Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Εξέπνευσε ανασφάλιστος ασθενής παρά την έκκληση για βοήθεια



Η αδράνεια του υπουργείου Υγείας, το οποίο δεν έχει ανταποκριθεί στην έκκληση του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού για βοήθεια σε 10 ανασφάλιστους πολίτες των οποίων η υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο, κόστισε τη ζωή σε άνεργο καρκινοπαθή.




Ένας θάνατος συμπολίτη μας είναι το τραγικό αποτέλεσμα της αδράνειας του υπουργείου Υγείας, το οποίο δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα στην έκκληση του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού για βοήθεια σε 10 ανασφάλιστους πολίτες των οποίων η υγεία βρισκόταν σε κίνδυνο. Για τον πρώτο υπήρχαν ενδείξεις για καρκίνο και έπρεπε να γίνει περαιτέρω διερεύνηση και νοσηλεία σε κάποιο νοσοκομείο. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να λάβει την απαιτούμενη περίθαλψη. Η κηδεία του έγινε σήμερα Πέμπτη.

«Πρόκειται για άνεργους και ανασφάλιστους ανθρώπους, οι οποίοι ήρθαν στο ιατρείο γιατί δεν είχαν άλλο τόπο ιατρικών υπηρεσιών να απευθυνθούν», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Βήχας, καρδιολόγος, εθελοντής στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.

Το Κοινωνικό Ιατρείο παρέχει την πρωτοβάθμια φροντίδα και τα φάρμακα που χρειάζονται οι 50 ασθενείς που έχουν απευθυνθεί σ” αυτό. Μετά την πρόσφατη απώλεια ενός ανθρώπου από την αδιαφορία του υπουργείου, εννέα ασθενείς παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση και πρέπει να νοσηλευτούν άμεσα σε κάποιο νοσοκομείο.

Ο πρώτος ασθενής έχει ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής πάνω από 7 εκατοστά και πρέπει να χειρουργηθεί. Δύο έχουν βασική αρτηρία βουλωμένη και χρειάζονται μπαϊπάς. Άλλοι δύο ασθενείς πρέπει να κάνουν μπαλονάκι. Δύο έχουν βαλβιδοπάθειες και αν δεν υποβληθούν σε επέμβαση μέσα σε ένα – ενάμιση μήνα θα χάσουν τη ζωή τους. Υπάρχουν και άλλες δύο περιπτώσεις που χρειάζονται μικροεπεμβάσεις και φαίνεται για εκείνους να βρίσκεται λύση στον ορίζοντα μέσω ιδιωτικών νοσοκομείων.

«Για την περίπτωση του μπαϊπάς είχαμε κλείσει ραντεβού με γιατρό στον “Ευαγγελισμό”, είχα αποσπάσει την προφορική υπόσχεση του διοικητή, κι όμως εδώ και 1,5 μήνα όταν παίρνω τηλέφωνο λένε ότι υπάρχει λίστα αναμονής και ουρά ασφαλισμένων ασθενών», λέει ο κ. Βήχας και προσθέτει ότι «εδώ αναδεικνύεται και ένα άλλο πρόβλημα, αυτό της τόσο μεγάλης αναμονής, για τους ασφαλισμένους».

Από τις 20 Δεκεμβρίου εκκρεμεί το μήνυμα που έστειλε η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης προς το υπουργείο Υγείας, μετά το δεύτερο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Κοινωνικό Ιατρείο. Καμία ανταπόκριση όμως δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα από το υπουργείο.

Μακάρι έστω και τώρα, μετά την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, το υπουργείο υγείας να ευαισθητοποιηθεί και να δεχτεί τους ανθρώπους αυτούς στις δομές του ΕΣΥ.

Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου