Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Ανοιχτή επιστολή προς τους 'Ελληνες φοιτητές



Αθήνα, 2011

Αγαπητοί φοιτητές,

Είσαστε μια παρεξηγημένη γενιά... Μια γενιά που κατηγορείται από "φίλους" και "εχθρούς", μια γενιά που το μόνο για το οποίο δεν έχει κατηγορηθεί ακόμη είναι η εξαφάνιση των Εσκιμώων από την Αλάσκα, μια γενιά που έμαθε να δίνει πολλά και να παίρνει λίγα. Όλα αυτά όμως να ξέρετε δεν είναι παρά το υλικό υπόστρωμα, τα ποτισμένα με οινόπνευμα ξύλα για να το πούμε έτσι, στα οποία θα βάλετε φωτιά για να γράψετε τις δικές σας λαμπρές σελίδες στην Ιστορία αυτού του Τόπου!


Σας μάζεψαν από τις αλάνες της γειτονιάς όπου το παιχνίδι έδινε και έπαιρνε, σας απομόνωσαν βιαίως από τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα...Πρέπει να ήταν ο καιρός λίγο πριν μπείτε στο Λύκειο. Και σεις το αποδεχτήκατε, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, με μικρές ή μεγάλες αντιδράσεις, πιστεύοντας ότι έτσι θα βρείτε τη δική σας θέση στον Ήλιο! Το να μπείτε στο Πανεπιστήμιο να "προκόψετε" έγινε στόχος ζωής! Δεν λαθέψατε, τουλάχιστον όχι μέχρις ενός βαθμού... Πραγματικά φανερώθηκε μπροστά σας ένας καινούργιος κόσμος στον οποίον η ασθένεια δεν είναι μια τιμωρία από το Θεό, στον οποίο και ο άνθρωπος μπορεί να παράγει "κεραυνούς", στον οποίο όποιος διαβάζει πολλά βιβλία δεν τρελαίνεται (όσο και αν φαίνεται αστείο, υπήρχε αυτή η προκατάληψη στην Ελλάδα της δεκαετίας του 50', κυρίως στην επαρχία)...

Σας είπαν όμως τη μισή αλήθεια... Απέκρυψαν το ότι και εσείς, πέρα από τους χειρώνακτες, δεν θα είστε και κάτι πολύ παραπάνω από "human resources" . Δεν σας είπαν ότι οι γνώσεις που θα αποκτήσετε, παρότι εξυπηρετούν κοινωνικές ανάγκες, μπορεί και να μείνουν στα αζήτητα αν δεν μπορούν να βρουν τη θέση τους σε κερδοφόρες επενδύσεις. Τέλος, αν και οι ίδιοι σας οι γονείς ξεκίνησαν από ένα χωριό, σχεδόν αγράμματοι, και έδωσαν τη ζωή τους (φευ! αυτοί οι αγράμματοι...) για να σας σπουδάσουν, κανείς δε σας έμαθε τη διαφορά ανάμεσα στον "μορφωμένο" και τον "καλλιεργημένο". Αντίθετα, προσπάθησαν να σας αποκόψουν από τις "άξεστες" και "βάρβαρες" λαϊκές μάζες.

Ας είναι...Ευτυχώς τα μάθατε μόνοι σας όλα αυτά, και τα μάθατε με το δύσκολο τρόπο! Γι αυτό τώρα τα ξέρετε καλά! 

Αυτό δείχνει η "θύελλα" των καταλήψεων που σαρώνει τους χώρους σπουδών της Ελλάδας όλη την τελευταία εβδομάδα! Αυτό δείχνουν οι αγώνες που έχει δώσει το τιμημένο, δοξασμένο και χιλιοτραγουδισμένο φοιτητικό κίνημα όλη την τελευταία δεκαετία! Θα τον βρείτε το δρόμο για το Αύριο!

Μια συμβουλή θα σας δώσω μόνο: για να βρεις το δρόμο πρέπει να κατέβεις στον δρόμο! Αυτή την εποχή που οι εργαζόμενες τάξεις της χώρας δίνουν τη μάχη της επιβίωσης, η θέση σας είναι δίπλα τους. Προσοχή όμως...δίπλα τους όχι μπροστά τους! Όλοι στις πλατείες!

Φιλικά, ένας πραγματικός σας φίλος








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου