Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

O. Κουμαρέλλας: Για ‘σένα



του Όθωνα Κουμαρέλλα*

Τέσσερα ολόκληρα χρόνια πέρασαν από τότε που μας έβαλαν στα μνημόνια. Ήλθε η ώρα να σκεφτείς. Να σκεφτείς σοβαρά.

Σκέψου:

• Σου λένε ψέματα. Και τότε ψέματα είπαν για να αποδεχθείς αυτά που ποτέ δεν θα δεχόσουν αν ήξερες την αλήθεια. Και τώρα ψέματα σου λένε, για να μην σηκώσεις ποτέ κεφάλι.

• Σε φορτώνουν ολοένα και μεγαλύτερα χρέη. Τότε μας εγκλώβισαν στα μνημόνια με 299 δις ευρώ χρέος και 129% του ΑΕΠ και τώρα, τέσσερα χρόνια μετά, το χρέος έφτασε τα 325 δις και το 180% του ΑΕΠ. Έτσι μας «σώζουν» με νέα χρέη πάνω στα παλιά. Και το ονομάζουν σωτηρία! Για τους ίδιους βέβαια είναι, για σένα;

• Σε φορτώνουν αβάσταχτους φόρους. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Το ΦΠΑ από το 18% στο 23%, τα χαράτσια, τις εισφορές δήθεν αλληλεγγύης, τα τεκμήρια, την κατάργηση κάθε φοροαπαλλαγής και κάθε αφορολόγητου, τη φορολογία ακόμα και των γιαπιών και των χέρσων χωραφιών, τους φόρους στα καύσιμα και τόσους άλλους κρυφούς και φανερούς;

• Σου στερούν τη δυνατότητα να δουλέψεις. Η πραγματική ανεργία έχει ξεπεράσει τα 2... εκατομμύρια και συνεχίζει. Ήδη το 40% των επιχειρήσεων έχουν βάλει λουκέτο. Πόσες ακόμη;

• Κι αν είσαι τυχερός και δουλεύεις, δεν υπάρχει τίποτα να σε προστατεύσει από την αυθαιρεσία του εργοδότη. Σε έφτασαν στο σημείο να αποδέχεσαι μισθό 500 ευρώ, ή και λιγότερα, για μια δουλειά, ή για να μην απολυθείς.

• Σου στερούν τη δυνατότητα να ζήσεις με αξιοπρέπεια όταν γεράσεις. Λεηλατώντας τα ταμεία δεν άφησαν τίποτα για ‘σένα. Ένα πενιχρό επίδομα στα όρια της επιβίωσης απέμεινε, που το ονομάζουν σύνταξη και απειλούν κι αυτό να στο πάρουν στη περίπτωση που έχεις δικό σου σπίτι. Πάνε τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας. Και τις περικοπές ονόμασαν εξορθολογισμό και χτύπημα της σπατάλης. Και οι εισφορές που πλήρωνες μια ζωή; Στα αγύριστα!

• Σου στερούν ακόμα και τη δυνατότητα να ζεσταίνεσαι τον χειμώνα. Δήθεν για να χτυπήσουν το λαθρεμπόριο καυσίμων, αύξησαν τους φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να ξεπαγιάζουν το χειμώνα. Τα δάση αποψιλώνονται και αναπνέουμε αιθαλομίχλη. Το ονομάζουν «εκσυγχρονισμό»…

• Σε απειλούν να σου πάρουν το σπίτι αν δεν τους πληρώσεις. Χιλιάδες οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί. Χιλιάδες σέρνονται στα αυτόφωρα για χρέη προς το δημόσιο που δεν έχουν να πληρώσουν. Τώρα κατάσχεται για λίγα χρέη ακόμα και ό,τι έχει απομείνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς, ή σε χέρια τρίτων. Και το λένε πάταξη της φοροδιαφυγής. Για σκέψου, σε στύβουν σαν τη λεμονόκουπα και σε λένε φοροφυγά και μπαταχτσή από πάνω!

• Στέλνουν το παιδί σου μετανάστη. Γιατί με την καταστροφή κάθε παραγωγικής δραστηριότητας, με την ύφεση και την μεγάλη ανεργία, η μετανάστευση είναι πια μονόδρομος για τους νέους. Η χώρα αδειάζει από το πιο παραγωγικό της δυναμικό. Αλλά σε ποιον «καίγεται καρφί»; Τώρα είμαστε ένα παγκόσμιο χωριό σου λένε, τι πειράζει; Οι καρδίες των μανάδων και των πατεράδων ξέρουν τι πειράζει.

• Η Υγεία και η Παιδεία είναι πλέον μόνο για τους πλούσιους. Στο όνομα του εκσυγχρονισμού και του χτυπήματος της σπατάλης κι εδώ διέλυσαν τα πάντα. Χωρίς φάρμακα, χωρίς στοιχειώδη πρωτοβάθμια φροντίδα, με τα νοσοκομεία σε παράλυση, αν δεν έχεις λεφτά είσαι καταδικασμένος. Χιλιάδες ήδη οι νεκροί από την αδυναμία πρόσβασης στα στοιχειώδη. Κι όμως καμιά στατιστική δεν πρόκειται να τους καταγράψει. Παράπλευρες απώλειες τις λένε. Για πρώτη φορά από τον πόλεμο ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται. Το ίδιο συμβαίνει και με την Παιδεία, σχολειά με τεράστιες ελλείψεις, υποβάθμιση σπουδών, παράδοση στους ιδιώτες, σε λίγο η μόρφωση θα είναι για τους λίγους και άπιαστη πολυτέλεια για τους πολλούς.

• Και ο δημόσιος πλούτος; Όλα αυτά που γίνανε με τον δικό σου μόχθο; Τζόγος, στο «χρηματιστήριο» της μίζας και της διαπλοκής. Γιατί εσύ δεν πρέπει να έχεις τίποτε ούτε δημόσιο, ούτε ιδιωτικό. Γιατί ο ραγιάς δεν μπορεί να έχει περιουσία, μήτε γη, μήτε πατρίδα.

• Χωρίς δικαιώματα σε σπρώχνουν στη φτώχεια και στην ανέχεια. Γιατί χωρίς δικαιώματα δεν είσαι τίποτα, ούτε μπορείς να έχεις.

• Από νοικοκύρη τελικά σε θέλουν διακονιάρη. Να σέρνεσαι και να μην καταλαβαίνεις καν το γιατί.

Και όλα αυτά τα αποκαλούν εξυγίανση, επιτυχία και σωτηρία της πατρίδας. Δήθεν για ‘σένα, χωρίς εσένα! Σε μια χώρα κατεστραμμένη, σε μια κοινωνία εκμαυλισμένη, διχασμένη και ανήμπορη μπορούν και κάνουν ό,τι θελήσουν.

Όμως, εσύ υπάρχεις κι όσο έχεις το μυαλό σου, μπορείς να σκεφτείς και να αποφασίσεις να αλλάξεις τα πράγματα.

Σκέψου, με αυτούς:

Ποια είναι η προοπτική σου;

Ποιο είναι το μέλλον το δικό σου;

Ποιο είναι το μέλλον των παιδιών σου;

Τι προσδοκάς σε μια χώρα έρμαιο των ξένων τοκογλύφων και των εγχώριων συνεργατών τους; Σε μια χώρα που έχει ήδη μετατραπεί σε χώρο ειδικής οικονομικής εκμετάλλευσης; Και η πατρίδα; 

Μπορεί να υπάρξει χωρίς εσένα, αλλά κι εσύ χωρίς αυτήν;

Σκέψου και κάνε το βήμα: Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο είναι εδώ και σε περιμένει. Μπορούμε να τους Νικήσουμε, Μαζί! Με σχέδιο και πρόγραμμα πολύ καλά μελετημένο και το έχουμε. Λείπει η δική σου απόφαση. Σκέψου κι αποφάσισε.

Κάνε το βήμα: Ψήφισε Ε.Πα.Μ. Οι ευρωεκλογές που έρχονται θα είναι το εφαλτήριό μας.

Για να κάνουμε μαζί το επόμενο βήμα.

Για όλα αυτά που χάσαμε και οφείλουμε να τα πάρουμε πίσω, για όλα αυτά που ονειρευτήκαμε:

Για την Ελλάδα της Ελευθερίας.

Για την Ελλάδα της Δημοκρατίας.

Για την Ελλάδα της Προκοπής και της Δημιουργίας.

Για τη νέα Ελλάδα της Ευημερίας.

Για τη δική σου χώρα, για τη δική σου ζωή!

Για σένα!

*ο Όθωνας Κουμαρέλλας είναι μέλος της Π.Γ. του Ε.Πα.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου