Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Συνέντευξη Βενιζέλου. Τον πίστεψε άραγε κανείς;




Του Δημήτρη Κυπριώτη*

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, προχώρησε σήμερα σε εσπευσμένη συνέντευξη τύπου μετά τη ξαφνική διακοπή των συνομιλιών με την Τρόικα.

Με τη γνωστή του ακατάπαυστη πολυλογία, για μια ακόμη φορά ο κ. Βενιζέλος θεώρησε ότι μπορεί να συνεχίζει να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη. Δυστυχώς για αυτόν όμως που έχει επιλέξει το δρόμο  να αυτογελειοποιείται, αφού φθάνουν λίγες μόνο ώρες για να διαψευσθούν στην πάξη όσα με απύθμενο θράσος  υποστήριξε σε κάποια προηγούμενη δήλωση ή συνέντευξή του.


Στην ουσία όμως για να είμαστε ειλικρινείς,   δεν κάνει και αυτός τίποτα περισσότερο από αυτό που κάνει 2 χρόνια τώρα ο Πρωθυπουργός. Ψεύδονται και οι δύο ΑΣΥΣΤΟΛΑ, χωρίς κανένα ίχνος ντροπής. Και δυστυχώς αυτό το μάθημα προσπαθούν να το εμπεδώσουν και σε όλα τα μικρα, μεσαία ή μεγάλα κυβερνητικά στελέχη, που όποιον και αν ακούσεις να μιλάει, αμέσως αντιλαμβάνεσαι ότι  λέει συνειδητά ψέμματα.

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου λοιπόν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος για μια ακόμη φορά, προχώρησε σε θεαματική αναδίπλωση, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν μετά την αποχώρηση της τρόικας από τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Παρά το κλίμα έντασης που καλλιεργήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο κ. Βενιζέλος έσπευσε να δηλώσει ότι δεν πρόκειται περί αποχώρησης, αλλά για προγραμματισμένη διακοπή των συζητήσεων, ενώ έθεσε τον χειρισμό της ύφεσης στον πυρήνα της διαπραγμάτευσης και ως βασικό πεδίο διαφωνιών. Επίσης απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, αρκεί να υλοποιηθούν όσα ψήφισε η Βουλή δια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Διευκρίνισε δε πως αυτό το δεκαήμερο θα είναι χρήσιμο τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την τρόικα για την επεξεργασία τεχνικών παραμέτρων του προϋπολογισμού.

Πάντως μέχρι την εκκίνηση της συνέντευξης του υπουργού, το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό. Οι περιγραφές έκαναν λόγο για έντονη αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους της τρόικας και τον υπουργό, έχοντας την κάλυψη του πρωθυπουργού, να υψώνει τους τόνους απέναντι στους συνομιλητές του. Όλα αυτά αναιρέθηκαν από τη συνέντευξη του κ. Βενιζέλου που, παρά την προσπάθεια, του υπουργού, δεν έκρυψε την αμηχανία των κυβερνητικών θέσεων, ίσως και το έλλειμμα χειρισμών.

Αναλυτικά τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης Βενιζέλου είναι τα εξής:

  • Η συζήτηση με την Τρόικα έγινε σε φιλικό κλίμα και η συμβολή της με παρατηρήσεις και συμβουλές σε τεχνικό επίπεδο είναι πολύ σημαντική.
  • Δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση αλλά για μια θεσμική συζήτηση μεταξύ εταίρων για την αξιολόγηση των μακροοικονομικών δεδομένων, η οποία πιθανώς να καταλήξει σε αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων.
  • Η ύφεση που ενδέχεται να ξεφύγει των προβλέψεων της Τρόικας και να κυμανθεί κοντά στο 5% είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
  • Δεν τίθεται ζήτημα νέων εισπρακτικών μέτρων. Πρέπει απλώς να εφαρμοσθούν τα ήδη συμφωνηθέντα.
  • Εάν δρομολογηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν σχεδιαστεί θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας της χώρας μας.
  • Η διακοπή των διαπραγματεύσεων ήταν προγραμματισμένηκαθώς ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος διαβουλεύσεων και ο δεύτερος θα ξεκινήσει σε δέκα ημέρες. Στο διάστημα αυτό θα δοθεί η δυνατότητα και στις δύο πλευρές να επεξεργαστούν το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.
Αλήθεια μπορεί να υπάρχει καλοπροαίρετος Έλληνας, ακόμη και αν ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, αλλά που δε φοράει κομματικές παρωπίδες που να πιστεύει έστω και στο ελάχιστο αυτά που υποστήριξε σήμερα στη συνέντευξη τύπου  ο Υπουργός Οικονομικών; Πολύ αμφιβάλλουμε. 

Σε λίγες ημέρες θα έχουμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε.
*Μελους της οργανωτικης επιτροπης του Ε.ΠΑ.Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου