Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Δημοσκόπηση ΕΚΠΑ: Κατά της Ε.Ε. η πλειονότητα των πολιτών


Αρνητικοί όσον αφορά το μέλλον μέσα στην Ε.Ε. αλλά και αντίθετοι στις πολιτικές στις χώρες της Ένωσης εμφανίζονται οι πολίτες της χώρας μας, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που παρουσιάστηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνων

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδ. Πελεγρίνης, είναι ενδιαφέροντα, ορισμένα δε στοιχεία χαρακτηρίζονται και ως «πρωτοφανή ευρήματα».

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «πως κρίνετε αυτή την περίοδο τη συνολική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης», το 66,45% των ερωτηθέντων απαντάει αρνητικά, κάτι που ξάφνιασε τους ερευνητές της εταιρείας δημοσκοπήσεων opinion poll που διεξήγαγε την έρευνα. Συνολικά, ένα ποσοστό 85,39% των Ελλήνων πολιτών κρίνει αρνητικά τις πολιτικές στις χώρες της ΕΕ, με τους νέους πιο επιεικείς και τις γυναίκες του δείγματος πιο σκεπτικίστριες.

Ομως, το πανεπιστήμιο εμφανίζεται ως ελπίδα για τους πολίτες, καθώς ποσοστό 83,99 % των πολιτών θεωρεί ότι πρέπει να παρέμβουν οι άνθρωποι του πνεύματος στη διαχείριση της κρίσης.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1011 ατόμων όλων την ηλικιών από 22 έως 24 Μαΐου, από την εταιρεία δημοσκοπήσεων «Οpinion Poll» ενώ ποσοστό 70,76% απάντησε «όχι» στο ερώτημα αν θεωρεί οτι θα ξεπεράσει η ΕΕ τα προβλήματά της.

Παράλληλα, όπως είπε ο Ζαχαρίας Ζούπης, που εκπροσώπησε την εταιρείας δημοσκοπήσεων, «υπάρχει "τρόμος" στην ελληνική κοινωνία και συγκεκριμένα 2 στους 3 πολίτες φοβούνται οτι είναι πιθανόν αύριο να χάσουν την δουλειά τους. Παράλληλα, 1 στους 5 πολίτες θέλει να μεταναστεύσει, αλλά αναφέρει ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα (τα ποσοστά είναι πάνω από τον μέσο όρο νέοι και έχοντες αυξημένα προσόντα)».

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνων Θεοδόσης Πελεγρίνης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά του Ιδρύματος για τη δημιουργία Δικτύου πανεπιστημίων των χωρών του Νότου για την υποστήριξη των προβλημάτων επιβίωσης και διαβίωσης των νέων μας. Οπως τόνισε, «πολλοί νέοι απελπισμένοι καταφεύγουν στο Ιδρυμα και ζητούν βοήθεια για να βρουν δουλειά» Και συνέχισε λέγοντας: «Ενώ η εικόνα της κοινωνίας μας για το επίπεδο του πανεπιστημίου, είναι σε μεγάλο ποσοστό αρνητική, ταυτόχρονα οι πολίτες σέβονται τον θεσμό του πανεπιστημίου και ζητούν την βοήθεια του, οπότε σ αυτό θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε».

Αναφερόμενος στα θέματα στήριξης του πανεπιστημίου από την Πολιτεία, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνων είπε: «Το κράτος αντιμετωπίζει το πανεπιστημιο σαν σκουπιδοτενεκέ και οτι δεν θέλει το ρίχνει εδώ». Ως παράδειγμα ανέφερε τα θέματα μεταναστών, τονίζοντας ότι όταν έφυγαν μετανάστες από χώρο των Προπυλαίων Πανεπιστημίου Αθηνων, ήρθαν οι έμποροι ναρκωτικών. 

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η κατάσταση εχει βελτιωθεί μετά από πρόσφατη επίσκεψη στο Ιδρυμα του υπουργού Δημοσίας Τάξης που έδειξε ενδιαφέρον για το πρόβλημα».

Σε ερώτηση σχετικά με τους άστεγους στο κέντρο της Αθηνας, είπε οτι υπάρχουν εγκαταλελειμμένα κτίρια που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Τα στοιχεία της έρευνας

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν κι άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας, η οποία, σημειώνεται, έγινε μετά από πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου και διενεργήθηκε από την εταιρεία OpinionPoll το χρονικό διάστημα από 22 έως 24 Μαΐου σε ένα πανελλαδικό δείγμα 1011 ατόμων.

Πιο συγκεκριμένα στο ερώτημα «πιστεύετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα ένα ή δυο χρόνια θα ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα;» ένα ποσοστό 70,76% των ερωτηθέντων απαντούν «όχι», ενώ ένα ποσοστό 19,93% απαντούν «ναι».

- Στο ερώτημα πως κρίνετε αυτή την περίοδο τη συνολική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 66,45% των ερωτηθέντων (το 77,27% είναι γυναίκες και το 60,34% άνδρες) απαντάει «αρνητικά» και μόνο το 5,65% απαντάει «θετικά» (το 9,48% από αυτούς είναι άνδρες και το 3,24% γυναίκες). Από αυτούς που κρίνουν αρνητικά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συντριπτική πλειοψηφία είναι μεταξύ 35 και 54 ετών, ενώ από εκείνους που την κρίνουν θετικά, η πλειονότητα είναι 65 ετών και μεγαλύτεροι, αλλά και ένα ποσοστό 5,44% είναι από 18 έως 24 ετών. Το 18,94% του δείγματος απαντάει «μάλλον αρνητικά» και το 8,97% «μάλλον θετικά».

- Στο ερώτημα «πιστεύετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα ένα ή δυο χρόνια θα ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα;» ένα ποσοστό 70,76% των ερωτηθέντων απαντούν «όχι», ενώ ένα ποσοστό 19,93% απαντούν «ναι». Σ εκείνους που απαντούν «όχι», το 74,05% είναι γυναίκες και το 65,02% είναι άνδρες. Σε εκείνους που απαντούν «ναι» το 26,72% είναι άνδρες και το 15,68% γυναίκες.

- Στην ερώτηση «ποια είναι σήμερα η επαγγελματική ας κατάσταση το 36,54% δεν απαντάει. Το 29,90% απαντάει ότι εργάζεται σε «μόνιμη απασχόληση», το 18,94% απαντάει «αναζητώ εργασία», το 6,98% απαντάει «εργάζομαι ευκαιριακά όποτε τύχει», το 4,32% «είμαι ακόμη φοιτητής-σπουδαστής» και το 3,32% «εργάζομαι κάπου προσωρινά με σύμβαση και ωράριο».

- Στο ερώτημα «φοβάστε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα μπορεί να μην έχετε δουλειά;» το 60,33% απαντάει «ναι», το 33,06% απαντάει «όχι» και το 6,61% «δεν ξέρω/δεν απαντώ». Οι θετικές απαντήσεις αφορούν σχεδόν όλες τις ηλικίες ερωτηθέντων, ανδρών και γυναικών. Κυρίως ανησυχούν σε ποσοστό 75,51% εκείνοι που έχουν «μέση εκπαίδευση», σε ποσοστό 50,00% εκείνοι που έχουν «ανώτερη εκπαίδευση» και σε ποσοστό 42,86% όσοι έχουν την «στοιχειώδη εκπαίδευση».

- Στο ερώτημα «σκέφτεστε να αναζητήσετε εργασία σε κάποια «άλλη χώρα;» το 72,09% απαντάει «όχι», το 21,93% απαντάει «ναι θα το ήθελα αλλά δεν έχω την οικονομική δυνατότητα» και το 5,98% «μάλλον όχι». Ανάμεσα σε εκείνους που απαντούν ότι θα ήθελαν να φύγουν από την χώρα μας, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, το 52,63% είναι νέοι από 18 έως 24 ετών.
Μετανάστες

- Στο ερώτημα «θεωρείτε ότι η παρουσία των μεταναστών δημιουργεί προβλήματα για την εργασία των νέων;» το 49,83% του δείγματος απαντάει «ναι» (το 54,31% από αυτούς είναι άνδρες και το 47,03% γυναίκες) , το 41,22% «όχι» (το 41,38% είναι άνδρες και το 41,08% γυναίκες) και το 8,97% «δεν ξέρω, δεν απαντώ». Από εκείνου που απαντούν «ναι» η συντριπτική πλειοψηφία είναι άνω των 50 ετών, αλλά «ναι» απαντάει και ένα 21,05% των νέων 18 με 20 ετών. Από εκείνους που απαντούν «όχι» το μεγαλύτερο ποσοστό είναι νέοι έως 35 ετών.
Πανεπιστήμια

- Στο ερώτημα «πως αξιολογείτε την κατάσταση της ανώτατης εκπαίδευσης σήμερα στη χώρα μας;» ένα ποσοστό 41,53% απαντάει «μέτρια», ένα ποσοστό 26,58% απαντάει «κακή», ένα ποσοστό 14,95% «καλή», ένα 10,96% κατατάσσεται στο «δεν ξέρω, δεν απαντώ» και ένα 5,98% απαντάει «πολύ καλή».

- Στην ερώτηση «πιστεύετε ότι το πανεπιστήμιο θα έπρεπε να παρεμβαίνει πιο ενεργά για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης;» ένα ποσοστό 58,14% των ερωτηθέντων απαντάει «ναι», ένα ποσοστό 25,25% «μάλλον ναι», ένα ποσοστό 10,96% «μάλλον όχι» και ένα ποσοστό 5,65% «σίγουρα όχι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου