η αστική τάξη, επιχειρούν τώρα να τα αλλάξουν όλα, ώστε να μην αλλάξει τίποτε. Ο πέλεκυς έπεσε βαρύς στη μισθωτή εργασία που συντρίφτηκε από την ανεργία και τη μείωση των μισθών. Έπεσε όμως και στα μικρομεσαία στρώματα που ρημάχτηκαν από την ύφεση και τη φορολογική καταιγίδα.

Δεν υπάρχει πλέον επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς. Για να παραμείνει στην ΟΝΕ, η αστική τάξη πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα όπου θα κυριαρχεί απόλυτα το μεγάλο κεφάλαιο, η εξάρτηση από τους ξένους θα είναι πλήρης, η ανεργία υψηλή, οι μικρομεσαίοι εξουθενωμένοι, η φτώχεια διάχυτη και οι προοπτικές κοινωνικής ανέλιξης τελείως περιορισμένες. Έτσι θα παραμείνει αλώβητη η δικιά της κυριαρχία. Απομένει να δούμε τι θα δεχτεί η ελληνική κοινωνία κι αν πραγματικά υπάρχουν αντισυστημικές δυνάμεις.

από την «Ελευθεροτυπία»

4 σχόλια:

  1. AΠO TA ΠAPAKATΩ ΔIAΦENETAI KAΘAPA ΠΛEON, ΠOIOI ΘEΛOYN NA KANOYN THN EYPΩΠH ΣAN THN .. "APABIKH ANOIΞH" !! EINAI OI IΔIOI ΠOY ΦTIAΞAN TON 1 KAI 2 OIKONOMIKO Π.Π., AΛΛA XPEIAZONTAI OMΩΣ KAI TA "ΠIONIA EPΓAΛEIA TOYΣ" ΣE EΠIΠEΔO EΞOYΣIAΣ ! TA ΘYMATA ΓINONTAI ΘYTEΣ, ΣE AYTHN THN ΛOYMΠA EΠEΣAI KAI O ΓEPMANIKOΣ ΛAOΣ ! EΞAΛΛOY ΔEIΛOI EINAI TA ANΔPIKEΛA ΣAΣ, EΣEIΣ KANATE TON EΛΛHNIKO EMΦYΛIO, KAI TO KYΠPIAKO, NAI EEΣEIΣ !! O EΛΛHNIKOΣ ΛAOΣ ΔEN ΦOBATAI KANENAN, OYTE TA NAZI, THN 5 ΦAΛΛAΓΓA ΣAΣ THN X.A. !! MA KANENAN !! ΘEΛETAI AΠOΔEIΞH ΦAINETAI !!
    O Γκρέγκορι Πάλαστ στον Λευκοί Οίκο των ΗΠΑ, χαρακτηρίζει την ευρωζώνη “Tέταρτο Ράιχ” και την Ελλάδα ως “σκηνή εγκλήματος” του Τέταρτου Ράϊχ! “Πρέπει η Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη. Δεν πρέπει να είστε μέλος της. Το να θέλεις να μείνεις στην Ευρωζώνη είναι σαν να θέλεις να μείνεις σε μια κοινότητα λεπρών... Το ευρώ είναι το Τέταρτο Ράιχ” “Η διαφορά .. είναι πως οι Έλληνες είναι δειλοί. Ο ελληνικός λαός είναι εκ φύσεως δειλός !! Ο Αμερικανός σημειώνει ότι η σημερινή οικονομική πολιτική που έχει επιβάλει η Γερμανία στην Ελλάδα ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη της χώρας και το ΔΝΤ λανθασμένα συμπορεύεται με αυτή την πολιτική. ~~~ ΦONIAΔEΣ TΩN ΛAΩN AMEPIKANOI !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Ανώνυμε της 11ης Αυγούστου 2013 (12:41 μ.μ.), συμφωνώ στο ότι δράστης της ελληνικής μιζέριας -όσο και της γενικότερης ευρωπαϊκής κακοδαιμονίας!!!- είναι η Γερμανία! http://ametroepeia.pblogs.gr/2013/04/oi-germanoi-einai-filoi-mas.html Οπότε, είναι εντελώς ανούσιο και αυτοχειριακό, στην περίπτωση της Ελλαδίτσας, αυτό: "~~~ ΦONIAΔEΣ TΩN ΛAΩN AMEPIKANOI !!" Δεν μετατρέπεται από τους Αμερικανους η Ελλάδα σε λατιναμερκάνικη μπανανία, δοκιμαστικός σωλήνας για μπάσταρδα του Milton Friedman!!!!

    Το αυτό ισχύει και για το ΒΑΣΙΚΟ σύνθημα του πατερούλη Κουτσούμπα και του ΚΚΕ του, όταν μας επισκέφτηκε στα Χανιά, το απηρχαιομένο: "Εξω οι Βάσεις των Αμερικάνων"... Παραβλέποντας την ιστορική βεβαιότητα του ότι μόνο με πόλεμο αφήνει κάποιος Σούδα & Ακρωτήρι, τους Αμερικάνους τους θέλεις, ρε ζαβέ, τους χρειάζεσαι: ΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΘΑ ΣΕ ΚΑΛΥΨΕΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΕΜΠΛΑΚΕΙΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΝΘΕΝΩΣΗ??? Μπορεί να βρίζουν Κλίντον & USA για "την ανέντιμη εμπλοκή τους στην Γιουγκοσλαβία", όμως εάν δεν επενέβαινε ο πλανητάρχης με βομβαρδισμούς και χερσαίες δυνάμεις το 1995, το ζωντανόν πεδίον βολής της Γερμανίας και του Βατικανού, θα παρέμενε ματωμένο μέχρι της παρούσης... "Κάλλιο αργά παρά ποτέ", λέει μια λαϊκή ρήση, και οι ΗΠΑ αποτελούν την τελική μας ελπίδα, έστω και αρκετά αργότερα, όταν η Ελλάδα της ευρω-μιζέριας, θα αποτελεί τη δυστυχή παρωνυχίδα ενός Δ' Ράιχ.. Πάντα θα υπάρχει η ελπίδα ότι ένας πρόεδρος των ικανοτήτων του Ρούζβελτ και του Κλίντον θα επέμβει σωτήρια, έστω και αργά όπως π.χ σε Γιουγκοσλαβία το 1995, και σε Ευρώπη το 1917-18 και το 1942-45....

    ΥΣ:
    Βέβαια το ότι πήγε σαν μπαταρισμένο σκαρί σε Κίνα και σε ΗΠΑ ο τρισμέγιστος Σαμαράχρηστος, δεν προδίδει -αν μη τι άλλο- ότι το "Πρόγραμμα (της συντεταγμένης συρρικνώσεως Οικονομικών Μεγεθών, μέσω αδύνατης Δανειακής Συμβάσεως, κλειδωμένης με Διαρκή Λιτότητα)" ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ????? Περαστικά μας..!

    http://thenewsgr.wordpress.com/2013/08/09/financial-times-h-ευρωζώνη-καταρρέει-ζήτημα-χρόνου/

    http://ametroepeia.pblogs.gr/2012/06/titanic-stupidity.html

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=502432009850202&set=gm.10151506200762827&type=1&relevant_count=1&ref

    Μιχάλης Καρδαμάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απορώ κύριε Καρδαμάκη πώς είναι δυνατό να καταγγέλλετε μεν (σωστά)τους Γερμανούς, αλλά να λέτε πως η Ελλάδα πρέπει να στηρίζεται στις ΗΠΑ(δηλ.να εξακολουθεί να "στηρίζεται" γιατί ποτέ δεν έπαψαν να το κάνουν αυτό μεταπολεμικά οι ξενόδουλοι κυβερνώντες,"δημοκράτες" είτε χουνταίοι)!!!!... Μήπως η υποτέλεια στην Αγγλία παλιότερα και στις διάδοχες και απόλυτα συμπράττουσες με Αγγλία ΗΠΑ μετά, δεν ήταν η βασική αιτία του Αγγλοκίνητου και αμερικανοσυνεχισθέντος εμφυλίου;(...Πρώτη απάνθρωπη δοκιμή ως και των ναπάλμ εδώ,ενώ ως και ο Παπάγος είχε "ενστάσεις' για την χρήση τους...) Μήπως οι ΗΠΑ δεν έστειλαν τον ελληνικό στρατό μέσω ραγιάδων κυβερνώντων, στην Κορέα; Μήπως οι ΗΠΑ δεν έκαναν φρικτότερα κι από των ναζί ολοκαυτώματα αμάχων στην Χιροσίμα,Ναγκασάκι,στην Δρέσδη,Λειψία, ενώ στις ΗΠΑ δεν είχε ραγίσει ούτε τζάμι στον 2ο Π.Πόλεμο, κι ενώ οι ΗΠΑ ταυτόχρονα (η υπερκυβέρνηση των "κοπτόμενων"Ροκφέλερς για το ολοκαύτωμα των φτωχών,μη σιωνιστών ομοεθνών τους που έμμεσα συνέδραμαν τον Χίτλερ να το διαπράξει για να το εμπορευτούν μετά, όπως την προβοκάτσια της 11ης Σεπτεμβρίου πρόσφατα...)ναι, οι ΗΠΑ, εφοδίαζαν την αντίπαλή τους Γερμανία με το 25% των πετρελαίων που είχε ανάγκη η πολεμική τους μηχανή;...ΜΑ.ΚΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ Ή ΜΕ ΠΟΛΥ ΥΠΟΠΤΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΜΝΗΜΗ, "ΑΓΝΟΕΙ" αΥΤΑ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΛΛΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ (ΒΙΕΤΝΑΜ,ΑΓ.ΔΟΜΙΝΙΚΟ,ΧΙΛΗ,ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ,ΑΦΡΙΚΗ,"ΠΕΤΡΟΔΟΛΛΑΡΙΑ",ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΠΡΟΣΦΑΤΑ κλπ κλπ...) ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ, ΠΩΣ "ΑΓΝΟΕΙ" ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 1922 ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΜΕ ΥΠΟΧΕΙΡΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΑΥΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΣΑΝΤ,ΤΗΣ ΕΤΕΡΟΚΛΗΤΗΣ ΚΛΙΚΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗ/ΣΑΜΨΩΝ/ΑΡΑΠΑΚΗ; ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΕΕΙΝΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ "ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΝ" ΚΑΙ ΜΥΡΙΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ "ΜΕ ΑΓΑΠΗ" ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ... ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ..ΓΙΑ ΤΟ "ΚΑΛΟ ΜΑΣ" ΟΙ ΗΠΑ;;;;!!!!!.....
    Όσο για τις βάσεις, ανήκεις στο θλιβερό 5-8% των Χανιωτών που δεν είναι ριζικά αντίθετοι με την δουλοπρεπή και φοβερά επικίνδυνη σε βάρος μας και σε βάρος των γύρω λαών, ύπαρξη των ξένων βάσεων της εθνικής ξεφτίλας και της καρκινογένεσης που αυτές εξόφθαλμα προκαλούν Είμαστε,παρά το υπέροχο κλίμα μας, η περιοχή με τις περισσότερες λευχαιμίες,παθήσεις θυρεοειδούς και ορισμένες μορφές καρκίνου σε όλη την Ελλάδα!!!... (Έρευνα πχ,καθηγ.Ιατρ.Κρήτης,Φιλαλήθη και άλλων,δμοσ. το 1989)ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ! ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΜΕ ΞΕΝΑ (Ή ΝΤΟΠΙΑ) ΑΦΕΝΤΙΚΑ! Ο ΕΛΛΗΝ.ΛΑΟΣ ΜΟΝΟ ΑΝ ΠΑΡΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ,ΜΕ ΝΕΟΥΣ, ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ, ΤΟΤΕ ΚΑΙΜΟΝΟ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ!!!...
    Κώστας Ντουντουλάκης δάσκαλος,Χανιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠPOΣ ΦIΛO (;;) Μιχάλης Καρδαμάκης## "Ανώνυμος11 Αυγούστου 2013 - 2:28 μ.μ.
    Αγαπητέ Ανώνυμε της 11ης Αυγούστου 2013 (12:41 μ.μ.), συμφωνώ στο ότι δράστης της ελληνικής μιζέριας -όσο και της γενικότερης ευρωπαϊκής κακοδαιμονίας!!!- είναι η Γερμανία!.." MAΛΛON ΛAΘOΣ ... ΔIABAZOKATAΛABAINEIΣ !!! ΔEN EINAI TO ΠPOBΛHMA H ΓEPMANIA !!! ΞANAΔIABAΣE ΣE ΠAPAKAΛΩ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή