Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της απεργίας δεκάδες χιλιάδες καθηγητές στις συνελεύσεις των ΕΛΜΕ

Πηγή: http://www.thepressproject.gr

Με πολλές χιλιάδες ψήφους υπέρ του «ναι», οι επιστρατευμένοι καθηγητές μετρούν δυνάμεις απέναντι στην κυβέρνηση και αναζητούν συμμάχους στην κοινωνία, λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών


Μαζική συμμετοχή των καθηγητών στις συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και με συντριπτικά ποσοστά υπέρ της εισήγησης της Ομοσπονδίας (ΟΛΜΕ) για απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις ψηφοφορίες στις τοπικές Ενώσεις των καθηγητών σε ολόκληρη τη χώρα, που γίνονται από το μεσημέρι της Τρίτης. Η ψηφοφορία συνεχίζεται σε όσες από τις 86 ΕΛΜΕ δεν έχουν βγάλει ακόμη τελικά αποτελέσματα.

Ήδη, έχουν ολοκληρωθεί οι συνελεύσεις, ακόμη και οι ψηφοφορίες σε αρκετές περιοχές της περιφέρειας και σε νησιά, ενώ σε άλλες θα συνεχίζονται μέχρι αργά το βράδυ.

Εντυπωσιακή είναι η προσέλευση των καθηγητών στις συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, παρά το γεγονός ότι είχε δοθεί σαν ελάχιστο όριο συμμετοχής το 30%, ωστόσο τα αμφιθέατρα γέμισαν.

Στις μέχρι στιγμής ψηφοφορίες, η συμμετοχή υπερβαίνει κατά πολύ το 50%, και η απεργία υπερψηφίζεται με ποσοστό 80-99%. Μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης συνεχίζονταν οι διαδικασίες των γενικών συνελεύσεων σε δεκάδες ακόμη ΕΛΜΕ.

Μάλιστα, σε πολλές ΕΛΜΕ, οι αποφάσεις ήταν αρκετά προωθημένες:

-Αποχώρηση της ΟΛΜΕ από την ΑΔΕΔΥ

-Συμβολικό κάψιμο των φύλλων επίταξης.

Δεκάδες σωματεία και ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και πολλά εργατικά κέντρα της χώρας έχουν εκδώσει αποφάσεις στήριξης της απεργίας της ΟΛΜΕ.

Ένταση επικράτησε στη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Χίου, όταν αστυνομικός του Α.Τ. Χίου πήγε στο χώρο της συνέλευσης για να επιδώσει τα φύλλα πορείας στους επιστρατευμένους καθηγητές.

Διακόπηκε η συνέλευση για λίγη ώρα, καθώς θεωρήθηκε απαράδεκτη ενέργεια να επιδοθεί φύλλο επιστράτευσης σε συνέλευση συνδικαλιστών.

Την Τετάρτη, στις 09.30 το πρωί, οι πρόεδροι των τοπικών ΕΛΜΕ των καθηγητών θα μεταφέρουν τις απόψεις των συναδέλφων τους στην γενική συνέλευση της διοίκησης της ΟΛΜΕ που θα γίνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

ΟΛΜΕ: Υπέρ της κυβέρνησης οι χειρισμοί της ΑΔΕΔΥ

Σε κόντρα κατέληξαν ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ, μετά την άρνησή της ΑΔΕΔΥ να υποστηρίξει το αίτημα των εκπαιδευτικών για απεργία την περίοδο των Πανελλαδικών εξατάσεων. Στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στα Προπύλαια εκπαιδευτικοί επιτέθηκαν φραστικά εναντίον του αντιπροέδρου, Αντώνη Αντωνάκου. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος, χαρακτήρισε «κοροϊδία» τη στάση της ΑΔΕΔΥ. Από αύριο το μεσημέρι, τίθεται σε ισχύ η επιστράτευση των εκπαιδευτικών. Η επίδοση των φύλλων πορείας στους 88.000 καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει ήδη ξεκινήσει και όπως όλα δείχνουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα κάνουν πρεμιέρα την Παρασκευή.

Η ηγεσία της ΟΛΜΕ αποφάσισε σήμερα να «επιτεθεί» στην ΑΔΕΔΥ, επειδή δεν δέχτηκε την πρόταση της για 24ωρη γενική απεργία την Παρασκευή, που ξεκινούν οι εξετάσεις.

Σε σημερινή της ανακοίνωση η ΟΛΜΕ καταγγέλει «σε όλους τους εργαζόμενους και στον ελληνικό λαό την άρνηση της πλειοψηφίας που διαμορφώθηκε στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ να δεχτεί την πρότασή μας για κήρυξη πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας την Παρασκευή, 17-5. Η άρνηση αυτή της ΑΔΕΔΥ αντικειμενικά δίνει χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση να περάσει την καταστολή ενάντια στον κλάδο μας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ.

Μάλιστα, το πρωί μερίδα εκπαιδευτικών παρέστη στο συλλαλητήριο που είχε οργανώσει η ΑΔΕΔΥ στα Προπύλαια και επιτέθηκε φραστικά στον αντιπρόεδρό της Αντώνη Αντωνάκο -είχε διατελέσει επί σειρά ετών πρόεδρος της ΟΛΜΕ- εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια για τη στάση που τηρείται από το συνδικαλιστικό όργανο.

«Ήρθαμε εδώ όντας απεργοί σήμερα, γιατί απεργούμε πάντα, να καταγγείλουμε την απεργοσπαστική απόφαση της ΑΔΕΔΥ και το άδειασμα των καθηγητών», δήλωσε δάσκαλος από το Αιγάλεω, ο οποίος συμμετείχε στη διαμαρτυρία, διευκρινίζοντας ότι είναι γονιός παιδιού που δίνει πανελλαδικές.

Οσον αφορά στην διεξαγωγή των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων δεν αλλάζει κάτι, καθώς οι καθηγητές θα βρίσκονται την Παρασκευή το πρωί πρώτη ημέρα των εξετάσεων όλοι στις θέσεις τους καθώς η επιστράτευσή τους αρχίζει απο αύριο Τετάρτη.

Να αρθεί η επιστράτευση των καθηγητών ζήτησε ο Α. Τσίπρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του μετά τη συνάντησή του με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, κάλεσε τον πρωθυπυργό να πάρει πίσω την απόφαση για επιστράτευση των καθηγητών και πρότεινε να αρχίσει μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις διάλογος για την αναβάθμιση του δημοσίου σχολείου.

Ο κ. Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την προληπτική επιστράτευση των καθηγητών κάνοντας λόγο για μεθόδευση που στερεί συνταγματικές ελευθερίες και πρόσθεσε ότι οταν ντύνεις στο χακί τον καθηγητή, τότε δεν μπορείς να ελπίζεις σε μια κοινωνία προκοπής και προοπτικής.

Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών είναι δίκαια, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή, δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε χιλιάδες μαθητές που σήμερα βρίσκονται στην τελική ευθεία ενός σημαντικού αγώνα που δίνουν πριν από τις εξετάσεις και, κυρίως, δημιουργεί συνθήκες που δεν μπορούν να βρίσκουν εφαρμογή σε ευνομούμενες δημοκρατικές πολιτείες.

Ο Νίκος Παπαχρήστος πρόεδρος της ΟΛΜΕ δήλωσε ότι ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να αρθεί το απαράδεκτο καθεστώς της προληπτικής επιστράτευσης των εκπαιδευτικών και να ληφθούν από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες, ώστε να αναδειχθούν τα μείζονα ζητήματα της εκπαίδευσης.

Ο κ. Παπαχρήστος τόνισε ότι η δημόσια εκπαίδευση βρίσκεται υπό διάλυση και θα πρέπει η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να παίζει με τα παιδιά του ελληνικού λαού. Δεν μπορεί επίσης να παίζει με τις οικογένειες χιλιάδων εκπαιδευτικών, δεν μπορεί να διαλύει τις οικογένειες 5.000 μονίμων εκπαιδευτικών και να απολύει 10.000 συμβασιούχους. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε, κατέληξε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ στη δήλωσή του.

Αλλαγές στο Προεδρικό Διάταγμα για τις μεταθέσεις

Επικυρώθηκε σήμερα από το Συμβούλιο της Επικρατείας το οριστικό Προεδρικό Διάταγμα για τις αλλαγές που επέρχονται στο καθεστώς των μεταθέσεων των καθηγητών, το οποίο περιλαμβλάνει τις αλλαγές που είχαν γίνει πριν από μερικές ημέρες.

Σύμφωνα με το Π.Δ.:

Όσοι πρόκειται να μετατεθούν θα έχουν κατ' αρχήν τρεις επιλογές για την ίδια περιφέρεια με αυτήν του σημερινού τόπου εργασίας τους και μόνο αν δεν τις δηλώσουν, κινδυνεύουν να πάνε σε άλλη περιφέρεια.

Δεν κινδυνεύουν να μετατεθούν όσοι διορίστηκαν πριν το 2001, αφού με βάση τα όσα προβλέπονται για να θεωρηθεί κάποιος υπεράριθμος θα πρέπει να μην συμπληρώνει 12 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα και να έχει λιγότερα από 12 χρόνια προϋπηρεσίας.

Το Διάταγμα προβλέπει ακόμη ότι αυτός που λαμβάνει την απόσπαση δεν θα μπορεί να μετακινηθεί για 5 χρόνια.

Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες μετάθεσης για κάποιον με ένα ή δύο παιδιά, αφού το υπουργείο Παιδείας θέτει ως σημαντικό κριτήριο την οικογενειακή μερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου