Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ECONOMIST: ΤΟ ΕΥΡΩ ΜΕΤΡΑΕΙ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ!!!

Πηγή: http://iskra.gr

Ο ECONOMIST ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΥΠΩΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ, ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ!

ISKRA: ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ECONOMIST "ΑΣΠΙΡΙΝΕΣ" ΓΙΑ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ  "ΚΟΛΑΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΤΗ" ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!

H Iskra, παρά το ότι την χωρίζει ιδεολογικοπολιτικό χάσμα με τονEconomist, εντούτοις επιλέγει να παρουσιάσει το σημερινό κύριο δημοσίευματου περιοδικού, το οποίο βλέπει κατάρρευση της ευρωζώνης σε διάστημα μερικών εβδομάδων!!!

Και επιλέγει να το παρουσιάσει καθώς αυτό ακριβώς το δημοσίευμα αντικατοπτρίζει με τονπλέον χαρακτηριστικό τρόπο, την αγωνία και τον πανικό των κυρίαρχων κύκλων διεθνώς, σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε η κατάρρευση της ευρωζώνης για τα συμφέροντα τωνμεγάλων τραπεζών και των πολυεθνικών επιχειρήσεων!!!

Τί προβλέπει ο Economist 

Το ευρώ οδεύει με ταχύτητα προς την κατάρρευσή του, εκτιμά ο Economist στο κύριο άρθρο του, και οι ηγέτες της Ευρωζώνης πρέπει άμεσα να πάρουν τολμηρές αποφάσεις για να την αποτρέψουν.
Αν δεν δοθούν λύσεις, «το ευρώ μπορεί να καταρρεύσει μέσα σε εβδομάδες» αλλά, όπως προειδοποιεί ο Economist, όσο περνά ο καιρός, τόσο πιο τολμηρές αποφάσεις πρέπει να πάρουν οι ηγέτες.

Έχοντας στο εξώφυλλο ένα ευρώ που πέφτει σαν φλεγόμενος μετεωρίτης, ο Economist εκτιμά πως η κατάρρευση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση μεγαλύτερη αυτή του2008-2009, χρεοκοπίες, καταρρεύσεις τραπεζών, σπάσιμο της Ευρωζώνης στα δύο απειλώντας ακόμα και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και τί προτείνει ο Economist

Στις προτάσεις του ο Economist, απλώς αναμασά τα γνωστά χιλοοειπωμένα τα οποία ζητούν με μεγάλη επιμονή χώρες όπως η Γαλλία και τα οποία εφαρμόζονται εδώ και καιρό σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, χωρίς καμία επιτυχία.

Συγκεκριμένα ο Economist προτείνει:

- Το τύπωμα χρήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είτε ως δανειστής έσχατης ανάγκης(δηλαδή να δανείζει απευθείας ή έστω μέσω ΔΝΤ τα κράτη) είτε μέσω της ριζικά μαζικότερης αγοράς κρατικών ομολόγων της ευρωπεριφέρειας από τη δευτερογενή αγορά μαζί με μείωση των επιτοκίων και προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης στα πρότυπα της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας τωνΗΠΑ (FED). Σε αυτό αντιτίθεται σφόδρα η Γερμανία.

- Την έκδοση ενός τύπου ευρωομολόγων, προφανώς σε ευθυγράμμιση με τις προτάσεις της Κομισιόν

- Αυστηρή πολιτική άγριας λιτότητας και αντεργατικών αναδιαρθρώσεων στην ευρωπεριφέρεια,"για την όποια ήδη δεσμεύτηκαν οι κυβερνήσεις"

***************************************************************************

Είναι προφανές πως τα μέτρα που προτείνει ο Economist, δεν μπορούν να διασώσουν την ευρωζώνη καθώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης της ευρωζώνης. 

Δηλαδή, δεν αντιμετωπίζει τις συνεχώς διευρυνόμενες αποκλίσεις μεταξύ πυρήνα και ευρωπεριφέρειας. Αντιθέτως μάλιστα, οι προτάσεις του Economist για λιτότητα και αναδιαρθρώσεις στη δεύτερη, θαοδηγήσουν μεσοπρόθεσμα σε παρόξυνση των κρισιακών φαινομένων.

Εν κατακλείδι ακόμα και αν κατευθύνσεις σαν αυτές που αναμασά ο Economist υιοθετηθούν, πράγμα αμφίβολο, θα δώσουν μόνο πρόσκαιρες ανάσες στο σαθρό οικοδόμημα της ευρωζώνης.

Την ίδια μάλιστα στιγμή, οι λαοί της ευρωπεριφέρειας θα βιώνουν μια αντεργατική "κόλαση του Δάντη",με συνεχή κουρέματα μισθών, κατάργηση κοινωνικών δικαιωμάτων και φυσικά σκλήρυνση των μηχανισμών καταστολής...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου