Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ!

Πηγή: http://iskra.gr

ΡΕΚΟΡ ΤΩΝ SPREADS ΚΑΙ ΤΩΝ CDS ΣΕ ΓΑΛΛΙΑ - ΑΥΣΤΡΙΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ - ΙΤΑΛΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ!

ΑΓΩΝΙΩΔΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΤ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ!

ΜΠΑΡΟΖΟ - ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕΡΚΕΛ: ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ!

ΣΕ ΥΦΕΣΗ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ!

Τον πυρήνα της ευρωζώνης χτυπάει πλέον η κρίση χρέους, καθώς χθες (βλέπε παρακάτω) τα spreads και τα CDS σημείωσαν ρεκόρ από την εποχή εισαγωγής του ευρώ (1999) όχι μόνο σε χώρες της ευρωπεριφέρειας (Ιταλία - Ισπανία), αλλά και σε χώρες του "πυρήνα" όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, η Αυστρία και το Βέλγιο!

Η χθεσινή τραγική εικόνα έγινε κατορθωτό να μακιγιαριστεί σήμερα, μόνο και μόνο, λόγω των τεράστιων παρεμβάσεων της ΕΚΤ στις αγορές κρατικών ομολόγων! Οι αγορές αυτές αφορούσαν κυρίως ιταλικά και ισπανικά κρατικά ομόλογα.

Το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων αυτών ήταν το ιταλικό spread να βρεθεί στη περιοχή των 500 - 510 μονάδων βάσης, οριακώς χαμηλότερα από ότι χθες ενώ το ισπανικό spread έμεινε σχεδόν αμετάβλητο στην περιοχή των 450 μ.β.!

Μια πανάκριβη τρύπα στο νερό δηλαδή...



ΜΠΑΡΟΖΟ - ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕΡΚΕΛ: ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ!



Από τη μεριά του, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, έκανε λόγο για "συστημική κρίση της ευρωζώνης" εξαγγέλοντας από κοινού με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, την επιβολή δημοσιονομικού ολοκληρωτισμού στην ευρωζώνη ("επίβλεψη" προϋπολογισμών, αυτόματες κυρώσες για ελλείμματα, κοψίματα ευρωπαϊκών κονδυλίων κλπ - για περισσότερα βλέπε ρεπορτάζ της ISKRA πατώντας εδώ).

  Όλο και περισσότεροι αναλυτές μεταξύ των οποίων καί ο σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης Π. Μπόφινγκερ (βλέπε παρακάτω), συμφωνούν σχετικά με την ύπαρξη συστημικής κρίσης στην ευρωζώνη ζητώντας από την ΕΚΤ να φτάσει στο σημείο να τυπώνει χρήμα!

Στο πλαίσιο αυτού του σκηνικού τρόμου ο σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης Π. Μπόφινγκερ, έφτασε στο σημείο να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει το ρόλο του δανειστή ύστατης καταφυγής σε περίπτωση που τα προβλήματα χρέους απειλήσουν με κατάρρευση το χρηματοοικονομικό σύστημα!

Ουσιαστικά ο Π. Μπόφινγκερ καλεί την ΕΚΤ να τυπώσει και επισήμως χρήμα ανατρέποντας πλήρως τη δομή και τη φιλοσοφία της ευρωζώνης που βασίζεται στα δόγματα του γερμανικού μονεταρισμού, δηλαδή στη σταθερότητα των τιμών και του μη απευθείας δανεισμού κρατών από την ΕΚΤ! Φυσικά, τα μέτρα αυτά, ακόμα και αν εφαρμοστούν, πράγμα απίθανο λόγω άρνησης της Γερμανίας, δεν έχουν κάποιο προοδευτικό πρόσημο καθώς αποτελούν κοινό τόπο σε ΗΠΑ και Ιαπωνία, χωρίς μάλιστα να μπορούν να αποτρέψουν το μοιραίο δηλαδή τη διάλυση της ζώνης του ευρώ!

«Η Ιταλία είναι μια χώρα με προβλήματα ρευστότητας, που βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλά επιτόκια..." δήλωσε ο Μπόφινγκερ προσθέτοντας ότι «Εάν η ΕΚΤ παρεμβαίνει, τότε θα πρέπει να το κάνει σωστά, επιδιώκοντας μείωση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα στο 4%».

Ανάλογη ήταν και θέση του Τόμας Μάγιερ, οικονομολόγου της Deutsche Bank ο οποίος θα προτιμούσε την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά από τη στιγμή που προς το παρόν δεν είναι εφικτό, τότε χρειάζεται να αναλάβει δράση η ΕΚΤ. «Οταν τα επιτόκια συνεχίζουν να ανεβαίνουν στο 5%, 6%, 7% ή 8%, τότε ο κ. Μόντι θα αποτύχει με τις μεταρρυθμίσεις του», υποστήριξε ο κ. Μάγιερ.

Η Α. Μέρκελ απάντησε το μεσημέρι της Τετάρτης, εμμέσως πλην σαφώς, ως άνω αιτιάσεις λέγοντας πως οι συνθήκες της ΕΕ δεν δίνουν καμία αρμοδιότητα στην ΕΚΤ να δράσει ως δανειστής ύστατης καταφυγής... 



ΣΕ ΥΦΕΣΗ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ!



Μια συστημική κρίση χρέους, η οποία κακοφορμίζει μέρα με τη μέρα την ίδια ακριβώς στιγμή που η ευρωζώνη βυθίζεται σε ύφεση! Σύμφωνα με τη Eurostat, το τρίτο τρίμηνο του 2011 το ΑΕΠ της ευρωζώνης "αυξήθηκε" μόλις κατά 0,2% με τη Γερμανία και τη Γαλλία να "σώζουν" την παρτίδα, εμφανίζοντας οριακά θετικούς ανάκαμψης. Σε ότι αφορά όμως το α' τρίμηνο του 2012 οι αναλυτές προβλέπουν ύφεση στο σύνολο της ευρωζώνης, καθώς στη Γαλλία θα γίνει ορατός ο αντίκτυπος των μέτρων λιτότητας ενώ σύμφωνα με το ινστιτούτο ZEW η Γερμανία βρίσκεται σε "τεχνική ύφεση".



ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΠΕΝΤΕ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ - ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑ ΤΟ ΚΟΣΜΟ



Όπως ήταν φυσικό το ευρώ, πήρε την κατιούσα φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των πέντε τελευταίων εβδομάδων ($1,348/€), λόγω των εξελίξεων στις αγορές ομολόγων!

Κατά τους τελευταίους 6 μήνες το ευρώ έχει χάσει το 1,5% της αξίας του, έναντι των νομισμάτων των 10 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Το γεν έχει σημειώσει κέρδη 7,5% και το δολάριο 3,5%.

Αντίστοιχα στο "κόκκινο" βρίσκονται σήμερα (17:00) και τα χρηματιστήρια στην ευρωζώνη. Αναλυτικά, ο FTSE (Λονδίνο) χάνει 0,86%, ο DAX (Φρανκφούρτη) 1,00% και ο CAC (Παρίσι) 0,19%.





Με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωσή σας παραθέτουμε τα στοιχεία από το πρωϊνό ρεπορτάζ της ISKRA, το οποίο παρουσιάζει την εικόνα των spreads της ευρωπεριφέρειας χθες Τρίτη



ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ "ΠΥΡΗΝΑ" - ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ!

Το νέο στοιχείο των τελευταίων ημερών είναι πως η κρίση χρέους χτυπά για τα καλά το σύνολο της ευρωζώνης και ειδικότερα τις χώρες του λεγόμενου πυρήνα! Δείχνοντας έτσι πως οι στρεβλώσεις και τα προβλήματα της ευρωζώνης είναι δομικά και δεν οφείλονται σε κάποια δήθεν "κουσούρια" του ευρωπαϊκού νότου!

Ειδικότερα, χθες, στη Γαλλία και το Βέλγιο τα spread των 10ετών ομολόγων, έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων, εκτινάχθηκαν στις 190 και στις 318 μονάδες βάσης αντίστοιχα.

Στην πρώτη περίπτωση η τεράστια έκθεση των γαλλικών τραπεζών στο χρέος της Ιταλίας, δημιουργεί τρόμο σχετικά με το πού θα βρει λεφτά το γαλλικό κράτος λεφτά ώστε να τις στηρίξει.

Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση του Βελγίου συνυπολογίζοντας μάλιστα το μεγάλο δημόσιο χρέος της χώρας (99,7% του ΑΕΠ).

Αυτό βέβαια, που δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερο τρόμο και πανικό στα dealing rooms των τραπεζών και των fuds ήταν η εκτόξευση των spreads και στους δύο οικονομικούς και πολιτικούς δορυφόρους της Γερμανίας: την Αυστρία και την Ολλανδία. Στην μεν Αυστρία το spread έφτασε τις 185 μονάδες βάσης και στην Ολλανδία τις 62 μονάδες βάσης.

Ίσως, λοιπόν, το αμέσως επόμενο διάστημα να δούμε τα spread να πέφτουν, όχι λόγω πρόσκαιρης ύφεσης της "τρικυμίας", αλλά λόγω αύξησης του κόστους δανεισμού της ίδιας της Γερμανίας. Προς το παρόν, οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων πέφτουν καθώς οι επενδυτές πουλούν κρατικά ομόλογα της ευρωπεριφέρειας, και όχι μόνο, προκειμένου να αγοράσουν γερμανικά bund. Σε λίγες όμως εβδομάδες μια επερχόνενη όξυνση της κρίσης της ευρωζώνης θα συμπαρασύρει και τη Γερμανία...

Στην Ιταλία, ο επερχόμενος σχηματισμός "τεχνοκρατικής" κυβέρνησης υπό το Μάριο Μόντι δεν κατάφερε να διορθώσει το κλίμα, αλλά αντιθέτως οδήγησε το spread σε νέο ρεκόρ της τάξης των 547 μονάδων βάσης! Το γεγονός αυτό αναδεικνύει πως τελικά η λιτότητα και οι νεοφιλελεύθερες αναδιραθρώσεις δημιουργούν το πρόβλημα και όχι αντίθετο!

Την ίδια στιγμή, στην Ισπανία, τη μόνη χώρα της ευρωπεριφέρειας που δεν βρίσκεται σε τροϊκανή εποπτεία, σημειώθηκε άλλη μια καταστροφική δημοπρασία εντόκων γραμματίων.

Τα μεν 12μηνα έντοκα γραμμάτια πουλήθηκαν με επιτόκιο 5,022% έναντι "μόλις" 3,608% κατά τη δημοπρασία όμοιων τίτλων στις 18 Οκτωβρίου. Τα δε 18μηνα έντοκα γραμμάτια πουλήθηκαν με επιτόκιο 5,32% έναντι 3,856% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Τα συγκεκριμένα επιτόκια αποτελούν, μάλιστα, ρεκόρ 14ετίας!

Έτσι, το ισπανικό spread ανήλθε σε ιστορικό υψηλό την Τρίτη στις 457 μ.β., ενισχυμένο κατά 22,02 μ.β. σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας. Ρεκόρ κατέγραψαν και τα ισπανικά CDS (κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας) στις 465 μ.β.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου