Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Την πήραν χαμπάρι και στη Γερμανία!

Πηγή: tvxs.gr

Ισχυρό πλήγμα για την Α. Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές



Ιστορικό χαμηλό σημείωσαν τα ποσοστά των Συντηρητικών της Άγκελα Μέρκελ στις σημερινές περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο της καγκελαρίου, καταφέροντάς της κατ' αυτόν τον τρόπο ακόμη ένα πλήγμα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.



Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των αποτυχιών για το CDU που μέχρι στιγμής έχει ηττηθεί στις πέντε από τις έξι περιφερειακές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν φέτος.
Ειδικότερα, οι Χριστιανοδημοκράτες έχασαν το Αμβούργο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας και το ισχυρό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης το οποίο ήλεγχε εδώ και περίπου 60 χρόνια.
Μια έβδομη και τελευταία περιφερειακή εκλογή θα διεξαχθεί στις 18 Σεπτεμβρίου στην πόλη-κρατίδιο του Βερολίνου, όπου ο σημερινός δήμαρχος, Σοσιαλδημοκράτης Κλάους Βοβεράιτ παραμένει επικεφαλής στις δημοσκοπήσεις και μία δημοφιλής φιγούρα συνολικά.
Στις σημερινές εκλογές στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία (βορειοανατολικά), οι Φιλελεύθεροι (FDP) του υπουργού Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε, εταίρου των χριστιανικών Ενώσεων (CDU/CSU) της Μέρκελ σε ομοσπονδιακό επίπεδο, "εξήλθαν" από το κοινοβούλιο, ενώ οι Πράσινοι μπαίνουν με το 8,5% των ψήφων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Για πρώτη φορά, οι Πράσινοι θα εκπροσωπούνται τόσο στην Μπούντεσταγκ, το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, όσο και στα κοινοβούλια των 16 κρατιδίων.
Οι Πράσινοι βελτίωσαν τα εκλογικά αποτελέσματα τους κατά τη διάρκεια ενός έτους που σημαδεύτηκε από την πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία. Συγκεκριμένα, ανέλαβαν φέτος την εξουσία στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, πρώτο κρατίδιο όπου ένας πράσινος έγινε επικεφαλής της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ZDF, το SPD (Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα) στο Μεκλεμβούργο θα πρέπει να λάβει το 36,5% των ψήφων, μια αύξηση κατά 6,3 μονάδες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2006, το CDU το 23,3%, μια πτώση κατά 5.5 μονάδες.
Ο απερχόμενος επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης Eρβιν Σέλερινγκ (SPD), αρνήθηκε να πει αν θα συνεχίσει να κυβερνά με το CDU, ή αν προτιμά την άκρα αριστερά (Die Linke), η οποία θα λάβει το 17,9% των ψήφων, ή 1,1% περισσότερο από το 2006 στην περιοχή της πρώην Ανατολικής Γερμανίας που πλήττεται από ανεργία σχεδόν δύο φορές υψηλότερη από τον εθνικό μέσο όρο (12%).
"Θα αποφασίσουμε αυτό που είναι το καλύτερο για το κρατίδιο κατά τη διάρκεια πολιτικών συνομιλιών κατά τις επόμενες ημέρες", αρκέστηκε να πει στις κάμερες.

Η εκλογή αποτελεί "δραματική απώλεια για το CDU και το FDP", δήλωσε ο κ. Σίγκμαρ Γκάμπριελ, πρόεδρος του SPD. "Θα έχουμε έναν καγκελάριο του SPD, μετά τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές", που έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2013.

Το FDP (Φιλελεύθερο Κόμμα) συνεχίζει την οδυνηρή του κάθοδο με ένα ταπεινωτικό 2,8% των ψήφων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, λιγότερο από το 5% που απαιτείται για να έχει βουλευτές .
Ο Γενικός Γραμματέας του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, συμφώνησε ότι το κόμμα του έχει "αρκετό δρόμο μπροστά του για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη" των ψηφοφόρων. Και σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης ο επικεφαλής του FDP στο Μεκλεμβούργο, Κρίστιαν Αχρεντ, παραιτήθηκε απόψε.
Μια δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε σήμερα, εκτιμά ότι οι Φιλελεύθεροι θα εξασφάλιζαν μόλις το 4% των ψήφων, αν οι σημερινές εκλογές διεξάγονταν σε εθνικό επίπεδο.

Το ποσοστό συμμετοχής στην εκλογή στην περιοχή αυτή που συνορεύει με τη Βαλτική και την Πολωνία ήταν περίπου 53,5%, μια μείωση κατά σχεδόν 6 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2006.
Τα τελικά αποτελέσματα δεν θα γίνουν γνωστά πριν από τουλάχιστον δύο εβδομάδες λόγω του θανάτου ενός υποψηφίου των Συντηρητικών, γεγονός που απαιτεί τη διοργάνωση συμπληρωματικής εκλογής στις 18 Σεπτεμβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου