Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Λ. Βατικιώτης: ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΦΑΙΜΑΞΗ: Πάρτι των βαμπίρ σε νεκρή οικονομία



 του Λεωνίδα Βατικιώτη

Ένα τιτάνιο έργο έχουν να διεκπεραιώσουν οι εναπομείνασες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες την χρονιά που έρχεται: να μεταφέρουν στις πλάτες του ελληνικού λαού το κόστος «διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας! Να στραγγίξουν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας και, πρωτίστως, την κινητή και ακίνητη περιουσία του λαού ώστε τα δημόσια έσοδα να μην ακολουθήσουν την δραματική συρρίκνωση της οικονομίας και των αμοιβών, αλλά να κινηθούν στην αντίθετη τροχιά, δηλαδή να αυξηθούν, ακόμη κι αν αυτό συντελεστεί σε βάρος του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας. Έτσι, η φορολογική πολιτική που χάραξαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με την καθοδήγηση της Τρόικας θα συρρικνώσει περαιτέρω τα λαϊκά εισοδήματα και θα αυξήσει την φτώχεια. Μάρτυρας η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2,8% μεταξύ 2013 και 2014, όπως περιγράφεται στον κρατικό προϋπολογισμό, που προβλέπει ότι τα φορολογικά έσοδα φέτος θα φθάσουν τα 45,66 δισ. ευρώ, παρότι η οικονομία θα μείνει μάλλον στάσιμη, με την κυβέρνηση να προβλέπει οριακή αύξηση του ΑΕΠ (κατά 0,6%) και τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς να προβλέπουν ισόποση μείωση.

Το καινούργιο που φέρνει η φορολογία του 2014 είναι αναμφισβήτητα ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων από τον οποίο αναμένονται εισπράξεις 2,65 δισ. ευρώ. Επιβάλλοντας για πρώτη φορά φορολογία σε αγροτεμάχια και οικόπεδα η φορολογική βάση διευρύνεται αποφασιστικά προς τα λαϊκά εισοδήματα που διέθεταν μικρή ιδιοκτησία είτε ως μορφή επένδυσης των αποταμιεύσεων τους είτε από κληρονομιά. Σε 300.000 εκτιμούνται αυτοί που θα πληρώσουν για πρώτη φορά επιπλέον φόρο ακινήτων, λόγω του νέου νόμου.

Το φορολογικό πάρτι επάνω στο μνήμα της ελληνικής οικονομίας γίνεται ακόμη πιο μακάβριο αν λάβουμε υπ’ όψη μας ότι η ληστεία δεν συντελείται καν ομοιόμορφα, στο πλαίσιο μιας αμφίπλευρης διεύρυνσης των φορολογικών εσόδων και προς τις δύο κατευθύνσεις του κοινωνικού φάσματος. Οι μεγάλοι χρηματοδότες της φορολογίας θα είναι για μια ακόμη φορά τα χαμηλά εισοδήματα και τούτο θα επιτευχθεί μέσω της κατάργησης του αφορολόγητου ορίου ύψους 5.000 που υπήρχε για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες και την φορολόγηση, στο εξής, με συντελεστή που ξεκινάει από 22% για τους μισθωτούς και 26% για ελεύθερους επαγγελματίες. Επομένως τα επιπλέον φορολογικά έσοδα θα προέλθουν μέσω της επιβάρυνσης κάθε ενός ξεχωριστά μισθωτού και ελευθεροεπαγγελματία με ένα χαράτσι 1.000 ευρώ και άνω. Πρόκειται για μέτρο που μεταφέρει μονομερώς, αν και σιωπηρά, τα φορολογικά βάρη στην μια άκρη της εισοδηματικής κλίμακας, εκεί που συνωστίζονται όσοι μέχρι τώρα έχουν υποστεί τις πιο σημαντικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Η επιβάρυνσή τους θα επέλθει επιπλέον από την κατάργηση φοροαπαλλαγών όπως αυτές που αφορούν δίδακτρα ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων, ασφάλιστρα υγείας και σύνταξης κι ενοίκιο κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.

Επιπλέον φόρο θα κληθούν να πληρώσουν και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα η φορολογία των καθαρών κερδών των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών που τηρούν βιβλία β’ κατηγορίας αυξάνεται από 20% σε 26% μέχρι τα 50.000 ευρώ και από 20% σε 33% για το υπερβάλλον ποσό. Η φορολογία δε για όσες τηρούν βιβλία γ’ κατηγορίας θα αυξηθεί από 20% σε 26%. Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν επίσης αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς που στο εξής όσοι έχουν συνολικό τζίρο άνω των 10.000 ευρώ θα πρέπει να τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων, ενώ θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%. Βάζοντας η εφορία πιο βαθιά το χέρι της στην τσέπη των μικρομεσαίων στρωμάτων, προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη ένταση στην καταστροφή που συντελείται εις βάρος τους εξ αιτίας της συρρικνούμενης καταναλωτικής ζήτησης, λόγω μείωσης μισθών και συντάξεων, και της επέλασης των πολυεθνικών εμπορικών αλυσίδων, όπως φαίνεται από την επέκταση των εμπορικών κέντρων. Η αυξημένη φορολογία του 2014 θα αποτελέσει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των μεσαίων στρωμάτων, που ανέκαθεν αποτελούσαν ακρογωνιαίο λίθο στο οικοδόμημα των κοινωνικών συμμαχιών του ελληνικού καπιταλισμού.

Παρότι η φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων είναι εμφανής (με αποτέλεσμα την αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς της εφορία κατά 1 δισ. περίπου κάθε μήνα φθάνοντας στα τέλη Νοεμβρίου συνολικά τα 61,4 δισ.), δεν υπάρχουν σημαντικές νέες επιβαρύνσεις για το κεφάλαιο. Για παράδειγμα, η αυξημένη φορολόγηση των κερδών των ΑΕ και των ΕΠΕ από 20% σε 26% εξουδετερώνεται από την μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από 25% σε 10%. Επιπλέον, η αυξημένη φορολογία στην ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ (με συντελεστή από 0,1% ως 1%) δεν συμπεριλαμβάνει τα υπερπολυτελή ακίνητα που είναι δηλωμένα σε οφ σορ εταιρείες, υπό την ανοχή των φορολογικών αρχών.

Εν κατακλείδι, η βαθιά ταξική, εξοντωτική φορολογική πολιτική του 2014 θα βυθίσει την κοινωνική πλειοψηφία ακόμη πιο βαθιά στην φτώχεια και την απόγνωση, για χάρη των πιστωτών και της αστικής τάξης.

από το «Πριν»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου