Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Δημ. Καζάκης: Έρχεται πολεμική προβοκάτσια!


Του Δημήτρη Καζάκη 
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας, Σάββατο, 8 Μαρτίου 2014)

Απευθύνει κάλεσμα ανατροπής ενόψει των Ευρωεκλογών

«Εμείς καλούμε τον λαό να ενωθεί για τον κοινό σκοπό της ανατροπής του καθεστώτος κατοχής, κρατώντας ακέραιες τις πεποιθήσεις του είτε προέρχεται από τη δεξιά, είτε προέρχεται από την αριστερά. Εμάς μας ενδιαφέρει ο αγώνας για την απελευθέρωση της πατρίδας και η εγκαθίδρυση της δημοκρατίας με βάση την οποία ο λαός θα είναι αφέντης και νοικοκύρης στον τόπο του».

Είναι το κάλεσμα μέσω της «Ε» του οικονομολόγου-αναλυτή και ιδρυτή του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου, κ. Δημήτρη Καζάκη, που σήμερα το βράδυ στο «Μετροπόλ» θα παρουσιάσει τις θέσεις του Ε.ΠΑ.Μ. για τα τεκταινόμενα στον ελληνικό χώρο και όχι μόνο.

Ο κ. Καζάκης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα γεγονότα της Ουκρανίας και προειδοποιεί ακόμα και για μια «πολεμική προβοκάτσια και στην Ελλάδα».


Ας τον παρακολουθήσουμε λοιπόν...

* Αλήθεια πώς κρίνετε τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία, αυτά μπορούν να επηρεάσουν και την ευρωπαϊκή ήπειρο;

«Αυτό που βιώνει η ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή είναι η επαναζιστικοποίηση της Ευρώπης. Για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εγκαθιδρύεται σ’ ένα ευρωπαϊκό κράτος ένα πολιτικό καθεστώς ακραιφνώς ναζιστικό. Αφενός η ανοιχτή στήριξη των ναζιστών από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. που δημιουργούν κλίμα ανάλογο μ’ εκείνο του μεσοπολέμου της δεκαετίας του ‘30 και αφετέρου η ένοπλη βία των καθαρόαιμων ναζί του κόμματος Σβόμποντα και του Πράβι Σέκτορ, καταδεικνύουν αυτό το γεγονός. Μαζί με κάθε λογής απόβρασμα του υποκόσμου συγκροτούν ομάδες και εισβάλλουν σε κτίρια, λεηλατούν, πυρπολούν και απαγάγουν κατά το δοκούν. Όλα στο όνομα της αποκατάστασης της «έννομης τάξης» και της δίωξης των οπαδών του προηγούμενου καθεστώτος.

Όπου κι αν στρέψει κανείς το βλέμμα του στο Κίεβο, αυτό που θα αντικρίσει είναι ναζιστικοί συμβολισμοί. Το υπό κατάληψη Δημαρχείο του Κιέβου έχει γεμίσει με ρατσιστικά σύμβολα και σημαίες της Ομοσπονδίας των Νοτίων Πολιτειών των ΗΠΑ που πολέμησαν υπέρ της δουλείας. Επιπλέον, από την πρώτη μέρα η φιλοναζιστική «προσωρινή κυβέρνηση» απαγόρευσε να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα οι Ρώσοι, οι Ρουμάνοι και οι Έλληνες που κατοικούν στην Ουκρανία. Ενώ ταυτόχρονα η ιδεολογία του ναζισμού και του ρατσισμού είναι πλέον νόμιμη. Με άλλα λόγια η νέα διακυβέρνηση της Ουκρανίας επιτρέπει πλέον τις ρατσιστικές εκκαθαρίσεις εναντίον αλλοεθνών και Εβραίων από τους Ουκρανούς ναζί.

Αυτό όμως που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στη Συμφερούπολη, που είναι η πρωτεύουσα της Κριμαίας. Οι ναζιστικές ομάδες κρούσης προσπάθησαν να καταλάβουν κυβερνητικά κτίρια και απωθήθηκαν από εξεγερμένους Ρώσους, που – σημειωτέον – αποτελούν του 90% του πληθυσμού.
Απ’ ό,τι φαίνεται η καταρρέουσα παγκόσμια οικονομία και το απόλυτα ρεαλιστικό ενδεχόμενο ενός νέου παγκόσμιου κραχ εξωθούν τα επιτελεία των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ σε πολύ επικίνδυνους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς. Η επιτάχυνση της ολοκληρωτικής διάλυσης των συγκροτημένων κρατών και χωρών προκειμένου να επωφεληθούν οι αγορές κεφαλαίου για νέες τοποθετήσεις και ευκαιρίες κερδοσκοπίας, αποτελεί μονόδρομο γι’ αυτούς προκειμένου ακόμη και σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης και αποπληθωρισμού να συνεχίσει η τρομακτική συσσώρευση κερδών των τελευταίων ετών. Φαίνονται λοιπόν αποφασισμένοι να τελειώνουν ακόμη και με τη Ρωσία. Έστω κι αν κάτι τέτοιο μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρη την υφήλιο».

* Θα μπορούσε άραγε να φθάσει η επίδραση αυτών των ραγδαίων εξελίξεων και στην Ελλάδα;

«Η «γειτονιά» μας φλέγεται. Και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται, πρέπει να έχει χάσει τις αισθήσεις του. Εκτός από τα γεγονότα στην Ουκρανία, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη οι διαδηλώσεις ενός λαού που μπούχτισε να ζει υπό καθεστώς στρατιωτικής κατοχής από δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που προστατεύουν την οργανωμένη μαφία που διοικεί το πολιτικό υβρίδιο που ονομάζουν κράτος, συνεχώς κλιμακώνονται.

Το κύμα αυτών των μαζικότατων κινητοποιήσεων μεταφέρθηκε και στο Μαυροβούνιο. Ο λαός είναι αποφασισμένος να αποτινάξει τον ζυγό που του έχει επιβάλει μια οργανωμένη μαφία, η οποία έχει μετατρέψει τη συγκεκριμένη χώρα σε κρίκο του διεθνούς εμπορίου όπλων, ναρκωτικών και πορνείας.

Πόσο απέχουμε κι εμείς στην Ελλάδα από μια τέτοια κατάσταση; Ο υφιστάμενος κρατικός μηχανισμός σήμερα έχει ολοκληρωτικά ξεχαρβαλωθεί. Μόνο οι εισπρακτικοί μηχανισμοί και η καταστολή έχει απομείνει. Όλα τα άλλα πνέουν τα λοίσθια. Όχι τυχαία, αλλά σκόπιμα. Μιας και στόχος των Γερμανών, Ευρωπαίων και Αμερικανών είναι να οδηγήσουν τη χώρα στην πλήρη διάλυση προκειμένου να διαμελισθεί και να εκποιηθεί. Θα διατηρήσουν με κάθε μέσο την παρούσα κυβέρνηση μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού – μετά τις ευρωεκλογές – για να πέσουν και οι τελευταίες υπογραφές του τελικού ξεπουλήματος της χώρας. Αμέσως μετά θα δοθεί η σκυτάλη σε μια αντιμνημονιακή διακυβέρνηση – σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και συσχετισμούς - που όμως δεν θα θέσει το ζήτημα της εκ θεμελίων ανατροπής του καθεστώτος δεσμεύσεων και κατοχής της χώρας. Μια αντιμνημονιακή διακυβέρνηση, η οποία ελπίζει ότι μόνο ή κύρια με την επαναδιαπραγμάτευση θα πετύχει λύσεις.

Και τότε, αργά ή γρήγορα, είμαι βέβαιος ότι θα βιώσουμε μια πολεμική προβοκάτσια. Αυτό για μένα είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο. Είναι η λογική κατάληξη της ελεγχόμενης χρεοκοπίας και κατοχής στην οποία βρίσκεται η χώρα. Όσο επιτρέπουμε να συνεχίζεται η διάλυση της χώρας από τους δανειστές, το ευρώ και την Ε.Ε., τόσο πιο κοντά έρχεται το ενδεχόμενο ενός πολεμικού επεισοδίου. Είτε στην κυβέρνηση βρίσκεται μια παραλλαγή των σημερινών μνημονιακών δυνάμεων, είτε μια αντιμνημονιακή δύναμη που δεν θέλει να τα βάλει με το ευρώ και την Ε.Ε.».

* Όμως οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης κάνουν λόγο για ανάκαμψη και σταδιακή ανάπτυξη, ενώ στο εσωτερικό της χώρας ακούμε συνεχώς για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος...

«Κανένας σοβαρός οικονομολόγος δεν μπορεί να συζητά για ανάκαμψη της Ελλάδας. Θα επρόκειτο για φάρσα, αν δεν ήταν τραγωδία για τον ελληνικό λαό. Πώς ακριβώς θα υπάρξει ανάπτυξη; Ακόμη και με τις προσωρινές εκτιμήσεις της η ύφεση έτρεξε το 2013 για την ελληνική οικονομία με 6% σε τρέχουσες τιμές. Η αλήθεια είναι ότι τελικά θα βρεθεί κοντά στο 7% ετήσια σε τρέχουσες τιμές. Η κυβέρνηση μιλά μόνο με αποπληθωρισμένα στοιχεία για να δίνει την εντύπωση της μείωσης των ρυθμών, όταν ξέρει πολύ καλά ότι η ύφεση έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε μια πρωτοφανή στα χρονικά δίνη αποπληθωρισμού. Σε ποιες συνθήκες λοιπόν θα υπάρξει ανάκαμψη; Η οικονομία έχει ήδη τεθεί σε μια τέτοια δίνη αποπληθωρισμού που δεν επιτρέπει σε καμιά από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, όποιο κι αν είναι το μέγεθός της, να προσδοκούν τζίρους και κέρδη από την εσωτερική αγορά.

Επομένως τα λουκέτα και η προσφυγή στο άρθρο 99 θα κλιμακωθούν μέσα στο 2014. Οι επενδύσεις στην ελληνική οικονομία έχουν φτάσει σε αρνητικό ιστορικό ρεκόρ από τότε που καταγράφονται επίσημα στατιστικά στοιχεία. Το 2013 έκλεισε με τις επενδύσεις να μην ξεπερνούν το 12% του ΑΕΠ, το 7ο χαμηλότερο επίπεδο επενδύσεων σ’ ολόκληρο τον κόσμο! Προβλέπεται μήπως να αυξηθεί σημαντικά;
Όχι. Και το 2014 θα συνεχίσουν να μειώνονται.

Επομένως από πού θα προέλθει η ανάκαμψη; Μήπως από τις εξαγωγές της ελληνικής οικονομίας; Μα ήδη παρουσιάζει κάμψη ακόμη κι αυτή η αναιμική και εν πολλοίς εικονική άνοδος που παρουσιάστηκε τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε και το διεθνές περιβάλλον. Η παγκόσμια οικονομία και κυρίως η Ευρωζώνη αναμένεται να εισέλθει σε νέα περίοδο επιβράδυνσης και ύφεσης. Πολλοί μιλούν ότι η κατάσταση διεθνώς εγκυμονεί ένα νέο κραχ. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να μιλάμε για ανάκαμψη της Ελλάδας και μάλιστα για ανάπτυξη; Και μάλιστα όταν κανένας από τους ζωτικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας δεν παρουσιάζει σοβαρή βελτίωση;»

* Άραγε υπάρχει διέξοδος για την οικονομία της χώρας; Και αν ναι, ποια είναι αυτή;

«Και βέβαια υπάρχει. Κι αυτή είναι μόνο μία. Αφενός, μονομερής καταγγελία του δημόσιου χρέους της Ελλάδας ως παράνομου και καταχρηστικού με βάση τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο, μιας και αποτελεί προϊόν λεηλασίας της χώρας από ντόπια και ξένα κέντρα. Αφετέρου, έξοδος από το ευρώ και την Ευρωζώνη το ταχύτερο δυνατό με σκοπό την εισαγωγή νέου εθνικού κρατικού νομίσματος έτσι ώστε να ανακτήσει η Ελλάδα την εθνική της κυριαρχία και τους βασικούς μοχλούς άσκησης οικονομικής πολιτικής που σήμερα έχουν παραδοθεί στα επιτελεία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Δίχως εθνικό κρατικό νόμισμα δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί η οικονομία χωρίς χρέος με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση και την αύξηση της απασχόλησης. Και βέβαια όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν αν ο ελληνικός λαός δεν διεκδικήσει και δεν πετύχει τη δημοκρατία στον τόπο του. Για πρώτη ίσως φορά μετά την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Μια δημοκρατία που θα κατοχυρώσει τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού και θα τον μετατρέψει σε αφέντη και νοικοκύρη στην πατρίδα του».

* Το Ε.ΠΑ.Μ. θα συμμετάσχει στις επερχόμενες Ευρωεκλογές;

«Βεβαίως. Αυτή είναι η απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του Μετώπου, που προέκυψε από ειδική εσωτερική διαδικασία με δημοψήφισμα σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σε μια εποχή απόλυτης φίμωσης και σύντομα ποινικοποίησης κάθε έκφρασης πολιτικής διαμαρτυρίας και κάθε διατύπωσης μιας εναλλακτικής άποψης, το βήμα των ευρωεκλογών είναι ένας προνομιακός χώρος για να ακουστεί δυνατά η φωνή μας, για να συσπειρώσουμε δίπλα στο Ε.ΠΑ.Μ. τον κόσμο που ήδη έχει κατανοήσει την ανάγκη ρήξης με την Ευρωζώνη και να διαμορφώσουμε τις συνθήκες δημιουργίας πλειοψηφικού ρεύματος μέσα στο λαό.

Επιπλέον, τα αντιευρωπαϊκά κόμματα Αγγλίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Αυστρίας, Ιταλίας, φιλοδοξούν να καταλάβουν το 1/3 των εδρών τουλάχιστον του Ευρωκοινοβουλίου. Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις και συμβεί αυτό, θα προκληθεί μεγάλη αναταραχή στην Ευρώπη και όλη η αμφισβήτηση θα μεταφερθεί στο εσωτερικό των χωρών και στα κοινοβούλιά τους, που θα έχει επιπτώσεις στη δυνατότητα κατάρτισης των καθ’ υπαγόρευση προϋπολογισμών, εφαρμογής κοινών πολιτικών κλπ. Το Ε.ΠΑ.Μ. δεν είναι δυνατόν να λείψει απ’ αυτή τη μάχη και μάλιστα τη στιγμή κατά την οποία έπαιξε ηγετικό ρόλο στη συγκρότηση μιας διεθνούς οργάνωσης κινημάτων με παρεμφερή πολιτικά προτάγματα.

Ήδη έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια πανελλαδικά, που έχει στόχο τον εμπλουτισμό του ψηφοδελτίου μας με προσωπικότητες ευρύτερης αποδοχής από την κοινωνία, που αποδέχονται να εκτεθούν με το Ε.ΠΑ.Μ., αποδεχόμενοι συνακόλουθα τα κυριότερα από τα προτάγματά του. Είναι βέβαιο, ότι το προσεχές διάστημα το καθεστώς θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει, προκειμένου να διαμορφώσει κλίμα που θα ευνοεί την αποχή, στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος. Κι αν κάτι πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό και αποδεκτό από τον λαό μας είναι: Συμμετοχή πάση θυσία στις επερχόμενες Ευρωεκλογές!»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου