Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Δ. Καζάκης: Ας τελειώνουμε επιτέλους με τους νοσταλγούς του εμφυλίου...

του Δημήτρη Καζάκη

Η ΧΑ παλεύει με νύχια και με δόντια να διχάσει τους Έλληνες με όρους παλιού εμφυλίου. Δοξάζει το αιματοκύλισμα του εμφυλίου πολέμου και την επτάχρονη τυραννία της χούντας. Όπου υπάρχει μνημείο μίσους και διχασμού του ελληνικού λαού αποτίει φόρο τιμής. Απευθύνεται στα πιο σκοτεινά ένστικτα του ακροδεξιού που μας οδήγησαν πρώτα στον εμφύλιο με τα όπλα και την καθοδήγηση των αγγλοαμερικανών και ύστερα σε τρεις αιματοβαμένες δεκαετίες που κορυφώθηκαν με την χούντα.

Δεν αναφέρεται στον πατριώτη δεξιό, αλλά στον φατριαστή της ακροδεξιάς που μπλεγμένος με τον υπόκοσμο και το βαθύ κράτος, θέλει να μας γυρίσει στις πιο σκοτεινές και αιματοκυλισμένες περιόδους της ιστορίας μας. Χώρια που στις γραμμές της και μάλιστα στην ηγεσία της υπάρχουν σεσημασμένοι ναζί. Δεν το αρνούνται πια ούτε οι ίδιοι. Απλά δηλώνουν ότι όλοι τους δεν είναι ναζί. Μόνο μερικοί.

Αλήθεια, ποιος Έλληνας πατριώτης ανέχτηκε ποτέ τους ναζί; Ποτέ και κανένας. Μόνο συνεργάτες των παλιών ναζί διατήρησαν τη μνήμη και την ιδεολογία τους. Μόνο οι γόνοι των παλιών κουκουλοφόρων και των καταδοτών της κομαντατούρ αισθάνονται άνετα με τους ναζί. Και τώρα νομίζουν ότι έχουν την ευκαιρία να δικαιώσουν τα εγκλήματα των γονιών τους σε βάρος του ελληνικού λαού. Νομίζουν ότι έχει σβήσει η ιστορική μνήμη μαζί με την γενιά που τα έζησε στο πετσί της και όλοι υπόλοιποι εμείς ξεχάσαμε. Ιδίως η νέα γενιά. Νομίζουν ότι ξεχάσαμε τα ονόματα και τις οικογένειες των σφαγέων της κατοχής που ξεφτιλίζοντας την φουστανέλα με τον αγκυλωτό σταυρό, σκότωναν και βίαζαν αθώους κατά χιλιάδες. Νομίζουν ότι τώρα ήρθε η ώρα να δικαιώσουν το κατά μάνα και κατά κύρη.

Ακόμη κι αν η ΧΑ καπηλεύεται σωστά αιτήματα, από που κι ως που θα της δώσουμε συγχωροχάρτι; Άσε που επίσημα η ΧΑ δεν τολμά να μιλήσει για καταγγελία και μονομερή διαγραφή του χρέους, ούτε για έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ με μετάβαση σε εθνικό νόμισμα όπου θα δημευθούν οι περιουσίες όλων των ολιγαρχών της πολιτικής και της οικονομίας που λεηλάτησαν αυτόν τον τόπο. Και προπαντός δεν τολμά να μιλήσει για δημοκρατία. Η πατριδοκαπηλία της και η αρχαιολατρία της αρχίζει και τελειώνει στην νοσταλγία των καθεστώτων της τυραννίας και του δεσποτισμού, έστω κι αν παρασύρουν τους ανόητους και τους αγράμματους με πλατωνικά ρητά.

Ο πραγματικός Έλληνας όμως γνωρίζει πολύ καλά ότι ο πολιτισμός που τον βαραίνει σαν ιστορική κληρονομιά έχει σαν κορυφαίο και μοναδικό επίτευγμα την δημοκρατία. Κι ο αληθινός πατριώτης ξέρει ότι χωρίς αυτήν, χωρίς τον αγώνα για την αληθινή δημοκρατία, πατρίδα και έθνος δεν μπορεί να υπάρξει. Τουλάχιστον δεν μπορεί να υπάρξει προς το συμφέρον του λαού.

Ας θυμηθούμε τι έκανε ο Χίλτερ. Δεν έταζε ότι θα διαγράψει μονομερώς τα χρέη των Γερμανών; Ότι θα πολεμήσει τους τραπεζίτες, που τελικά χρηματοδότησαν την έλευσή του στην εξουσία; Ότι θα δικάσει τους φαύλους, διεφθαρμένους και προδότες πολιτικούς, εκείνους δηλαδή που τελικά τον ανέβασαν στην εξουσία;

Μάλιστα ο αντικαπιταλιστικός λόγος των ναζί στη Γερμανία του μεσοπολέμου, πριν αναδειχθούν σε κόμμα εξουσίας, υπερέβαινε ακόμη και τον αντικαπιταλισμό των πιο θερμόαιμων οργανώσεων της αριστεράς. Γι' αυτό και στην πρώτη περίοδο της Βαϊμάρης δεν ήταν λίγοι εκείνοι από την επαναστατική αριστερά που θεωρούσαν τους ναζί ως ένα αντικαπιταλιστικό κίνημα των μικροαστών με το οποίο κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσαν να συμμαχήσουν. Τα κρεματόρια και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τους άλλαξαν τελικά γνώμη, αν και ήταν αργά.

Αυτό τι σημαίνει; Θα πρέπει να πέσουμε στην ίδια παγίδα; Θα πρέπει να μπερδέψουμε τον φαιοπράσινο λύκο με την προβιά που φορά; Όσοι νομίζουν ότι θα σπρώξουν τον απλό ψηφοφόρο της ΝΔ που αυτοπροσδιορίζεται ως δεξιός στα δίχτυα της φασιστικής ακροδεξιάς για να αιματοκυλίσουν τον τόπο, πέφτουν έξω. Όποιος νομίζει ότι το όνειρο και η φιλοδοξία της μεγάλης πλειοψηφίας όσων αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί είναι να σέρνονται πίσω από εκπροσώπους του υπόκοσμου σαν τον Μιχαλολιάκο, τον Κασιδιάρη και την παρέα τους. Ή ότι θέλει να ξαναδεί την πατρίδα του να διχάζεται και να οδηγείται στον εμφύλιο, έχει γελαστεί.

Νομίζετε ότι ο νοικοκύρης της λαϊκής δεξιάς σκοτώνεται στη δουλειά, πασχίζει να φροντίσει την οικογένειά του και να σπουδάσει τα παιδιά του για να έχουν ως πολιτικό πρότυπο τον κατιμά του κατιμά; Τύπους του κοινωνικού περιθωρίου που αν έβλεπες το παιδί σου μαζί τους θα σ' έπιανε κόλπος; Αυτό νομίζετε ότι επιθυμεί;

Αυτό που θέλει να ξεμπερδεύει επιτέλους από τα κατάλοιπα του εμφυλίου. Και η ΧΑ δεν είναι παρά ένα κατάλοιπο του εμφυλίου, μια ανοιχτή πληγή που δεν έχει κλείσει. Είναι οι γόνοι των παλιών ταγματασφαλιτών και παρακρατικών που σήμερα έρχονται να πάρουν την ρεβάνς φορώντας αντιμνημονιακή προβιά. Αλλά οι κυνόδοντες και οι βρυχηθμοί δεν τους αφήνουν να κρυφτούν.


Ας τελειώνουμε επιτέλους με τα ακροδεξιά και αριστερά κατάλοιπα του εμφυλίου. Ας τελειώνουμε επιτέλους με όσους δοξάζουν το αλληλοσπαραγμό του ελληνικού λαού. Είτε δηλώνουν δεξιοί, είτε δηλώνουν αριστεροί. Ας οικοδομήσουμε την εθνική πατριωτική ενότητα του ίδιου του λαού, πάνω και πέρα από διαχωρισμούς αριστεράς και δεξιάς. Κι ας μην επιτρέψουμε στους νοσταλγούς του εμφυλίου, τόσο της ακροδεξιάς, όσο και της αριστεράς, να επαναλάβουν τα ίδια στην χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου