Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΗΠΑ - ΕΕ ΛΗΣΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΒΥΣΣΟ!

Πηγή: iskra.gr


ΣΥΝΤΑΧΘΗΚΕ ΒΡΩΜΙΚΟ ΔΥΤΙΚΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΣΥΡΙΑΣ !

Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΡΟΛΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ !

Δυτικές δυνάμεις ενημέρωσαν τη συριακή αντιπολίτευση να αναμένει «εντός ημερών» χτύπημα σε βάρος της κυβέρνησης τουΜπασάρ αλ-Άσαντ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές που παρέστησαν σε συνάντηση απεσταλμένων της Δύσης και του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τις ίδιες πηγές, η αντιπολίτευση παρέδωσε λίστα με προτεινόμενους στόχους στον άξονα ΗΠΑ-Βρετανίας-Γαλλίας, ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος να κινηθεί προς χειρουργικές επιδρομές μικρής διάρκειας.

Ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να δράσει άμεσα εάν δώσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την εντολή, δηλώνει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ. Ο Ντέιβιντ Κάμερον βγαίνει μπροστά για στρατιωτική δράση, αναφέροντας πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει στην επίθεση, και συγκαλεί εκτάκτως τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων.

Και από γαλλικής πλευράς, διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως το Παρίσι δεν θα «αποφύγει τις ευθύνες» του ως προς την αντίδραση στη χρήση χημικών όπλων, και σημειώνουν πως η Γαλλία «δεν έχει καμία αμφιβολία» πως την ευθύνη φέρει το καθεστώς Άσαντ.

Δημοσιεύματα του Τύπου στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κάνουν λόγο για σχεδιαζόμενη περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση με σειρά στοχευμένων αεροπορικών επιδρομών κατά επιλεγμένων στόχων στη συριακή επικράτεια. Η επιχείρηση θα διεξαχθεί από συνασπισμό δυνάμεων -εκτός πλαισίου ΟΗΕ- με τη στήριξη πιθανώς του ΝΑΤΟ και του Αραβικού Συνδέσμου.

ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΙΡΑΝ ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Μία επίθεση στη Συρία θα ήταν επικίνδυνη και ανεύθυνη, και ο κόσμος οφείλει να θυμηθεί ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ξεκίνησε από τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής που αποδείχθηκε ότι ήταν αναληθείς, αναφέρεται σε σχόλιο που μεταδόθηκε από το επίσημο κιινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο, τα σχόλια του οποίου δεν έχουν τη βαρύτητα των επισήμων δηλώσεων, αλλά απηχούν τις απόψεις της κινεζικής ηγεσίας, οι δυτικές χώρες "σπεύδουννα υιοθετήσουν συμπεράσματα σχετικά με το ποια πλευρά έκανε χρήση χημικών όπλων πριν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ολοκληρώσουν τις έρευνές τους.

"Αυτή η ρητορική, σε συνδυασμό με την πρόσφατη ενίσχυση των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, σημαίνει ότι έχουν βάλει το δάκτυλο στη σκανδάλη και θα πυροβολήσουν ακόμη και χωρίς την εντολή του ΟΗΕ", αναφέρεται στο σχόλιο του πρακτορείου Νέα Κίνα.

Το Πεκίνο έχει καλέσει όλες τις πλευρές να μην προκαταλάβουν τα συμπεράσματα της έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων και να επιδείξουν ηρεμία ως προς την εκτόξευση κατηγοριών.

"Είναι σημαντικό οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες με ανάλογες θέσεις να απόσχουν από εσπευσμένα πολεμικά εγχειρήματα και να αφήσουν τα Ηνωμένα Εθνη να παίξουν τον ρόλο τους στον προσδιορισμό της προσήκουσας στάσης", αναφέρεται στο σχόλιο του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων.

Η Κίνα, μαζί με τη Ρωσία, έχουν προβάλει το βέτο τους σε κάθε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάληψη αποφασιστικής δράσης κατά του καθεστώτος Ασαντ. 

Προσπαθώντας να επιδείξει κάποιου είδους ουδετερότητα, το Πεκίνο επενδύει στην "πολιτική λύση" στην "κρίση" και ζητεί τον σχηματισμό "μεταβατικής κυβέρνησης".

Στην Τεχεράνη, έτερο σύμμαχο του συριακού καθεστώτος, ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ προειδοποίησε τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν, που βρίσκεται στην ιρανική πρωτεύουσα, ότι "η χρήση στρατιωτικών μέσων θα έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τη Συρία, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.
Σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, υπάρχουν"αποδείξειςγια την ευθύνη των Σύρων ανταρτών στην επίθεση με χημικά όπλα και ότι αυτές παρουσιάσθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας από τη Ρωσία. Υπενθυμίζοντας ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι "εύθραυστη", απηύθυνε έκκληση για την επίδειξη "σωφροσύνης" τόσο εκ μέρους των ΗΠΑ, όσο και ευρωπαϊκών χωρών , τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη χρήση στρατιωτικής βίας.

ΣΥΡΙΑ: ΘΑ ΑΜΥΝΘΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ

Η Συρία θα αμυνθεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα σε περίπτωση αμερικανικού χτυπήματος στο έδαφός της, διεμήνυσε σήμερα η κυβέρνηση Άσαντ. Σε δηλώσεις του ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ψευδαίσθηση την εκτίμηση ότι μία ξένη στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία θα μπορούσε να δημιουργήσει μία ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των δυνάμεων του προέδρου Άσαντ και των ανταρτών.

«Εάν στόχος μίας πιθανής επίθεσης είναι να δημιουργήσει μία ισορροπία δυνάμεων ... αυτό είναι μία ψευδαίσθηση και καθόλου εφικτό», υποστήριξε ο Γουαλίντ Μουαλέμ. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Δαμασκός θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ανεξάρτητα από οποιαδήποτε ξένη επίθεση στο έδαφός της, για να προειδοποιήσει στη συνέχεια ότι πιθανό χτύπημα ξένων δυνάμεων στη Συρία θα ήταν προς το συμφέρον αντάρτικων ομάδων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. «Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από τη Δαμασκό δεν θα σταματήσουν... Αν ο στόχος (μίας ξένης επέμβασης) είναι να περιορίσουν τις νίκες των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας δεν θα το καταφέρουν», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Μουαλέμ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας ενημέρωσε εξάλλου πως η δεύτερη επίσκεψη των επιθεωρητών του ΟΗΕ στις βομβαρδισμένες περιοχές στα περίχωρα της Δαμασκού αναβλήθηκε για την Τετάρτη, «λόγω διαφωνιών μεταξύ των ανταρτών» για τους όρους ασφαλείας. Στο σημείο αυτό απέρριψε και τις κατηγορίες που εξαπέλυσε χθες ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Άσαντ δεν παρεμποδίζει το έργο των επιθεωρητών.

ΜΠ. ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Το Ισραήλ δεν θα αναμειχθεί στον εμφύλιο στη Συρία αλλά θα απαντήσει δραστικά σε οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης εναντίον του, τόνισε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έπειτα από διαβουλεύσεις για την ασφάλεια που είχε στο Τελ Αβίβ.

«Το κράτος του Ισραήλ είναι προετοιμασμένο για οποιοδήποτε σενάριο» αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Όπως προσθέτει, το Ισραήλ «δεν έχει κάποια ανάμειξη στον εμφύλιο», διαβεβαιώνει όμως ότι αν εντοπίσει η χώρα του οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης εναντίον της «θα απαντήσει και θα απαντήσουμε με ισχύ».

Να σημειωθεί πάντως ότι μέσα στο 2013 σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε εγκαταστάσεις έξω από τη Δαμασκό μετά από πληροφορίες ότι από εκεί διακινούνταν όπλα με προορισμό τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Υπήρξαν επίσης κάποια περιορισμένης κλίμακας επεισόδια στην περιοχή των Υψιπέδων του Γκολάν, στα οποία υπάρχει ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ.


Πηγή:www.capital.gr

«ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ» ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΔΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

«Πυρετός» επικρατεί στα στρατιωτικά επιτελεία Βρετανίας και ΗΠΑ με δημοσιεύματα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να κάνουν λόγο για σχεδιαζόμενη περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση με σειρά χειουργικών αεροπορικών επιδρομών κατά επιλεγμένων στόχων. Ο Ντέιβιντ Κάμερον «βγαίνει μπροστά» για διεθνή στρατιωτική δράση, τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαντήσει στις επιθέσεις με χημικά όπλα, ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα άρχισε να δικαιολογεί μία δυτική επέμβαση.

Ρωσία, Κίνα και Ιράν προειδοποιούν την ίδια στιγμή ότι ενδεχόμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης θα ήταν επικίνδυνη και καταστροφική για τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, και καταγγέλλουν τις απόπειρες παράκαμψης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο κόσμος οφείλει να θυμηθεί ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ξεκίνησε από τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής που αποδείχθηκε ότι ήταν αναληθείς, αναφέρει το Πεκίνο. Η Τεχεράνη, έτερος σύμμαχος του καθεστώτος Άσαντ, προειδοποιεί ταυτόχρονα ότι η στρατιωτική δράση θα έχει σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο για τη Συρία, αλλά για ολόκληρη την περιοχή.

Στην αντίπερα όχθη, η Τουρκία χαρακτήρισε την επίθεση με χημικά όπλα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο. «Πρέπει να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα βρίσκεται ενώπιον δοκιμασίας.

ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Ο ΚΑΜΕΡΟΝ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επέστρεψε εσπευσμένα στο Λονδίνο από τις θερινές διακοπές του για να προεδρεύσει σύσκεψης του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης, και εντός της ημέρας πρόκειται να ανακοινώσει εάν θα συγκαλέσει εκτάκτως το Κοινοβούλιο με αντικείμενο συζήτησης τον τρόπο αντίδρασης στις εξελίξεις στη Συρία.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαντήσει στις «απόλυτα αποτροπιαστική» χρήση χημικών όπλων, είπε ο Κάμερον στους δημοσιογράφους την Τρίτη, επισημαίνοντας ότι «η όποια απόφαση θα ληφθεί εντός αυστηρού διεθνούς πλαισίου».

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ακολούθως επιβεβαίωσε ότ οι Ένοπλες Δυνάμεις της Βρετανίας καταρτίζουν σχέδια απάντησης, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει εάν το Λονδίνο θα αναμείνει αποδείξεις εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών πριν αποφασίσει να ενεργήσει.

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία έχουν επιρρίψει ήδη ξεκάθαρα την ευθύνη για την επίθεση στο καθεστώς Άσαντ και βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία σε επίπεδο κορυφής για να οριστικοποιήσουν τη μορφή και τη χρονική στιγμή της απάντησής τους που φαίνεται πως θα είναι άμεση.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ έχει επισημάνει ότι η απάντηση στη Συρία μπορεί να δοθεί δίχως την ομόφωνη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας το ΟΗΕ -όπου θεωρείται βέβαιο το σινορωσικό βέτο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος αναφέρει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να παρακαμφθεί σε συγκεκριμένες περιστάσεις.

Η Ιταλία από την πλευρά της, όπως υπογράμμισε την Τρίτη η υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο, δεν πρόκειται να μετάσχει σε καμία μορφή στρατιωτικής δράσης στη Συρία δίχως εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

ΟΙ ΗΠΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Έξι ημέρες μετά την καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά όπλα, η διπλωματική ένταση έχει χτυπήσει «κόκκινο» και τα επιτελεία εκτελούν ασκήσεις επί χάρτου. «Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι, καλό είναι να αρχίσουμε εξηγώντας στους Αμερικανούς ότι είναι σημαντικό» έλεγε στην εφημερίδα Liberation την επομένη της επίθεσης αναλυτής που πρόσκειται στην κυβέρνηση Ομπάμα.

Αυτό ακριβώς έκανε το βράδυ της Δευτέρας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι,λέγοντας ότι βλέπει και ξαναβλέπει τα βίντεο από την Γούτα και δεν μπορεί να τα βγάλει από το μυαλό του. «Η χρήση χημικών όπλων στην Γούτα είναι ένα ασυγχώρητο ηθικό αίσχος» τόνισε και χαρακτήρισε «αδιαμφισβήτητη» τη χρήση χημικών από τον Άσαντ, στην πλέον ρητή απόδοση ευθύνης για την επίθεση εκ μέρους των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρχίζει ουσιαστικά να δικαιολογεί μια δυτική επέμβαση, υπενθυμίζοντας ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ανησυχούσε πάντα για τη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής. Η δυτική επέμβαση δεν είναι αναγκαία επειδή οι Σύροι αλληλοσκοτώνονται (στην πραγματικότητα, οι Αμερικανοί χαίρονται βλέποντας τη Χεζμπολάχ να πολεμά με την Αλ Κάιντα στη Συρία), αλλά επειδή η χρήση χημικών όπλων αποτελεί μείζονα παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Όμως γι'αυτό πρέπει να πειστούν οι Αμερικανοί, που προς το παρόν είναι αντίθετοι σε μια επέμβαση: μόλις το 25% την υποστηρίζει ακόμη κι αν το καθεστώς προβαίνει σε χρήση χημικών όπλων, έναντι 46% που είναι αντίθετο.

Οι δυτικές δυνάμεις έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν αμφιβολία πως πίσω από την πολύνεκρη επίθεση με χημικά όπλα βρίσκονται οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Ασαντ. Και προετοιμάζουν την αντίδρασή τους. Ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσι, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, συναντήθηκε τη Δευτέρα με τους ομολόγους του στο Αμμάν και εξέτασε τις λεπτομέρειες του σχεδίου.

ΠΡΟΣ «ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ» ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ

Όπως σημειώνει ο Κιμ Σενγκάπτα στην εφημερίδα Independent, τον βασικό ρόλο σε οποιαδήποτε επίθεση θα τον παίξουν αμερικανικοί πύραυλοι Tomahawk, βομβαρδιστικά Β-2 και αεροσκάφη F-16. Οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να πατήσουν στρατιώτες σε συριακό έδαφος (με πιθανή εξαίρεση τις ειδικές δυνάμεις).

Το πιθανότερο σενάριο, έτσι, είναι μια σειρά «χειρουργικών» επιδρομών βραχείας διάρκειας. Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο στρατηγός Ντέμπσι, «οι επιδρομές αυτές δεν θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου, θα μας εμπλέξουν όμως μοιραία σε αυτόν».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν αυτή τη στιγμή τέσσερα πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο.Τα πλοία USS Mahan, USS Barry, USS Gravely και USS Ramage μεταφέρουν συνολικά 430 πυραύλους Tomahawk Block III, που έχουν εμβέλεια 1.500 μίλια και κοστίζουν περί τα 350.000 ευρώ ο καθένας.

Η αμερικανική αεροπορία μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει επιδρομές χρησιμοποιώντας τα βομβαρδιστικά Β-2 που σταθμεύουν στο Μιζούρι και μπορούν να φτάσουν στη Μέση Ανατολή με ένα μόνο ανεφοδιασμό. Οι Αμερικανοί έχουν τέλος τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν μαχητικά αεροσκάφη όπως τα F-16 από τις βάσεις τους στην περιοχή.

Παρά τις πρόσφατες περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό, η Βρετανία είναι σε θέση να λάβει μέρος στην αποστολή με υποβρύχια Trafalgar οπλισμένα με πυραύλους Tomahawk και αεροσκάφη Tornado οπλισμένα με πυραύλους Storm Shadow που σταθμεύουν στη βάση του Νόρφολκ. Οι Γάλλοι μπορούν να προσφέρουν ένα αεροπλανοφόρο, το Charles de Gaulle, ενώ διαθέτουν επίσης αεροσκάφη Rafale και Mirage που σταθμεύουν στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο πιο προφανής στόχος είναι τα χημικά εργοστάσια του συριακού καθεστώτος. Τέτοιες εγκαταστάσεις πιστεύεται ότι υπάρχουν στη Δαμασκό, στο Ντιμαϊρ, στην Παλμίρα, στη Χομς, στη Μασιάτ, βορείως του Χαλεπίου και στη Λαττάκεια.

Μια αεροπορική εκστρατεία θα πρέπει πρώτα να εξουδετερώσει τις αμυντικές δυνατότητες του καθεστώτος. Μεγάλες αεροπορικές βάσεις υπάρχουν στη Δαμασκό, το Ντιμαϊρ και τη Χομς, ενώ βάσεις εκτόξευσης πυραύλων υπάρχουν στο Αλ Σάφρα και το Αλ Κιμπάρ.

Αλλοι πιθανοί στόχοι είναι η 155η Ταξιαρχία της 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας του συριακού στρατού, που διοικείται από τον αδελφό του Ασαντ και θεωρείται υπεύθυνη για τη χημική επίθεση στην Γούτα, καθώς και μονάδες της Σάμπια, της πολιτοφυλακής των αλεβιτών που έχει κατηγορηθεί για εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων πέραν των προαναγγελθέντων στόχων (το λεγόμενο 'mission creep'). Δεδομένου όμως ότι οι στρατιωτικοί διοικητές είναι εξαιρετικά απρόθυμοι να εμπλακούν στο συριακό χάος, κάτι τέτοιο δεν θεωρείται σε αυτή την περίπτωση πιθανό, κατά τις εκτιμήσεις της Liberation και του Independent.

Η Washington Post αναφέρει από την πλευρά της ότι μία επίθεση δεν θα διαρκούσε περισσότερο από δύο ημέρες και θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να αποφύγουν μια μεγαλύτερη εμπλοκή στον εμφύλιο στη Συρία. Η εφημερίδα επικαλείται αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, τους οποίους δεν κατονομάζει.

Αλλά και η New York Times εκτιμούν ότι ο Ομπάμα θα δώσει πιθανότατα διαταγή για μια περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση. Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές της κυβέρνησης, αναφέρει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πύραυλοι Κρουζ από αμερικανικά πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο εναντίον συριακών στρατιωτικών στόχων.

Μια επέμβαση θα έπληττε με ακρίβεια επιλεγμένους στόχους και δε θα είχε ως στόχο την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, αλλά ούτε και ν' αλλάξει την πορεία του εμφυλίου, προσθέτει η εφημερίδα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα εντός των προσεχών ημερών πληροφορίες που θα φέρεται να επιβεβαιώνουν ότι το καθεστώς 'Ασαντ ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι στις 21 Αυγούστου.

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου