Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Βενεζουέλα: Συνελήφθησαν πτέραρχοι για απόπειρα πραξικοπήματος



Σχέδια ανατροπής



Τρεις πτέραρχοι της Πολεμικής Αεροπορίας της Βενεζουέλας συνελήφθησαν με την κατηγορία της συμμετοχής σε απόπειρα πραξικοπήματος, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Νικολας Μαδούρο. Την ίδια στιγμή ομάδες της αντιπολίτευσης παραμένουν στους δρόμους με τις συγκρούσεις να συνεχίζονται. Τουλάχιστον 36 άτομα έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των επεισοδίων με την κυβέρνηση να κατηγορεί για τα γεγονότα φασιστικές ομάδες που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας και την ανατροπή των Τσαβικών.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της αναφέρει πως η κυβέρνηση επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από τα πραγματικά προβλήματα της Βενεζουέλας, όπως τον υψηλό πληθωρισμό και τις ελλείψεις, ωστόσο ο Μαδούρο κατηγορεί φιλοαμερικανά – αντιτσαβικά κεφάλαια για «οικονομικό πόλεμο». 

Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει καταγγείλει επανειλημμένα συνωμοσίες για πραξικοπήματα και απόπειρες δολοφονιών ηγετικών στελεχών των τσαβικών. Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που ήρθαν στην επιφάνεια μέσω Wikileaks, χρησιμοποιούσε ακόμη και μη κυβερνητικές οργανώσεις ώστε να δημιουργήσει μια αρνητική εικόνα για την κατάσταση στη Βενεζουέλα.

«Την Τρίτη το βράδυ συνελήφθησαν τρεις πτέραρχοι της πολεμικής αεροπορίας, οι οποίοι είχαν τεθεί υπό έρευνα, συνελήφθησαν χάρη στο ισχυρό ηθικό των ενόπλων δυνάμεών μας - τρεις πτέραρχοι σκόπευαν να ξεσηκωθούν εναντίον της νομίμως συσταθείσας κυβέρνησης και πλέον βρίσκονται στη διάθεση των δικαστηρίων», δήλωσε ο Μαδούρο, υπογραμμίζοντας πως «η συνωμοσία αποκαλύφθηκε από άλλους αξιωματικούς του στρατού».

Ο Μαδούρο σημείωσε επίσης πως οι τρεις πτέραρχοι είχαν δεσμούς με την αντιπολίτευση, η οποία, όπως ανέφερε, επιχειρεί να ανέλθει στην εξουσία μέσω της βίας και της αποσταθεροποίησης που έχει στοιχίσει τις τελευταίες 6 εβδομάδες τη ζωή σε 36 ανθρώπους.

Απευθυνόμενος στους υπουργούς Εξωτερικών των μελών της Ένωσης Εθνών της Νότιας Αμερικής (UNASUR), που είχαν συγκεντρωθεί στο Καράκας προκειμένου να δείξουν την υποστήριξή τους στον Μαδούρο, ο πρόεδρος της χώρας επέμεινε ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα «συνεχές πραξικόπημα». Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αναφέρει πως πρόκειται για μια απόπειρα αντίστοιχη αυτής πριν από 12 χρόνια, όταν είχε ανατραπεί προσωρινά ο Ούγκο Τσάβες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου