Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Π. Λαφαζάνης: Η Κυβέρνηση Εξοφλεί στο Ακέραιο Ακούρευτα Ομόλογα Κερδοσκοπικών Κεφαλαίων




ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ "ΔΩΡΙΖΕΙ" ΠΟΛΛΑ ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Σκοτάδι βαθύ, πλήρης αδιαφάνεια και παγερή σιωπή κυριαρχεί από την πλευρά της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου σχετικά με τις απανωτές εξοφλήσεις στο ακέραιο ακούρευτων ομολόγων, που κατέχουν επενδυτικά κεφάλαια κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και ακραίων κερδοσκοπικών κεφαλαίων, τα οποία αποκαλούνατι και γύπες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το ελληνικό δημόσιο επιβαρύνεταιεξαιτίας αυτών των απαράδεκτων πρακτικών, που φτάνουν στο σημείο να εξοφλούν και "ακούρευτα" παλαιά ομόλογα, τα οποία υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο, ο κ. Γ. Στουρνάρας, παρ'  ότι προκλήθηκε επανειλημμένα από τον Παναγ. Λαφαζάνη στη Βουλή, αρνείται πεισματικά να δώσει τα σχετικά επίσημα στοιχεία, λες και το ζήτημα είναι ιδιωτική του υπόθεση.

Κατόπιν τούτων, ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών για την «εξόφληση, με επιβάρυνση του Δημοσίου, κρατικών ομολόγων, που κατέχουν επενδυτικά κεφάλαια και τα οποία για κερδοσκοπικούς λόγους δεν συμμετείχαν στο ''κούρεμα'' του ελληνικού χρέους» κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Στην ερώτησή του ο κ. Λαφαζάνης υποστηρίζει πως «οι κυβερνητικές αυτές πρακτικές από τη μία επιβραβεύουν όσους περιφρόνησαν, προκειμένου να κερδοσκοπήσουν, θεσμικές διαδικασίες με κρατική και διεθνή υπόσταση, ενώ, από την άλλη, οι ίδιες αυτές κυβερνητικές πρακτικές  είναι άκρως επιζήμιες για το δημόσιο συμφέρον, αφού επιβαρύνουν τη χώρα μας με τεράστια ποσά».

Σε αυτό το πλαίσιο, ρωτά τον κ. Στουρνάρα τα εξής:

«1. Πόσα και ποια επενδυτικά κεφάλαια κάτοχοι πακέτων ελληνικών ομολόγων και με τι ποσά το κάθε ένα έχουν εξοφληθεί από την αρχή του έτους και πρόκειται να εξοφληθούν μέχρι τέλους του 2013 και το 2014;

2. Σε ποια τιμή και πότε έγινε η αγορά των ως άνω ομολόγων από τα συγκεκριμένα, ένα προς ένα, επενδυτικά κεφάλαια;

3. Πόσα και ποια από αυτά τα ομόλογα με κατόχους επενδυτικά κεφάλαια που εξοφλούνται στην ονομαστική τους τιμή και έληξαν εντός του 2013 ή πρόκειται να λήξουν μέχρι το τέλος του 2014, είναι παλιά ομόλογα στο ελληνικό δίκαιο; Γιατί ακόμα και ομόλογα ελληνικού δικαίου που δεν μπήκαν στο ''κούρεμα'', εφόσον υπάρχουν, εξοφλήθηκαν ή πρόκειται να εξοφληθούν στο ακέραιο από την κυβέρνηση;».

Στη συνέχεια παραθέτουμε ολόκληρη την ανωτέρω ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνη.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Η εξόφληση, με επιβάρυνση του Δημοσίου, κρατικών ομολόγων, που κατέχουν επενδυτικά κεφάλαια και τα οποία για κερδοσκοπικούς λόγους δεν συμμετείχαν στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Η κυβέρνηση και το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο σπεύδουν να εξοφλούν στο ακέραιο κρατικά ομόλογα που λήγουν και βρίσκονται στα χέρια επενδυτικών κεφαλαίων (funds), τα οποία κατά απαράδεκτο τρόπο δεν μπήκαν στις διαδικασίες «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Επειδή οι κυβερνητικές αυτές πρακτικές από τη μία επιβραβεύουν όσους περιφρόνησαν, προκειμένου να κερδοσκοπήσουν, θεσμικές διαδικασίες με κρατική και διεθνή υπόσταση, ενώ, από την άλλη, οι ίδιες αυτές κυβερνητικές πρακτικές  είναι άκρως επιζήμιες για το δημόσιο συμφέρον, αφού επιβαρύνουν τη χώρα μας με τεράστια ποσά

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.      Πόσα και ποια επενδυτικά κεφάλαια κάτοχοι πακέτων ελληνικών ομολόγων και με τι ποσά το κάθε ένα έχουν εξοφληθεί από την αρχή του έτους και πρόκειται να εξοφληθούν μέχρι τέλους του 2013 και το 2014;

2.      Σε ποια τιμή και πότε έγινε η αγορά των ως άνω ομολόγων από τα συγκεκριμένα, ένα προς ένα, επενδυτικά κεφάλαια;

3.      Πόσα και ποια από αυτά τα ομόλογα με κατόχους επενδυτικά κεφάλαια που εξοφλούνται στην ονομαστική τους τιμή και έληξαν εντός του 2013 ή πρόκειται να λήξουν μέχρι το τέλος του 2014, είναι παλιά ομόλογα στο ελληνικό δίκαιο; Γιατί ακόμα και ομόλογα ελληνικού δικαίου που δεν μπήκαν στο «κούρεμα», εφόσον υπάρχουν, εξοφλήθηκαν ή πρόκειται να εξοφληθούν στο ακέραιο από την κυβέρνηση;

Ο Ερωτών και Αιτών Βουλευτής

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Στη συνέχεια η iskra, για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, παραθέτει ρεπορτάζ σχετικό με το θέμα.

ΕΡΜΑΙΟ hedge funds, τραπεζών και ιδιωτών δανειστών, είναι η Ελλάδα, που πιέζεται από τώρα για νέα μέτρα εν όψει του κομβικού έτους 2014, ακριβώς γιατί πρέπει να εξοφλήσει ακούρευτα ομόλογα ελληνικού δικαίου ύψους 5,3 δισ. ευρώ, τα οποία λήγουν τον επόμενο χρόνο.

Το Δημόσιο πρέπει πάλι να δανειστεί για να πληρώσει του χρόνου συνολικά 25 δισ. ευρώ για το χρέος, από τα οποία τα 5,3 δισ. ευρώ είναι παλιά ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία δεν «κουρεύτηκαν».

Υπενθυμίζεται ότι το 2009 το Δημόσιο εξέδωσε ομόλογα 3,8 δισ. ευρώ για να κεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες, έναντι προνομιούχων μετοχών, για 5 χρόνια.

Επίσης το Δημόσιο θα πληρώσει το 2014 και άλλα 10 δισ. ευρώ σε ακούρευτα ομόλογα, τα λεγόμενα ANFAs. Είναι αυτά που έχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης και με τα οποία υποχρεώνουν το ελληνικό Δημόσιο να δανειστεί πρώτα για να τα εξοφλήσει και στη συνέχεια επιστρέφουν τους τόκους και το κέρδος τους από τη διαφορά στην ονομαστική τιμή των ομολόγων, σε σχέση με την τιμή που οι ίδιοι τα αγόρασαν.

Τελικά, παίρνουν πίσω μόνον τα λεφτά τους, αλλά και φέτος έδωσαν στα τέλη Ιουλίου μέρος από τα ποσά προς επιστροφή που προέκυπταν από τις λήξεις ομολόγων τον Φεβρουάριο και κυρίως τον Μάιο (1,5 δισ. ευρώ).

Με αυτό τον τρόπο, αντί να κάνουν συμψηφισμό, κρατούν την Ελλάδα δέσμια των δόσεων και των επιστροφών από τόκους, προκειμένου να δανείζεται για να πληρώνει τα ομόλογα αυτά στις λήξεις. 

Ετσι επιβάλλουν και τις απαιτήσεις τους, κάτω από καθεστώς πίεσης, για να δώσουν τις δόσεις.
Συνολικά από το χρέος των 25 δισ. ευρώ, που έχει φορτωθεί και πρέπει να πληρώσει για το 2014 η Ελλάδα, τα 15,3 δισ. ευρώ έχουν ιδιώτες ή hedge funds και ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, σε ομόλογα που δεν έδωσαν για κούρεμα, σε αντίθεση με τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και τις ελληνικές τράπεζες, που έχασαν το 70% των κεφαλαίων τους!

ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΟΜΗΡΙΑ ΜΕ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ

ΚΑΘΩΣ το δάνειο των Ευρωπαίων τελειώνει με τις τελευταίες δόσεις να δίνονται το 2014, οι πιέσεις έχουν ξεκινήσει από τώρα. Αν πάρουμε κανονικά τις καθυστερούμενες δόσεις φέτος (γιατί στελέχη της αγοράς και της κυβέρνησης εκφράζουν κάποιες αμφιβολίες), τότε απομένουν συνολικά μόνο 15 δισ. ευρώ από το σύνολο του δανειακού πακέτου που απομένει.

Στα 15 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται και οι δόσεις που θα δώσει το ΔΝΤ, οι οποίες λήγουν το 2016, σε αντίθεση με τις δόσεις του ευρωπαϊκού δανείου (ESM) που λήγουν του χρόνου.

Ταυτόχρονα όμως το 2014 η Ελλάδα κουβαλάει και πρέπει να εξοφλήσει το μεγαλύτερο βάρος του χρέους για τα επόμενα 35-40 χρόνια. Συνολικά 25 δισ. ευρώ, χωρίς να λογαριάζονται τα ανανεούμενα βραχυχρόνια δάνεια με τρίμηνα και εξάμηνα έντοκα γραμμάτια, που είναι εσωτερικός δανεισμός από τις τράπεζες και τους Ελληνες αποταμιευτές.

Το 2015 είναι επίσης δύσκολη χρονιά, αλλά όχι όσο το 2014, με χρέος 16,1 δισ. ευρώ προς εξόφληση. Αλλά μετά το 2016, με τον τρόπο που έχει αναδιαρθρωθεί ο δανεισμός, οι υποχρεώσεις υποχωρούν σε μονοψήφια νούμερα μέχρι και το έτος 2036...

Ειδικά στη δεκαετία μέχρι το 2023 τα ετήσια ποσά είναι έως 8 δισ. ευρώ και κατόπιν κυμαίνονται, αλλά πάντα μένουν σε μονοψήφιο αριθμό έως το έτος 2037, οπότε ανεβαίνουν στα 14,4 δισ. ευρώ. 

Αυτό, λένε στελέχη της αγοράς, εξηγεί την πίεση που ασκούν τώρα οι Γερμανοί και η Ευρώπη, με την ελληνική κυβέρνηση να αντιδρά σπασμωδικά.

ΤΟ ΚΑΡΟΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΣΤΙΓΙΟ

Κυβέρνηση και hedge funds δεν θέλουν νέο δανεισμό της χώρας, αλλά παράταση εξόφλησης των ευρωπαϊκών δανείων.

Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν πως «αν οι Ευρωπαίοι χάσουν το καρότο και το μαστίγιο των δανειακών δόσεων από το 2014, τότε θα χάσουν και τον έλεγχο στην κυβέρνηση και θα τον πάρει το ΔΝΤ (και οι ΗΠΑ), το οποίο θα δίνει δόσεις δανείου στην Ελλάδα έως το 2016». Ομως για τους δικούς τους φόβους, αντίστοιχους των άλλων δανειστών, οι ίδιοι αποφεύγουν τη συζήτηση... 

Σύμφωνα πάντως με τις πηγές αυτές, έτσι εξηγείται η διάθεση των Ευρωπαίων να καθυστερούν τις δόσεις φέτος, όπως και τους τόκους από τα ακούρευτα ομόλογα που κατέχουν. Οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες κατέχουν τώρα συνολικά 17 δισ. ευρώ σε ακούρευτα ειδικά ομόλογα, που επανεκδόθηκαν το 2012...

Σύμφωνα με τη θεωρία τους, «αυτό εξηγεί τις πιέσεις του Σόιμπλε για νέο δάνειο», όπως και τις εξωφρενικές απαιτήσεις των Γερμανών βιομηχάνων «να δοθούν εγγυήσεις έναντι χρέους, με υποθήκευση δημόσιας περιουσίας σε ενέργεια, λιμάνια, αεροδρόμια και ακίνητα». Την απαίτηση, όπως δημοσίευσε πρόσφατα η «Ε», διατύπωσαν ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Γερμανικών Βιομηχανιών, Ούλριχ Γκρίλο και Μάρκους Κέρμπερ αντίστοιχα. Οι Ευρωπαίοι βιάζονται να δεσμεύσουν πολιτικά την Ελλάδα με την ομηρία ενός νέου δανείου ή με όρους εξασφάλισης.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΠΟΥ ΛΗΓΟΥΝ

Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ των μνημονιακών κυβερνήσεων, έως τώρα, είναι να πληρώνουν τα ακούρευτα ομόλογα στους ιδιώτες που τα κατέχουν, με τη λογική «να μη γίνουμε Αργεντινή και να μας σέρνουν στα διεθνή δικαστήρια».

Μόνον που όλοι τους ξέρουν πως υπάρχει μία διαφορά. Τα συγκεκριμένα ομόλογα των 5,3 δισ. ευρώ, λήξης εντός του 2014, τα οποία παραθέτει σήμερα η «Κ.Ε.», είναι παλιά ομόλογα στο Ελληνικό Δίκαιο.Δεν είναι δηλαδή ομόλογα Διεθνούς Δικαίου, για να καταφύγουν οι ιδιώτες δανειστές σε ξένη χώρα (ΗΠΑ), από το Δίκαιο της οποίας διέπεται το συγκεκριμένο χρέος, όπως κάνουν με την Αργεντινή...

Αν τυχόν δεν πληρωθούν τα hedge funds, ίσως επηρεαστούν οι τιμές των νέων ομολόγων και ας είναι εγγυημένα και Αγγλικού Δικαίου, αλλά λήγουν από το 2023 και μετά και δεν θα μπορούν να πουλήσουν νωρίτερα με κέρδος, όπως ήταν το σενάριο βάσει του οποίου αγόρασαν, ποντάροντας σε επιμήκυνση 50 ετών του διακρατικού χρέους!

Στο μεταξύ, τα ομόλογα που έχουν στα χέρια της η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες, συνολικού ύψους περίπου 17 δισ. ευρώ, με διαφορετικές λήξεις, αποκαλούνται από την κυβέρνηση και τους ειδικούς ANFAs. Το 2014 λήγουν ομόλογα αξίας 9,997 δισ. ευρώ.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ

Τα ομόλογα αυτά, που επίσης παρουσιάζει σήμερα η «Κ.Ε.», έχουν την ιδιομορφία η ημερομηνία έκδοσης να μην ταιριάζει με την ημερομηνία λήξης. Αυτό συμβαίνει επειδή πρόκειται για επανέκδοση ομολόγων με τους ίδιους ακριβώς όρους (επιτόκιο-κουπόνι) με τα παλιά ομόλογα, με χρόνο λήξης στο υπόλοιπο που απέμενε από τον Φεβρουάριο του 2012. Τα ομόλογα επανεκδόθηκανκαι πήραν για νομικούς λόγους άλλο κωδικό ISIN.

Το ISIN είναι η ταυτότητα του ομολόγου, όπως οι πινακίδες των αυτοκινήτων. Κάθε ομόλογο έχει το αποκλειστικά δικό του ISIN και εντοπίζεται έτσι ευκολότερα, στις θάλασσες των χρεών, από κράτη και εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου