Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

QUIZ: Βρες τη διαφορά!

Εμπνευσμένο από την εκπομπή του Δ. Καζάκη στο Ράδιο9



"Είμαι πεισμένος ότι ακριβώς όπως κοιτάζουμε πίσω με κάποια διασκέδαση στις στενόμυαλες συγκρούσεις μεταξώ των Γερμανικών επαρχιών του 1840 και 1850 έτσι και οι απόγονοι μας θα κοιτάνε με παρόμοια διασκέδαση το τι συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη. Θα δουν τις δραματικές μάχες μεταξύ των εθνών - των μικρών ευρωπαϊκών κρατών - ως οικογενειακές διαφωνίες.

Είμαι πεισμένος ότι σε 50 χρόνια δεν θα σκεφτόμαστε με όρους εθνών αλλά ηπείρων, και ότι τελείως διαφορετικά ίσως και πολύ μεγαλύτερα προβλήματα θα απασχολούν την Ευρώπη.

Μη νομίζετε ότι τώρα που φέρνουμε μια ορισμένη τάξη στην Ευρώπη το κάνουμε για να βλάψουμε μεμονωμένα έθνη. Η ελευθερία των επιμέρους χωρών πρέπει να εναρμονιστεί με τις ανάγκες του παρόντος και με απλά ζητήματα πρακτικότητας.

Ακριβώς όπως ένα μεμονωμένο μέλος μιας οικογένειας δεν έχει το δικαίωμα να διαταράξει την Ειρήνη όλων των άλλων, έτσι και ένα μεμονωμένο έθνος δεν έχει το δικαίωμα να αντισταθεί στην ευρύτερη τάξη πραγμάτων."

Γιόζεφ Γκέμπελς, σε ομιλία με τίτλο "Η Ευρώπη που έρχεται" προς δημοσιογράφους στην υπό γερμανική κατοχή τσεχοσλοβακία, 1941


"Δεν πρέπει να στρέφουμε τα μάτια μας πίσω για πολύ καιρό. Θέλω το σύμφωνο να δαγκώνει! Πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να επιβληθούν κυρώσεις αν μια χώρα διακυβεύει τη σταθερότητα κατά τα συμφωνηθέντα κριτήρια. Όσες χώρες θέλουν να πάρουν βοήθεια από την Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμες να απωλέσουν ένα μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας αν αυτό χρειαστεί."

Βέστερ Βέλε, υπουργός εξωτερικών Γερμανίας, 2011



Διαφορά: Καμία! (Ίσως ο Γκέμπελς το έλεγε και πιο κομψά...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου