Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Ουκρανία: Τουλάχιστον ένας νεκρός στις βίαιες συγκρούσεις



Εκτός ελέγχου


Την έναρξη μιας «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» με τη συμμετοχή του ουκρανικού στρατού, ώστε να τερματιστεί η δράση των φιλορώσων αυτονομιστών στο Σλαβιάνσκ, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ. «Ας είναι ο Θεός μαζί μας», ανέφερε. Οι πληροφορίες για τα αποτελέσματα της επιχείρησης είναι συγκεχυμένες με αναφορές για θύματα και από τις δύο πλευρές. Ενδεικτικό είναι πως η κυβέρνηση του Κιέβου κάνει λόγο για ανταλλαγή πυρών σε περιοχές που ανταποκριτές από διεθνή μέσα μεταδίδουν πως «δεν έχει ακουστεί πυροβολισμός».

«Μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση άρχισε στο Σλαβιάνσκ. Διευθύνεται από το αντιτρομοκρατικό κέντρο της υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας. Συμμετέχουν δυνάμεις από όλες τις μονάδες ασφαλείας της χώρας. Ας είναι ο Θεός μαζί μας», έγραψε χαρακτηριστικά στο Facebook.

Λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός αξιωματικού της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας, στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» στην πόλη Σλαβιάνσκ. Από τις τάξεις των αυτονομιστών, υπάρχει ένας «αδιευκρίνιστος αριθμός» θυμάτων, ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ. Νεότερες αναφορές έκαναν λόγο για δύο νεκρούς, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη κάποια επίσημη πληροφορία.

Εν τω μεταξύ οι καταλήψεις συνεχίζονται, ενώ οι φιλορωσικές διαδηλώσεις στην Ανατολική Ουκρανία μετά την ανακοίνωση της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» κλιμακώθηκαν. Διαδηλωτές κατέλαβαν και το κυβερνητικά κτίρια και στη Μαριούπολη, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για συγκρούσεις στο Χάρκοβο.

Η Ρωσία έχει ήδη προειδοποιήσει την Ουκρανία αλλά και τις χώρες της Δύσης πως οποιαδήποτε ένοπλη επίθεση κατά των φιλορώσων διαδηλωτών θα υπονομεύσει τις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας, ΗΠΑ και ΕΕ, που έχουν προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα στη Γενεύη. Από την πλευρά της Κίεβο και Δύση κατηγορούν τη Ρωσία πως υποκινεί τις εντάσεις στην φιλορωσικές περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας. 

Ο μεταβατικός πρόεδρος, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, σε διάγγελμά του κατηγόρησε εκ νέου την Ρωσία για «πόλεμο κατά της Ουκρανίας». «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να επαναληφθεί το σενάριο της Κριμαίας στις ανατολικές περιοχές. Όσοι υποστηρίζουν τους επιτιθέμενους και τους καταληψίες, οι οποίοι διεξάγουν ένοπλο πόλεμο κατά της χώρας μας , δεν θα αποφύγουν την τιμωρία και την απόδοση ευθυνών», ανέφερε. Ο Τουρτσίνοφ έδωσε διορία μέχρι τη Δευτέρα στους αυτονομιστές να παραδώσουν τα όπλα τους δεσμευόμενος πως σε αυτήν την περίπτωση δεν δοθεί αμνηστία.
 
Εκτός ελέγχου

Το Σάββατο ένοπλοι φιλορώσοι κατέλαβαν δημόσια κτίρια και υπηρεσίας και στην πόλη Σλαβιάνσκ, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους και το αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Επίσης στο Ντόνετσκ, που συμπληρώνεται μια εβδομάδα μαζικών καταλήψεων, οι διαδηλωτές κατέλαβαν και την έδρα της αστυνομίας της επαρχίας.

Τα οδοφράγματα στο Σλαβιάνσκ εξαπλώνονται σε όλη την πόλη και κυρίως περιμετρικά των κτιρίων και σε βασικούς δρόμους, ελέγχοντας τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στην πόλη. Η δήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται με το μέρος των φιλορώσων ακτιβιστών και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης όλοι μαζί θα προστατεύσουν τους καταληψίες.

Ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ απείλησε με σκληρή αντίδραση από το κράτος. «Η απάντηση στους καταληψίες θα είναι πολύ σκληρή, διότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε διαδηλωτές και τρομοκράτες. Θα το πω και πάλι: αυτοί που θέλουν διάλογο ... θα έχουν διάλογο και αναζήτηση λύσεων. Αυτοί που έχουν πάρει τα όπλα, πυρπολούν κτήρια, πυροβολούν τον κόσμο, την αστυνομία, τρομοκρατούν με ρόπαλα και μάσκες, αυτοί οι άνθρωποι θα τύχουν της κατάλληλης απάντησης»,τόνισε σε μια αναρτήσεις του στο Facebook.

Πηγή: http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου