Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΟΧΟ, ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Ως μέγιστο κοινωνικό και πολιτικό έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων μπορεί να χαρακτηριστεί η δρομολογούμενη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, καθώς οι συνομιλίες της κυβέρνησης και της τρόικας συνεχίζονται εντατικά και σήμερα Παρασκευή (7/3), με συνάντηση του Υπ. Εργασίας ΓΒρούτση με κλιμάκιο των δανειστών.

Εκ παραλλήλου, συνεχίζονται και οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά με την τρόικα για το θέμα των διαθεσιμοτήτων - απολύσεων στο Δημόσιο και όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα υποχωρήσει στις πιέσεις των τροϊκανών, οι οποίοι αξιώνουν επέκταση του βάρβαρου μέτρου και για το 2015, με δρομολόγηση επιπλέον 5.000 απολύσεων.

Τα αντιλαϊκά παζάρια εξελίσσονται σε μια περίοδο, όπου τα επίσημα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν τη δραματική κατάσταση της εργατικής τάξης. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το Δεκέμβριο του 2013 1.349.495 άτομα ήταν χωρίς δουλειά, ενώ ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε ότι μόλις 1 στους 6 εγγεγραμμένους ανέργους λαμβάνει επίδομα ανεργίας, ήτοι 174 χιλιάδες άνεργοι. Στόχος αυτών των μνημονιακών πολιτικών είναι η ενίσχυση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες μέσω των απορρυθμίσεων εξασφαλίζουν φθηνόευέλικτο και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, ενώ η διάλυση και η ιδιωτικοποίηση δημόσιων δομών τους ανοίγει νέα πεδία δράσης και κερδοφορίας.

Ενόψει των επικείμενων εκλογών, η κυβέρνηση, πανικόβλητη, προσπαθεί να διατηρήσει ένα "διαπραγματευτικόκαμουφλάζ στις επαφές της με την τρόικα, προκειμένου να συγκαλύψει την πλήρη ταύτισή της με τις μνημονιακές κατευθύνσεις, προκρίνοντας τη λειτουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ). 

Το ΑΣΕ από γνωμοδοτικό όργανο, με την ομόφωνη απόφαση των εργοδοτικών φορέων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΕΒΕ) και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και με τις ευλογίες του υπουργείου Εργασίας μετατρέπεται σε αποφασιστικό. Δηλαδή, στο εξής το ΑΣΕ θα εγκρίνει το σχέδιο ομαδικών απολύσεων που θα υποβάλλει μια επιχείρηση. Ουσιαστικά, παρακάμπτεται εντέχνως το προβλεπόμενο μέχρι σήμερα "βέτοτου υπουργού Εργασίας και έτσι, η πολιτική ηγεσία "απαλλάσσεται" από το πολιτικό κόστος. Σε αυτό το σημείο, η τρόικα διαφωνεί, απαιτώντας από την κυβέρνηση τη θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα καταργεί το υπουργικό βέτο.

Στη συνάντηση με την τρόικα το μεσημέρι της Παρασκευής θα παρευρεθεί και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Πέραν του θέματος των ομαδικών απολύσεων, θα εξεταστεί και η διαδικασία εφαρμογής της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, αρχής γενομένης από το προσεχές καλοκαίρι. H μείωση των εισφορών θα αφαιρέσει ετησίως από τον ΟΑΕΔ πόρους 350 εκατ. ευρώ, ποσό που θα κατευθυνθεί στις τσέπες των επιχειρηματιών.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ, 4.000 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦ. ΤΑΜΕΙΩΝ

Μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις της Τρόικα με την κυβέρνηση και την επιμονή των δανειστών για άμεσες απολύσεις, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, πιστός στις μνημονιακές δεσμεύσεις, θα παρουσιάσει εναλλακτικό σχέδιο, με το οποίο πετιούνται στο δρόμο 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Πρόκειται 3.000 εργαζόμενους από δήμους, περιφέρειες και 1.000 άτομα από Ασφαλιστικά Ταμεία.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εμμένει στην τήρηση των μνημονιακών στόχων για 11.400 υποχρεωτικές απομακρύνσεις το 2014 και 25.000 διαθεσιμότητες τη διετία 2013-14 που προβλέπονται στο Μνημόνιο, δηλαδή 21.000 διαθεσιμότητες και 3.600 απολύσεις το 2013, καθώς και τον προγραμματισμό του 2014 για την επίτευξη των στόχων.


Από την πλευρά της, ωστόσο, η Τρόικα επιμένει ότι θα πρέπει και το 2015 να υπάρξει διαθεσιμότητα από την οποία θα προκύψουν απολύσεις, ενώ συνολικά υπολογίζει έναν αριθμό 5.000 απολύσεων μέσα στο 2015.

iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου