Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Δ. Καζάκης: Σχετικά με την πρόταση συνεργασίας του κ. Κατσανέβα.



του Δημήτρη Καζάκη
  
Για όσους ρωτούν σχετικά με την πρόσφατη γραπτή πρόταση εκλογικής συνεργασίας που έλαβε το ΕΠΑΜ από το Κόμμα Δραχμή των 5 αστέρων του κ. Κατσανέβα, έχει ήδη αποσταλεί γραπτή απάντηση από την Πολιτική Γραμματεία του Μετώπου. Θα δημοσιοποιηθεί σύντομα. Αυτό που, κατά τη γνώμη μου, λέμε είναι τα εξής απλά:

Πρώτο: Το κόμμα του κ. Κατσανέβα δεν ανταποκρίθηκε σε καμιά από τις εκκλήσεις συνεύρεσης και κοινής δράσης που απευθύναμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Κάναμε πάνω από 12 εκκλήσεις κοινής δράσης. Δεν ανταποκρίθηκε σε καμιά δημόσια εκδήλωση διαλόγου κινημάτων και σχηματισμών. Τώρα έρχεται στο "παρά πέντε" των εκλογών και ζητά εκλογική συνεργασία, ενώ γνωρίζει από το συνέδριο του ΕΠΑΜ ότι το Μέτωπο αρνείται εκλογικές συμπράξεις που δεν επιστεγάζουν κοινή δράση στα ποικίλα μέτωπα αγώνα του λαού μας. Το ΕΠΑΜ για να συνεργαστεί με μια δύναμη θα πρέπει πρώτα να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης στο "δρόμο", στους κοινούς αγώνες εναντίον της κατοχής. Με όποιον είναι ανύπαρκτος στους κοινωνικούς αγώνες, μέσα στην ίδια την μαχόμενη κοινωνία, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμπόρευση. Προτάσεις για εκλογικές συνεργασίες - και μάλιστα στο "παρά πέντε" - χωρίς προηγούμενη καλλιέργεια της συνεργασίας μέσα στους κοινούς αγώνες κρύβουν σκοπιμότητες και ιδιοτέλειες με τις οποίες το Μέτωπο δεν θέλει να έχει καμιά σχέση.

Δεύτερο: Στο ΕΠΑΜ για τις εκλογικές και άλλες συνεργασίες αποφασίζει το σώμα των μελών του και όχι τα κεντρικά του όργανα. Με τα δεδομένα που είχαμε στις αρχές του έτους, τα κεντρικά όργανα του Μετώπου εισηγήθηκαν στα μέλη του ΕΠΑΜ και αυτά αποφάνθηκαν με συλλογικές διαδικασίες ότι το Μέτωπο οφείλει να δώσει την μάχη των ευρωεκλογών με αυτόνομη κάθοδο. Η απόφαση αυτή δεν μπορεί να αναιρεθεί από τα κεντρικά όργανα του Μετώπου, ούτε μπορούμε εντός ήδη της προεκλογικής περιόδου να ξανατεθεί το θέμα των εκλογικών συνεργασιών στο σώμα των μελών του ΕΠΑΜ.

Τρίτο: Με το κόμμα του κ. Κατσανέβα υπάρχει επίσης μια θεμελιώδης και για εμάς ουσιαστική διαφορά. Το κόμμα του κ. Κατσανέβα είναι κόμμα της δραχμής, δηλαδή προτάσσει την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Το ΕΠΑΜ είναι εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα που προτάσσει την κατάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της κοινωνικής χειραφέτησης του ελληνικού λαού. Δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί αν η Ελλάδα παραμείνει υπόδουλη της ευρωζώνης και της ΕΕ. Το κόμμα του κ. Κατσανέβα αρνείται μεν το ευρώ, αλλά αποδέχεται την ΕΕ καθώς αυτή μετατρέπεται σε Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία που προϋποθέτει την ολοκληρωτική κατάλυση των εθνικών κρατών. Πολύ περισσότερο όταν σήμερα διαμέσου του νέου Δημοσιονομικού Συμφώνου το ευρώ έχει σχεδόν ταυτιστεί με την πορεία ολόκληρης της ΕΕ. Το ζήτημα αυτό είναι για μας κορυφαία διαφορά.

Τέταρτο: Το μόνο που μπορεί να δεχθεί το Μέτωπο αυτή την στιγμή είναι να συζητήσει τυχόν ένταξη στο ψηφοδέλτιό του για την ευρωβουλή, το οποίο έτσι ή αλλιώς θα είναι ανοιχτό σε αγωνιστές που μπορεί να μην ανήκουν στο ΕΠΑΜ, αλλά έχουν αποδείξει με την δράση τους ότι στρατεύονται σε ανάλογα πατριωτικά προτάγματα. Σε κάθε περίπτωση, για το ΕΠΑΜ η όποια μελλοντική συνεργασία με σχηματισμούς οφείλει να προετοιμαστεί έγκαιρα και δημόσια μέσα στους κοινούς αγώνες όπου μπορούν να οικοδομηθούν ειλικρινείς σχέσεις εμπιστοσύνης. Μόνο έτσι το Μέτωπο κατανοεί και αποδέχεται τις εκλογικές συνεργασίες. Αφού φυσικά τις εγκρίνει το σώμα των μελών του ΕΠΑΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου