Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Γ. Δελαστίκ: Αβέβαιο μέλλον της κυβέρνησης Σαμαρά προβλέπουν οι ξένοι




Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Αρνητική για την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δημοσιότητα συνεχίζει να προκαλεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ η εστίαση της προσοχής των μέσων ενημέρωσης στη χώρα μας λόγω της ανάληψης της εξάμηνης προεδρίας της ΕΕ. Εντυπωσιάζει η επιθετικότητα των δεξιών γερμανικών εφημερίδων εναντίον των ομοϊδεατών τους της ελληνικής κυβέρνησης. Νέο πλήγμα από την «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» προχτές Κυριακή.

«Η κυβέρνηση στην Αθήνα πλέει προς εκλογική καταστροφή με απρόβλεπτες συνέπειες» ήταν ο υπότιτλος σοβαρού άρθρου της που είχε τίτλο «Κίνδυνος Ελλάς!». Εμφανής η ειρωνεία του αρθρογράφου Μίκαελ Μάρτενς, του Γερμανού δημοσιογράφου με τη βαθύτερη γνώση της Ελλάδας από όλους τους ομοεθνείς συναδέλφους του, προς την κυβέρνηση Σαμαρά: «Ναι μεν επιμένει πιθανόν η τωρινή κυβέρνηση στη μεταρρυθμιστική πορεία της, αλλά ίσως σύντομα να μην επιμένουν πλέον οι Ελληνες σε αυτήν (την κυβέρνηση)» γράφει χαρακτηριστικά.

«Με το δίκιο του ο (σ.σ. Γερμανός υπουργός Εξωτερικών) Στάινμαγερ μίλησε στην Αθήνα για «πολιτικούς κινδύνους» προσθέτει. Αμέσως μετά ενημερώνει τους αναγνώστες της εφημερίδας -την οποία διαβάζει καθημερινά σύσσωμη η επιχειρηματική και πολιτική ελίτ της Γερμανίας- ότι ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα ανακλήθηκε στην πατρίδα του εξαιτίας της επίθεσης που δέχτηκε η κατοικία του προ δύο εβδομάδων. «Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Στάινμαγερ με τον Βενιζέλο έγινε γνωστό ότι εγκαταλείπει την Ελλάδα ο πρεσβευτής της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Ντολντ, ο οποίος διαπιστεύτηκε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2012 και έτσι δεν έκανε ούτε τη μισή από τη συνήθη διάρκεια της θητείας του. Στην κατοικία του Ντολντ στην Αθήνα έγινε επίθεση στις 30 Δεκεμβρίου.

Οι δράστες πυροβόλησαν το κτίριο με καλάσνικοφ. Ο Ντολντ είπε ότι οι δράστες δεν κατάφεραν να βλάψουν ''τις στενές και φιλικές σχέσεις'' ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα. Μόλις δύο εβδομάδες αργότερα επιβεβαιώθηκε η ανάκλησή του» γράφει το άρθρο της δεξιάς γερμανικής εφημερίδας. Ο ίδιοςο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα το σοβαρότερο που είπε ήταν η δήλωσή του προς το γερμανικό κρατικό δίκτυο ZDF: «Δεν πρέπει να τροφοδοτούμε τις αυταπάτες που ήδη έχουν οι Ελληνες»!

Εν ολίγοις χαρακτήρισε «αυταπάτες» τους ισχυρισμούς ή τις ελπίδες περί εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. Το Σάββατο είχε προηγηθεί το επίσης δεξιό βρετανικό περιοδικό «Εκόνομιστ» με μια ολοσέλιδη ανάλυση σε ιδιαιτέρως προβεβλημένη στήλη του. Ο τίτλος ήταν ευρηματικός, αλλά καθόλου κολακευτικός για την Ελλάδα: «Οι στάβλοι του Αιγαίου» - υψηλού επιπέδου εσκεμμένη παραφθορά των «στάβλων του Αυγείου», με τον αναπότρεπτο συνειρμό της... «κόπρου του Αυγείου»!

Σε αυτό άλλωστε προσανατόλιζε ο υπότιτλος: «Ο άθλος της Ελλάδας της περικοπής του ελλείμματος αποκρύπτει βαθύτερες οικονομικές και πολιτικές αποτυχίες». Αφού διατυπώνει την άποψη ότι «από τα μέσα στου 2015, η ΕΕ στο μέτρο του νοητού μπορεί να διαπραγματεύεται με τον κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργό», με βρετανικό φλέγμα επιχειρεί να παρηγορήσει τους Ευρωπαίους γι' αυτό που θα τους συμβεί! «Ο κ. Τσίπρας μπορεί να αποδειχθεί πιο πραγματιστής από τη ρητορική του. Κάποιοι ήδη τον παρομοιάζουν με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, ή και τον ίδιο τον κ. Σαμαρά, ο οποίος επίσης κάποτε ήταν αντίθετος στο Μνημόνιο» γράφει το βρετανικό περιοδικό. Χθες ήταν η σειρά των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» να συνεχίσουν το δημοσιογραφικό σφυροκόπημα του Αντώνη Σαμαρά, την κυβέρνηση του οποίου χαρακτηρίζουν «εύθραυστη και βαθιά αντιδημοφιλή».

Λες και αυτό δεν ήταν αρκετό, η κορυφαία αμερικανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «φαίνεται ότι προορίζεται να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας» και ασχολείται στο άρθρο της πολύ περισσότερο με αυτόν παρά με τον πρωθυπουργό. «Ο κ. Σαμαράς ελπίζει να παραμείνει στο αξίωμά του μέχρι τουλάχιστον το 2016» γράφει για να το αναιρέσει αμέσως μετά: «Με τον κύριο εταίρο του συνασπισμού του, το ΠΑΣΟΚ, να κατρακυλάει στις δημοσκοπήσεις πολύ πίσω ακόμη και από τη Χρυσή Αυγή, με τις αριστερές δυνάμεις να είναι έτοιμες να τα πάνε καλά στις ευρωεκλογές του Μαΐου και με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές να φαίνονται όλο και πιο πιθανές, μπορεί εύκολα να συντομευθεί η θητεία του Σαμαρά (ως πρωθυπουργού)» τονίζουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου