Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Πώς τα περνάνε οι Έλληνες μετανάστες στην Αυστραλία;

Πηγή: tsak-giorgis.blogspot.com



Από το greekmoney  - ίσως το άρθρο να τα "φουσκώνει" και λίγο, ωστόσο είναι γεγονός ότι πλέον πολλοί Έλληνες εργάτες θα αντιμετωπίζονται με την ίδια υπεροψία και (φανερό ή μη) ρατσισμό όταν μεταναστεύουν, με αυτόν που κάποτε έδειχναν οι ίδιοι σε μετανάστες εργάτες άλλων χωρών. Και εννοείται ότι την ίδια ώρα οι εργοδότες θα έχουν πέσει κάτω από τα γέλια, βλέποντας τους εργάτες να τσακώνονται μεταξύ τους, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για τον εργοδότη να ρίχνει διαρκώς τους μισθούς.

Όσο πιο γρήγορα οι εργάτες ενωθούν, ζητώντας καταρχήν ίσα δικαιώματα και μισθούς για όλους τους εργάτες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, τόσο το καλύτερο γι' αυτούς. Αλλιώς, η εργοδοσία θα αξιοποιήσει το διχασμό μεταξύ τους, ώστε να στρέψει τον έναν εναντίον του άλλου. Και πλέον οι Έλληνες εργάτες έχουν αρχίσει να παίρνουν μια γεύση του πως είναι να είσαι εσύ ο "κακός ξένος" που "ήρθε για να πάρει τις δουλειές των ντόπιων":

**************************


Ένα πρωτοφανές κύμα μετανάστευσης, που όμοιό του είχε να γνωρίσει η Ελλάδα από τη δεκαετία του ’60, βρίσκεται σε εξέλιξη τον τελευταίο καιρό.

Χιλιάδες Έλληνες φεύγουν αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, μακριά από τους φόρους, τα χαράτσια, τις μειώσεις μισθών και την ανεργία. Όμως, η φυγή δεν είναι εύκολη υπόθεση και πολλοί συμπατριώτες μας καταλήγουν σε ξενώνες με τους ντόπιους να τους αντιμετωπίζουν σαν λαθρομετανάστες.

Όπως αναφέρει σήμερα στο κύριο θέμα του το «Πρώτο Θέμα», μόνο τις τελευταίες 15 ημέρες, περίπου 1000 Έλληνες έχουν φθάσει στην Αυστραλία με τουριστική βίζα και προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρουν μια δουλειά για να καταφέρουν να μείνουν στη χώρα. Όλοι τους έφυγαν κατά την περίοδο της μεγάλης πολιτικής αστάθειας, του προηγούμενου μήνα. Πολλοί ταξίδεψαν υπό καθεστώς πανικού, χωρίς να έχουν κάνει την παραμικρή προεργασία ή προετοιμασία.

Ο γραμματέας της ελληνικής κοινότητας στη Μελβούρνη, Κ.Μάρκου προειδοποιεί τους επίδοξους μετανάστες, ότι η υπόθεση «Αυστραλία» δεν είναι εύκολη. «Όσοι μεταναστεύουν θεωρούν ότι ερχόμενοι στην Αυστραλία, θα βρουν αμέσως δουλειά. Κάνουν λάθος. Η εύρεση εργασίας είναι μία χρονοβόρα διαδικασία και χρειάζεται πολύ ψάξιμο».

Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, καθώς η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει δώσει οδηγία στην πρεσβεία στην Αθήνα, να περιορίσει δραστικά την έκδοση βίζας για Έλληνες πολίτες, ιδίως για όσους δεν μπορούν να τεκμηριώσουν το λόγο του ταξιδιού τους.

****************

Δείτε και ένα βίντεο "από τα παλιά", σχετικά με τη ζωή των Ελλήνων εργατών που είχαν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ πριν έναν αιώνα. Είναι νομίζω "πιο επίκαιρο από ποτέ":

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου