Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Αυτομόλησε ο αρχηγός του ναυτικού της Ουκρανίας

Αυτομόλησε ο αρχηγός του ναυτικού της Ουκρανίας και ορκίστηκε πίστη στο λαό της Κριμαίας, την ώρα που οι αρχές του Κιέβου έχουν καλέσει σε γενική επιστράτευση έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις ένοπλες δυνάμεις, καταγγέλλοντας πως η Ρωσία «έχει κηρύξει πόλεμο».

Ο αντιναύαρχος Ντενις Μπερεζόφσκι είχε διοριστεί το Σάββατο στη θέση του επικεφαλής του ουκρανικού ναυτικού από τη μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου. Νωρίτερα, όλη την ημέρα, διεθνή και ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν πληροφορίες για αυτομόληση ή και παράδοση ουκρανικών δυνάμεων στην Κριμαία. Ωστόσο υπήρχαν και αναφορές για στρατιώτες που «ταμπουρώνονταν» στις ουκρανικές βάσεις όταν Ρώσοι στρατιώτες τους καλούσαν να αναγνωρίσουν τις αρχές της Κριμαίας.

Στην ημιαυτόνομη περιοχή τις τελευταίες ημέρες έχουν αναπτυχθεί Ρώσοι στρατιώτες χωρίς διακριτικά, ύστερα από αίτημα των αρχών της Κριμαίας προς τη Ρωσία για βοήθεια ώστε να αποκατασταθεί η τάξη. Η κυβέρνηση της Κριμαίας δεν αναγνωρίζει τη νέα ηγεσία του Κιέβου και έχει αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 30 Μαρτίου για τη διεύρυνση της αυτονομίας της με το ενδεχόμενο απόσχισης να παραμένει πάντα ανοιχτό. Η ρωσική Άνω Βουλή έδωσε το Σάββατο την έγκριση στον Βλαντιμίρ Πούτιν για μια στρατιωτική επέμβαση αν αυτή κριθεί αναγκαία από τον Πρόεδρο της Ρωσίας.

Οι νέες αρχές του Κιέβου, όπως αυτές διαμορφώθηκαν με τη συμμετοχή των φιλοδυτικών κομμάτων και την ισχυρή παρουσία των νεοναζί, που πρωταγωνίστησαν στην ανατροπή Γιανουκόβιτς, έχουν καταγγείλει πως η Ρωσία ουσιαστικά έχει κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία και κάλεσαν σε γενική επιστράτευση. Το Κίεβο δηλώνει έτοιμο για πόλεμο ωστόσο σημειώνει πως θα χρειαστεί και την «στρατιωτική και όχι μόνο υποστήριξη» από τη διεθνή κοινότητα. Παράλληλα ο νεοναζιστικός «Δεξιός Τομέας» κάλεσε του Τσετσένους να εξαπολύσουν επιθέσεις στη Ρωσία.

Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα ο αντιναύαρχος Ντενις Μπερεζόφσκι ανακοίνωσε την αυτομόλησή του ορκιζόμενος πίστη στο λαό της Κριμαίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία πολεμικά πλοία της Ουκρανίας, περίπου δέκα σύμφωνα με ρωσικά μέσα, εγκαταλείπουν τις θέσεις τους. Πηγές από την κυβέρνηση της Κριμαίας αναφέρουν πως «η πλειοψηφία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή έχουν αυτομολήσει δηλώνοντας πίστη στο λαό» της φιλορωσικής περιοχής.


Ωστόσο η κυβέρνηση του Κιέβου μέχρι αυτήν την ώρα διαψεύδουν τις παραπάνω πληροφορίες και Ουκρανικά μέσα, που πρόσκεινται στην φιλοδυτική ηγεσία, κάνουν λόγο για «ψεύδη». Κατηγορηματικά διαψεύδουν και την πληροφορία που μεταδόθηκε νωρίτερα πως η ναυαρχίδα του ουκρανικού στόλου, η φρεγάτα Hetman Sahaidachny, αρνήθηκε να ακολουθήσει τις διαταγές του Κιέβου για να επιστρέψει στο λιμάνι της μετά από συμμετοχή σε επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Κόλπο του Άντεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου