Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Χρ. Καπουτσής: Ψυχροπολεμικές διαστάσεις παίρνει η Κρίση στην Ουκρανία

Του ΧΡ. ΚΑΠΟΥΤΣΗ

Επιδεινώνεται η κρίση στην Ουκρανία και αυξάνονται οι πιθανότητες γενικευμένης αποσταθεροποίησης της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής. Οι προσπάθειες για διπλωματική λύση της ουκρανικής κρίσης, δεν είναι, μέχρι σήμερα, καρποφόρες. Η επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, είτε από ΡΩΣΙΑ, είτε από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ή και στρατιωτικής αδυναμίας του Στρατού της Ουκρανίας, αξιοποιούνται διπλωματικά.

Οι ανεπιτυχείς προσπάθειες των «επίλεκτων» Μονάδων του Στρατού της Ουκρανίας να θέσουν υπό τον έλεγχό τους, κρίσιμες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, που είναι και κέντρα του αυτονομιστικού κινήματος των ρωσόφιλων και ρωσόφωνων Ουκρανών πολιτών, αποδεικνύουν , ότι ο Στρατός της Ουκρανίας είναι αδύναμος και με τάσεις διάλυσης, άρα εύκολος αντίπαλος για τη Ρωσική στρατιωτική μηχανή.

Η επίδειξη όμως στρατιωτικής ισχύος, επικεντρώνεται στις στρατιωτικές ασκήσεις του Ρωσικού Στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά και σε αντίστοιχες δραστηριότητες που σχεδιάζονται να υλοποιηθούν άμεσα με τη συμμετοχή στρατιωτών Μονάδων του ΝΑΤΟ, της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής, επίσης κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Παράλληλα, αυξάνεται θεαματικά και η παρουσία πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, δήλωσε ότι οι αναφορές σχετικά με τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία είναι ανησυχητικές και ότι γίνονται προσπάθειες, ώστε να έχει μια ουσιαστική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σέργκει Σοϊγκού, ώστε να αποτραπεί η στρατιωτική κλιμάκωση της κρίσης. «Αυτή η κατάσταση απειλεί τη σταθερότητα και είναι πολύ προκλητική. Δεν υπάρχει αποκλιμάκωση. Στην ουσία αυτές οι δραστηριότητες επιδεινώνουν την κατάσταση. Κάνουν πιο δύσκολή την προσπάθεια εύρεσης μιας διπλωματικής, ειρηνικής επίλυσης του ζητήματος», είπε ο Χέιγκελ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πόλη του Μεξικού.

Είναι σαφές ότι, η κατάσταση στη νοτιοανατολική Ουκρανία μοιάζει με «καζάνι» που βράζει. Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει το Κίεβο να μην συνεχίσει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε βάρος των ρωσόφωνων πολιτών. Σε διαφορετική περίπτωση, η Μόσχα θα επέμβει προκειμένου ο ρωσικός στρατός να προστατεύσει τον πληθυσμό. Το μήνυμα αυτό στάλθηκε στο Κίεβο από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού, ο οποίος ανακοίνωσε και τα στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα με τη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πολύ κοντά στο να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι τα χρονικά περιθώρια για να αλλάξει η Μόσχα πορεία σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία, εξαντλούνται. «Εάν η Ρωσία επιλέξει την δίοδο της αποκλιμάκωσης… όλοι μας θα χαιρετήσουμε αυτό το βήμα. Ωστόσο, εάν η Ρωσία δεν πράξει κάτι τέτοιο, θα επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις προς τη χώρα αυτή. Θα είναι ένα ακριβό λάθος της Μόσχας», επισήμανε ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ , μιλώντας στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (MGIMO) της Μόσχας, άσκησε σκληρή κριτική στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους χειρισμούς τους στην ουκρανική κρίση άσκησε σήμερα. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επισήμανε ότι ΗΠΑ και Ε.Ε. προσπάθησαν να προκαλέσουν μια επανάσταση στην Ουκρανία και ότι χρησιμοποιούν το Κίεβο ως «πιόνι στο γεωπολιτικό παιχνίδι» κατά της Ρωσίας.


Συνεπώς, η ανησυχία αυξάνεται, καθώς ΟΛΑ τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου