Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Βάστα με, να σε βαστώ…..



του Όθωνα Κουμαρέλλα*


Η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν ξεγελάει, ούτε πείθει κανέναν. Έρχεται την επαύριο των δηλώσεων Τσίπρα στο Τέξας των ΗΠΑ όπου κατέθεσε την απόλυτη αφοσίωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα νάματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ, καθώς και της αποκήρυξης της οποιασδήποτε μονομερούς ενέργειας από την πλευρά της χώρας μας σε σχέση με το χρέος. Μια δήλωση πίστης και αφοσίωσης που προκάλεσε σεισμό στο εσωτερικό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που ήλθε να εξισορροπήσει τη ταχεία αποσυνθετική διαδικασία που έχει υπεισέλθει η κυβέρνηση.

Ο Τσίπρας έψαχνε αγωνιωδώς μια φυγή προς τα ‘μπρός. Το καθεστώς το ίδιο. Και η υπό κατάληψη ΕΡΤ λειτούργησε ως η «χρυσή εφεδρεία» και για τα δύο μέρη. Το καθεστώς με την αναμενόμενη εδώ και καιρό και πάντα αναβαλλόμενη εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής έδωσε την ευκαιρία και στις δύο πλευρές.

Χωρίς να μπορεί να υπαινιχθεί κάποιος ότι όλα ήσαν προσχεδιασμένα, δεν μπορεί να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα. Γιατί στην πολιτική τα πάντα κρίνονται από το αποτέλεσμα.

Η κυβερνητική επέμβαση στην ΕΡΤ δίνει τη δυνατότητα στο καθεστώς να κλείσει μια.....
εκκρεμότητα που του δημιουργούσε προβλήματα, ενώ δυνητικά ο χώρος της ΕΡΤ θα μπορούσε να αποτελέσει, στο άμεσο μέλλον, επίκεντρο ανεξέλεγκτων αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Ταυτόχρονα αποτέλεσε μια πρόκληση στα αντανακλαστικά του «αντιμνημονιακού» μετώπου τόσο στο πολιτικό, όσο και στο κοινωνικό πεδίο, φέρνοντας το, για μια ακόμα φορά, σε αμυντική θέση και σε εξαναγκασμό σε μάχη οπισθοφυλακής. Μια μάχη με προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμά της, αλλά με ταυτόχρονη συσσώρευση ακόμα μεγαλύτερης απογοήτευσης στο κοινωνικό σώμα, που παρακολουθεί έκπληκτο την ευκολία που το καθεστώς, παρά την αποσύνθεσή του, διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων και μπορεί να αλλάζει την ατζέντα της αντιπαράθεσης από αυτή που πραγματικά είναι. Δηλαδή, από το πεδίο της πλήρους αποτυχίας της ασκούμενης πολιτικής και της, για μια ακόμα φορά, πλήρους υποταγής στις απαιτήσεις της τρόικας και των δανειστών και ό,τι αυτή η υποταγή συνεπάγεται σε νέα καταστροφικά μέτρα για την κοινωνία και την οικονομία της χώρας.

Ταυτόχρονα όμως έδωσε τη δυνατότητα στον Τσίπρα για τη φυγή προς τα εμπρός που του ήταν απολύτως απαραίτητη στη συγκυρία. Η επέμβαση της αστυνομίας στην ΕΡΤ έδρασε συσπειρωτικά στο εσωτερικό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο Τσίπρας άδραξε την ευκαιρία. Η πρόταση μομφής άλλαξε την ατζέντα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης  από εκείνη των δηλώσεων Τσίπρα στο Τέξας σε αυτή της κορυφαίας «κοινοβουλευτικής» μάχης απέναντι στη κυβέρνηση. Ταυτόχρονα όμως δρα εξ ίσου συσπειρωτικά και στο εσωτερικό του κυβερνητικού μνημονιακού μαύρου μετώπου. Τώρα ο αγώνας δεν είναι για να μπορούν οι βουλευτές του να επισκέπτονται τα χωριά τους μετά την φορολόγηση των αγροτεμαχίων, αλλά να μην πέσει η κυβέρνηση και να αποδειχθεί ποιος είναι η εξουσία.

Όμως όλοι γνωρίζουμε ποιος θα είναι την Κυριακή το βράδυ και πάλι κυβέρνηση. Ο Βενιζέλος θα συγχαίρει τον Σαμαρά και ο Σαμαράς τον Βενιζέλο για την αυτοεπιβεβαίωσή τους μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης που οι δυσαρεστημένοι, κατά τα άλλα, βουλευτές τους θα τους έχουν δώσει και η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχαίρει για τις ωραίες ατάκες του αρχηγού της και της αποκάλυψης του αυταρχικού προσώπου της κυβέρνησης που είναι όμως εδώ και πολύ καιρό γνωστό σε όλους. Όλοι μα όλοι τους θα είναι νικητές και τα «μαντριά» απολύτως διασφαλισμένα.

Ο λαός όμως;  Αυτός παρακολουθεί αποσβολωμένος αυτό το περίεργο αλισβερίσι που καταλήγει πάντα στο «βάστα με, να σε βαστώ…».

Ήρθε η ώρα πλέον όλοι να κατανοήσουν, ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από όλους αυτούς που νομιμοποιούν με τη στάση τους και με τα αποτελέσματα που αυτή επιφέρει, την επί της ουσίας κατάλυση της Δημοκρατίας, την αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού, τη φτωχοποίηση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και εν τέλει την καταστροφή της χώρας, που απορροφάται τάχιστα ως εσωτερική αποικία της Ε.Ε..

Ήρθε η ώρα, που νέες δυνάμεις, υγιείς δυνάμεις, πρέπει να ξεπηδήσουν μέσα από τα ίδια τα σπλάχνα του λαού και μαζί του να προχωρήσουν στη μεγάλη ανατροπή.

Ήρθε η ώρα, που οι ίδιοι οι πολίτες θα πουν ο ένας στον άλλον, μεταξύ τους, το «βάστα με να σε βαστώ», θα συγκροτηθούν ως λαός, θα διεκδικήσουν αγωνιστικά και θα επιβάλουν τελικά την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Λαϊκή Κυριαρχία και την Κοινωνική Απελευθέρωση, για μια νέα Ελλάδα, μια Ελλάδα της προκοπής και της ευημερίας για όλους.

*Ο Όθωνας Κουμαρέλλας είναι μέλος της Π.Γ. του Ε.Πα.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου