Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Το «ατόπημα» Δελαστίκ ..


.

του Δημήτρη Ρομποτή*
 από το «neohellenika.com»


Έγραψε ένα άρθρο ο δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής Γιώργος Δελαστίκ με τίτλο «ΕΕ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ απειλούν τη Δημοκρατία», αναφορικά με την πρόσφατη δολοφονία του Πάνου Φύσσα από μαχαιροβγάλτη μέλος της Χρυσής Αυγής, προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα «ποιος ωφελείται πολιτικά από το έγκλημα». Αφού εξηγεί ότι δεν σκοπεύει να υποκαταστήσει την αστυνομική έρευνα και ξεκαθαρίζει ότι οι υποθέσεις του μπορεί να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή από τις εξελίξεις, ο κ. Δελαστίκ θεωρεί ότι λογικά είναι πολύ δύσκολο να αποδώση κανείς την εντολή για δολοφονία στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής επειδή, όπως αποδεικνύεται, δεν είχε να κερδίσει κάτι, μόνο να χάση με την κατακραυγή εναντίον της. Κατά τον κ. Δελαστίκ, μέχρι στιγμής μόνο η «συγκυβέρνηση» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εξυπηρετείται και παραθέτει μια σειρά επιχειρημάτων αναφορικά μ’ αυτή του την άποψη. Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ανάλυση στο  http://prin.gr/?p=1904 (Σ.Σ. και εδώ).

Για ευνόητους λόγους, η Χρυσή Αυγή «χαιρέτισε» το άρθρο και το ανέβασε στην ιστοσελίδα της,...
θεωρώντας ότι τη δικαιώνει, πόσο μάλλον που προέρχεται από έναν δημοσιογράφο διακηρυγμένα αντιφασίστα και εντός του χώρου της «αγωνιστικής αριστεράς». Έχοντας στριμωχτεί στη γωνία με όλα τα κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης απέναντί της (με τον κίνδυνο στο τέλος να κερδίσει το παιχνίδι των εντυπώσεων και να ανεβάσει τα ποσοστά της αφού οι «λιθοβολούντες» μόνο «αναμάρτητοι» δεν είναι και καταστρατηγούν βασικούς κανόνες της δημοκρατίας για να την …προστατέψουν), η ΧΑ έχει κάθε λόγο να εκμεταλλεύεται οποιαδήποτε άποψη που ξεφεύγει από τα όρια του πολιτικού λυντσαρίσματος εναντίον της και που επιχειρεί μια πιο ψύχραιμη προσέγγιση της υπόθεσης, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά (στον βαθμό που είναι δυνατόν) δεδομένα και τις διάφορες παραμέτρους που τα συνθέτουν. Αυτό όμως είναι το καθήκον του αρθρογράφου, εν αντιθέσει με τον καθ’ υπαγόρευσιν κοντυλοφόρο, να βλέπει πιο πέρα από το «λαϊκό» μένος, να ξεφεύγει από την «κοινή» λογική, να τολμάει «απίθανες» υποθέσεις και ενίοτε να προκαλεί. Εάν οι «κακοί» και εν προκειμένω η Χρυσή Αυγή, χρησιμοποιήσουν αυτά που γράφει προς ίδιον όφελος, δεν σημαίνει ότι το λάθος είναι του αρθρογράφου.

Στην Ελλάδα όμως της καλουπωμένης και μονίμως μυγιαζόμενης «δημοκρατίας», τέτοια «ατοπήματα» δεν συγχωρούνται! Έσπευσαν μέχρι και οι «υπερευαίσθητοι» πρώην σύντροφοι του κ. Δελαστίκ (όπως και άλλοι του «δημοκρατικού τόξου») να τον φάνε ζωντανό επειδή τόλμησε να σκεφτεί πριν γράψει και να πάει κόντρα στη λαϊκίστικη εκδοχή της υπόθεσης που ελάχιστα έχει να κάνη με τον τραγικό φόνο ενός νέου ανθρώπου, παρά με τη στυγνή εκμετάλλευσή του για πολιτικό όφελος! Επιπλέον, το πολιτικό σύστημα έχοντας αποτύχει πλήρως να τιθασεύσει το τέρας της Χρυσής Αυγής που το ίδιο δημιούργησε, πιάστηκε στη δολοφονία με νύχια και με δόντια θεωρώντας ότι βρήκε επιτέλους το πάτημα που θα του επιτρέψει να τελειώνει με τους εξόφθαλμα ναζί (ενώ οι «άντερκάβερ» στα υπόλοιπα κόμματα δεν τους ενοχλούν). Οποιαδήποτε λοιπόν σκέψη, άρθρο ή κίνηση που στο όνομα της λογικής, αλλά και της πραγματικής δημοκρατίας, απειλεί την εκμετάλλευση αυτής της «ευκαιρίας», στοχοποιείται αμέσως και ρίχνεται στο πύρ το εξώτερον!

Στην περίπτωση του κ. Δελαστίκ, οι αντιδράσεις εναντίον του δεν περιορίζονται σε φραστικές καταδίκες ανάλαφρης αστειότητας, αλλά ενδέχεται να συνιστούν και επαγγελματική απειλή. Η εφημερίδα «Έθνος» στην οποία εργάζεται ως αρθρογράφος, φέρεται να εξέδωσε ανακοίνωση αποκαλώντας τη συγκεκριμένη ανάλυση «απαράδεκτη και επικίνδυνα αποπροσανατολιστική» και πως λειτουργεί «απενοχοποιητικά για τη ναζιστική συμμορία». Αναφέρει επίσης ότι αν και δεν λογοκρίνει κείμενα αρθρογράφων, «δεν πρόκειται ποτέ να φιλοξενήσει απόψεις που παραβιάζουν αυτή την ‘κόκκινη γραμμή». (Μα καλά, δεν είναι ο ρόλος της αρθρογραφίας να παραβιάζει «κόκκινες γραμμές»; Και κατά πόσον συνιστά ελευθερία έκφρασης το δεν λογοκρίνω, αλλά το αποσιωπώ πλήρως, δεν το βάζω καθόλου; Όποιος το έγραψε εξέθεσε την εφημερίδα…)

Ας ελπίσουμε ότι τα πράγματα δεν θα φτάσουν μέχρις εκεί. Όχι μόνο για τον κ. Δελαστίκ, ο οποίος, σημειωτέον, χειρίζεται καμμιά 15αριά γλώσσες, γεγονός που του δίνει απευθείας πρόσβαση σε πληροφορίες που εμείς οι άλλοι ούτε ονειρευόμαστε, αλλά για ό,τι έχει μείνει από την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. Τόσον το Έθνος όσο και το έθνος έχουν ανάγκη τέτοιους αρθρογράφους, ως άλλοθι, αν μη τί άλλο, στην εθελοτυφλία των καιρών που ανάγει σε «προκλητικό» οτιδήποτε ξεφεύγει από τα όρια της καθεστηκυίας ηλιθιότητας …

ΥΓ: Πριν μερικές μέρες έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Δένδιας επιστολή προς τη γενικό εισαγγελέα με την οποία της εκφράζει την παράκληση να εξετάσει αν η Χρυσή Αυγή προσιδιάζει σε εγκληματική οργάνωση. Ως στοιχεία παρέθεσε …αποκόμματα εφημερίδων! Εν συνεχεία, έδωσε εντολή να παύσουν οι βουλευτές της ΧΑ να έχουν ειδική αστυνομική περιφρούρηση, χωρίς καν να έχει αρχίσει η σχετική έρευνα. Άλλο που δεν θέλουν! Αφενός όλοι τους – οι περισσότεροι έστω – οπλοφορούν κι’ αφετέρου έτσι και πάθη κάτι ένας απ’ αυτούς, εφόσον ισχυρίζονται ότι δέχονται απειλές, θα γίνει ήρωας, ο δε υπουργός θα είναι υπεύθυνος! Επιτέλους, υπάρχει περίπτωση το ελλαδικό να λειτουργήσει ως κράτος, έστω και στα πλέον τυπικά; Κι’ αν ο κ. Δένδιας, από τους “σοβαρούς” της “κυβερνήσεως” υποτίθεται, ενεργεί κατ’ αυτό τον τρόπο, τί μπορούμε να περιμένουμε από τους υπόλοιπους;

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου