Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

IΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ν.ΜΑΔΟΥΡΟ-Φ.ΚΑΣΤΡΟ


...ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ  ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΟΝΚΑΔΑ

Εξήντα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος στις 26 Ιούλη, όταν το 1953 ολιγομελείς ομάδες επαναστατών - συνολικά 160 αγωνιστές - με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο επιτέθηκαν στο στρατόπεδο Μονκάδα, κοντά στο Σαντιάγο δε Κούμπα - όπου στάθμευαν χιλιάδες στρατού - με σκοπό να ξεσηκωθεί ο κουβανικός λαός ενάντια στη δικτατορία του Φουλχένσιο Μπατίστα.

Η ενέργεια αυτή των Κουβανών επαναστατών, παρά την ήττα, άνοιξε μια νέα φάση στην πάλη του κουβανικού λαού, σημαδεύοντας την σύγχρονη Ιστορία του Νησιού της Επανάστασης, η οποία κορυφώθηκε με την επικράτηση της Επανάστασης 6 χρόνια αργότερα, την 1η Γενάρη του 1959.

Από εκείνη την επίθεση γεννήθηκε το Κίνημα της 26ης του Ιούλη, καθώς οι εξεγερμένες δυνάμεις αποφάσισαν να ενωθούν. Κάθε χρόνο, η Κούβα γιορτάζει την 26η Ιούλη, που έχει καθιερωθεί ως εθνική γιορτή της Επανάστασης.

Με αφορμή τα 60 χρόνια από την επίθεση στο στρατόπεδο Μονκάδα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, συναντήθηκε την Παρασκευή(26/7) με τον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, δηλώνοντας πως "οι ιδέες παραμένουν ακόμα αήττητες" και επιπλέον χαρακτήρισε τη συνάντηση του με τον Κουβανό ηγέτη ως "ιστορική".
Επίσης, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έδωσε στον Φιντέλ Κάστρο μια εικόνα ζωγραφισμένη από τον Διοικητή της Μπολιβαριανής Επανάστασης, Ούγκο Τσάβες, την οποία είχε ζωγραφίσει κατά τη διάρκεια της ιατρικής του περίθαλψης στην Αβάνα, καθώς και το σχετικό βιβλίο του Ignacio Ramonet το οποίο περιέχει μια μεγάλη συνέντευξη του διοικητή Τσάβες, ο οποίος αφηγείται την ιστορία της ζωής του.

Κατά τη συνάντηση, ο Φιντέλ Κάστρο και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας μίλησαν για την επίθεση στο στρατόπεδο Μονκάδα και για την ιστορική σημασία αυτής της επίθεσης. Ο Κουβανός ηγέτης, επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιματική αλλαγή και τις απειλές που αυτή εγκυμονεί για την ανθρωπότητα.

Παρακάτω ακολουθούν φωτογραφίες από την συνάντηση:






*Με πληροφορίες από το http://barbudosdesierramaestra.blogspot.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου