Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σενάριο παραίτησης όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για να πάει η χώρα σε εκλογές




Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν στο arouraios.gr πως ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις τελευταίες εξελίξεις εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο της παραίτησης όλων των Βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου με αυτό το τρόπο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι δεδομένο πως θα την ακολουθήσει και η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων αλλά ενδεχομένως και άλλες δυνάμεις, κάτι που θα οδηγήσει σε εκλογές στην πλειοψηφία τουλάχιστον των εκλογικών περιφερειών της χώρας ή και σε Εθνικές Εκλογές.


Τι έγινε το 1992

Υπενθυμίζεται ότι κάτι ανάλογο, ομαδική παραίτηση βουλευτών, είχε συμβεί και το 1992, όταν όλοι οι βουλευτές της Β” Αθηνών από το ΠΑΣΟΚ, υπέβαλαν την παραίτησή τους, προκαλώντας πρόωρες εκλογές στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, τις οποίες, μάλιστα, έχασε τοπικά η ΝΔ, η οποία ήταν τότε κυβέρνηση..

Αναπληρωματικές εκλογές έγιναν στις 5 Απριλίου 1992 στην εκλογική περιφέρεια Β” Αθηνών, όταν ο Δημήτρης Τσοβόλας, ως τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην ίδια περιφέρεια, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης από το Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά και σε παρεπόμενη ποινή στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων (εκλέγειν και εκλέγεσθαι) οπότε και εξέπεσε από βουλευτής.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την, κατά τη γνώμη τους, άδικη δίκη και καταδίκη του Τσοβόλα, οι επιλαχόντες του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κατά το Σύνταγμα της Ελλάδας θα λάμβαναν τη θέση του, αρνήθηκαν να ορκιστούν βουλευτές μέχρις εξαντλήσεως του αριθμού τους. Κατά το νόμο θα έπρεπε να προκηρυχθούν αναπληρωματικές εκλογές για αυτήν τη μία έδρα, πράγμα το οποίο και έγινε.

Η Νέα Δημοκρατία, είτε για να μην κατηγορηθεί για περαιτέρω πολιτικοποίηση της δίκης και καταδίκης Τσοβόλα, ότι δηλαδή επεδίωξε την καταδίκη του για να κερδίσει μία επιπλέον έδρα (καθώς είχε πλειοψηφία μόνο μιας έδρας στη Βουλή) είτε για να αποφύγει μία μεγάλης έκτασης ήττα, αποφάσισε να μην κατεβάσει υποψήφιο στις εκλογές αυτές.

Την έδρα κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία για το ΠΑΣΟΚ ο Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης.

Μείνετε συντονισμένοι…
Πηγή: http://arouraios.gr/2014/03/senario-paraitisis-olon-ton-vouleuton-toy-suriza/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου