Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Γ. Δελαστίκ: «Λυσσάνε» οι Άγγλοι που το πετρέλαιο ανήκει στη Σκοτία



 του Γιώργου Δελαστίκ

Αποθεωτική για τον «πρωθυπουργό» της Σκοτίας Αλεξάντερ Σάλμοντ ήταν η δεξιά σοβαρή γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» την Κυριακή, προκαλώντας σίγουρα σοκ στους αναγνώστες της. «Ο μεγαλύτερος της Σκοτίας (!)» ήταν ο τίτλος του σχετικού άρθρου της. «Ο Αλεξάντερ Σάλμοντ στέκεται ακαταμάχητος στην κορυφή της χώρας του. Μόνο ένα πράγμα είναι μεγαλύτερο από αυτόν: η ανεξαρτησία της Σκοτίας» συμπλήρωνε ο υπότιτλος. Πλήρως απαξιωτική η γερμανική εφημερίδα για τους κορυφαίους Άγγλους πολιτικούς - αντιπάλους φυσικά του Σάλμοντ στο δημοψήφισμα που θα γίνει φέτος, στην αρχή του φθινοπώρου, με θέμα την αποχώρηση ή όχι της Σκοτίας από το βρετανικό κράτος. «Οι τρεις μεγάλοι στο κοινοβούλιο του Λονδίνου -ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο αναπληρωτής του Νικ Κλεγκ και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ- φαντάζουν σχεδόν άχρωμοι απέναντί του» γράφει η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» και συνεχίζει ακάθεκτη: «Αν κατορθώσει ο Αλεξάντερ Σάλμοντ να οδηγήσει στις 18 Σεπτεμβρίου τους Σκοτσέζους εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου ύστερα από περισσότερους από τρεις αιώνες, τότε θα ανέλθει στο βάθρο μιας ιστορικής μορφής!» υπογραμμίζει. «Αν ο Σάλμοντ κατορθώσει να κάνει το ''Ναι'' στο ανεξάρτητο κράτος της Σκοτίας να φαίνεται σαν ''Όχι'' στη συντηρητική κυβέρνηση του Λονδίνου, οι πιθανότητές του (να κερδίσει το δημοψήφισμα) τον Σεπτέμβριο δεν είναι κακές. Αυτό επειδή ο Κάμερον και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του που έχουν σπουδάσει σε αγγλικά ελιτίστικα πανεπιστήμια συνιστούν όλα όσα μισούν οι Σκοτσέζοι» τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

Η αλήθεια είναι ότι οι Άγγλοι προσπάθησαν στην αρχή να παραστήσουν τους αδιάφορους για το σκοτσέζικο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου. Από τις αρχές του περασμένου μήνα δείχνουν να μην αισθάνονται τόσο σίγουροι ότι το «Όχι» στην ανεξαρτησία της Σκοτίας θα επικρατήσει άνετα με... 20 ή 25 εκατοστιαίες μονάδες διαφορά, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις τους. Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, ο ίδιος ο Άγγλος πρωθυπουργός απευθύνθηκε στο συναίσθημα των Σκοτσέζων. «Θέλουμε να μείνετε» είπε. «Θα μειωθούμε βαθιά χωρίς τη Σκοτία» πρόσθεσε. Μια εβδομάδα αργότερα όμως τα τρία αγγλικά κόμματα -Συντηρητικοί, Εργατικοί και Φιλελεύθεροι- συμφώνησαν ότι αν οι Σκοτσέζοι ψηφίσουν «Ναι» στην ανεξαρτησία της χώρας τους, τότε οι Άγγλοι θα τους απαγορεύσουν τη χρήση της λίρας Αγγλίας ως εθνικού τους νομίσματος, όπως έχει δηλώσει ότι επιθυμεί ο Σάλμοντ. Αυτό έγινε στις 13 Φεβρουαρίου.

Τρεις μέρες αργότερα, στις 16 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απείλησε τους Σκοτσέζους ότι αν η Σκοτία φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο, τότε όχι μόνο δεν θα θεωρείται χώρα ενταγμένη στην ΕΕ αφού ήδη τώρα ανήκει σε αυτήν, αλλά και η ένταξή της ως νέου κράτους στην ΕΕ θα είναι... «εξαιρετικά δύσκολη, σχεδόν αδύνατη»! Εκείνο που εκνευρίζει τους Άγγλους δεν είναι φυσικά η υποτιθέμενη... αγάπη τους για τους Σκοτσέζους. Τους τρελαίνει όμως η ιδέα ότι θα χάσουν τα πετρέλαια της Βόρειας Θάλασσας που βάσει του διεθνούς δικαίου θα πάνε σχεδόν όλα στη Σκοτία. Το Λονδίνο έχει αποκομίσει... τρισεκατομμύρια (!) στερλίνες μέχρι τώρα μόνο από τη φορολόγηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας. Τα μέχρι στιγμής γνωστά αποθέματα υπολογίζονται σε 24 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, τα οποία με τις σημερινές τιμές έχουν αξία που υπερβαίνει αισθητά τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια! Υπολογίζεται ότι για τα επόμενα 30 χρόνια μόνο τα φορολογικά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα υπερβαίνουν κάθε χρόνο τα 4 δισεκατομμύρια λίρες - δηλαδή 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Πολλά λεφτά για ένα κράτος πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, όπως θα είναι η Σκοτία. «Το πετρέλαιο είναι της Σκοτίας!» είναι το σύνθημα που τα τελευταία σαράντα χρόνια έδωσε φτερά στους υπερασπιστές της ανεξαρτησίας της Σκοτίας. Ο Σάλμοντ δεν καίγεται σίγουρα για τη λίρα Αγγλίας ως νόμισμα του νέου κράτους.

Έχει στα χέρια του ένα τεράστιο όπλο, το οποίο και διακηρύσσει δημοσίως χωρίς αναστολές: αν η Αγγλία αρνηθεί να έχει η Σκοτία νόμισμα τη στερλίνα, τότε και η Σκοτία δεν θα αναγνωρίσει ότι της αναλογεί κάποιο ποσοστό του βρετανικού δημόσιου χρέους! Φανταστείτε ένα πετρελαιοπαραγωγό κράτος, το οποίο έχει μηδέν δημόσιο χρέος και αρχικά έσοδα μόνο από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο πάνω από 100 δισ. δολάρια τον χρόνο! Χώρια τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης, τη φορολόγηση προσώπων, τον φόρο ακίνητης περιουσίας κ.λπ. Θα... δυστυχήσει σίγουρα, όπως γελοιωδώς ισχυρίζονται οι Αγγλοι! Είναι όμως να μην τρελαίνεται κανένας όταν χάνει τόσα λεφτά; Τι να σου κάνει και το Λονδίνο, χάνει τα λογικά του και μόνο στη σκέψη ότι θα του φύγει η «χρυσοφόρος» Σκοτία!

από το «Έθνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου