Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Γ. Δελαστίκ: Ταπεινώθηκαν οι ξένοι από κερδοσκόποι από τους Ισλανδούς



Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Ξεπουπούλιασαν τους «γύπες» των αγορών οι σκληροτράχηλοι Ισλανδοί! Οι αποκρουστικοί κερδοσκοπικοί οίκοι που ειδικεύονται στην αγορά ομολόγων κρατών που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας έναντι μικρού ποσοστού της ονομαστικής τους αξίας και στη συνέχεια εκβιάζουν με όλα τα μέσα τις χώρες που εξέδωσαν τα ομόλογα να τα πληρώσουν στο 100% της αξίας τους συσσωρεύοντας υπερκέρδη, έχουν πάθει μεγάλη ζημιά. Οι απόγονοι των Βίκινγκ πρώτα πρώτα, στα τέλη του Απριλίου του 2013, απαλλάχτηκαν μέσω βουλευτικών εκλογών από τους δουλόφρονες πολιτικούς της κυβέρνησης σοσιαλδημοκρατών και αριστερών, οι οποίοι επέδειξαν δειλία και υποτέλεια απέναντι στους Αγγλους δανειστές και διαρκώς έπαιρναν αποφάσεις που έβαζαν τους Ισλανδούς πολίτες να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για τα χρέη χρεοκοπημένων... ιδιωτικών (!) τραπεζών στο εξωτερικό. Κατά τον ίδιο τρόπο οι Ισλανδοί είχαν εκδιώξει κλωτσηδόν και την προηγούμενη κυβέρνηση της Δεξιάς, η οποία είχε αποκλειστική ευθύνη για τη χρεοκοπία του τραπεζικού συστήματος και η οποία προσπαθούσε επίσης να φορτώσει τις συνέπειές της στις πλάτες του ισλανδικού λαού.

Οι αγανακτισμένοι Ισλανδοί ψηφοφόροι έδιωξαν το 2009 την κυβέρνηση της Δεξιάςυποχρεώνοντας το κόμμα της στο χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα της 85χρονης ιστορίας του και στη συνέχεια, το 2013, έδιωξαν το ίδιο περιφρονητικά και απαξιωτικά την κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών - αριστερών με το χειρότερο εκλογικό τους άθροισμα τα τελευταία... 82 (!) χρόνια, από το 1931. Ανέδειξαν νέο πρωθυπουργό, τον 39χρονο ηγέτη ενός κεντροδεξιού κόμματος, τον Σίγκμουντουρ Γκουνλόιγκσον, ο οποίος σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με τη Δεξιά.

Ο νέος πρωθυπουργός αποδεικνύεται μέχρι τώρα συνεπής με τις προεκλογικές υποσχέσεις του -ότι οι Ισλανδοί δεν θα πληρώσουν ούτε μία κορόνα για τα χρέη των τραπεζών και ότι η κυβέρνησή του θα «κουρέψει» σε λογικό ποσοστό τα δάνεια που έχουν πάρει οι Ισλανδοί πολίτες και τώρα αδυνατούν να τα αποπληρώσουν ομαλά εξαιτίας της κρίσης που βρέθηκε η χώρα τους. Ο Ισλανδός πρωθυπουργός αρνείται ακόμη και να συζητήσει με τους ξένους πιστωτές των χρεοκοπημένων ισλανδικών τραπεζών, οι οποίες το 2008 άφησαν απλήρωτες υποχρεώσεις ύψους 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων (63 δισ. ευρώ). «Πρόκειται για ιδιωτικούς οργανισμούς που προσπαθούν να έρθουν σε συμφωνία όσον αφορά ιδιωτικά χρέη. Η κυβέρνηση δεν έχει καμιά απολύτως σχέση. Δεν συνομιλούμε με αυτούς τους πιστωτές και δεν πρόκειται να το κάνουμε ποτέ!» δήλωσε κατηγορηματικά την περασμένη εβδομάδα ο Γκουνλόιγκσον, μιλώντας στο οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων Μπλούμπεργκ. Δεν περιορίστηκε όμως μόνο σε δηλώσεις. Απαγόρευσε στους κερδοσκοπικούς «γύπες» να βγάλουν έξω από την Ισλανδία 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (έναντι των... 63!) που έχουν καταφέρει να ανακτήσουν πουλώντας περιουσιακά στοιχεία των χρεοκοπημένων και νομικά ανύπαρκτων πλέον ισλανδικών τραπεζών μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια!

Τα 2,5 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο του ΑΕΠ της Ισλανδίας και δικαίως η κυβέρνηση του Ρέικιαβικ φοβάται ότι αν τα χρήματα αυτά φύγουν από την Ισλανδία, θα πληγεί το εθνικό νόμισμα.Οι πιστωτές των τραπεζών προσπαθούν εδώ και καιρό να πείσουν την ισλανδική κυβέρνηση να τους επιτρέψει να μην ισχύσουν γι' αυτούς οι αυστηροί περιορισμοί στην εξαγωγή κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί στη χώρα από το 2008, αλλά αυτό έχει σταθεί αδύνατον. Σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά που προσπαθεί να πείσει ακραίους ξένους κερδοσκοπικούς οίκους να «επενδύσουν» στην Ελλάδα, ο Ισλανδός πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του μιλούν συχνά με πλήρως απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους κερδοσκόπους αυτούς, χαρακτηρίζοντάς τους «όρνεα που πίνουν το αίμα του ισλανδικού λαού»!. «Αυτοί οι επενδυτές ήλπιζαν ότι θα μπορέσουν να ρευστοποιήσουν την επένδυσή τους και σε πολλές περιπτώσεις να πολλαπλασιάσουν τα χρήματα που είχαν επενδύσει» δήλωσε ο Γκουνλόιγκσον, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ισλανδική κυβέρνηση, της οποίας ηγείται, δεν έχει καμιά πρόθεση να επιτρέψει ως συνένοχος την υλοποίηση των βλέψεών τους.

Αντιθέτως, η ισλανδική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει τους πιστωτές των ιδιωτικών τραπεζών που χρεοκόπησαν ότι αν δεν βρουν αμοιβαία αποδεκτό διακανονισμό με τους χρεοκοπημένους Ισλανδούς τραπεζίτες, τότε η κυβέρνηση Γκουνλόιγκσον θα προωθήσει νόμο βάσει του οποίου όλες οι απαιτήσεις σε ξένο νόμισμα από τις ισλανδικές τράπεζες που χρεοκόπησαν εκ μέρους των δανειστών, θα μετατρέπονται σε... ισλανδικές κορόνες πριν πληρωθούν! Οι Βίκινγκ τούς... μάδησαν όντως τους γύπες.

*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου