Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Η ΑΝΑΓΚΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΗΓΕΜΟΝΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΓΜΕΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ!

Πηγή: http://iskra.gr

Η ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΡΚΕΤΗ!


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ!

Δυστυχώς, μια από τις πιο κρίσιμες εκλογικές μάχες μετά τον πόλεμο στη χώρα μας ξεκίνησε με τακτικές κινήσεις εντυπώσεων και ανόητες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε δυνάμεις της Αριστεράς.


ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ!


Λάθος! Μείζον λάθος! Μέγα λάθος ο ακήρυκτος εκλογικός εμφύλιος ανάμεσα στις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς!

Συνιστά ιστορική τραγωδία για τις ηγεσίες της Αριστεράς να «ποντάρουν» ομολογημένα ή ανομολόγητα, ποια θα κερδίσει σε αυτές τις εκλογές περισσότερους πόντους στη μεταξύ τους αναμέτρηση!

Συνιστά ιστορική τραγωδία και ιστορική άνευ προηγουμένου μικρότητα να θέλουν οι ηγεσίες της ριζοσπαστικής Αριστεράς να αναπαράγουν και σε αυτήν την απόλυτα κρίσιμη εκλογική μάχη ότι, περίπου, έκαναν σε όλη τη μεταπολίτευση! Το βάλτο της ενδοαριστερής εξόντωσης!


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ

Αυτήν την ώρα, έστω και απερίγραπτα καθυστερημένα, πρέπει ενόψει της 6ης Μάη και των όσων κρίσιμων  θα επακολουθήσουν, να επικρατήσει «πάση θυσία» ανάμεσα στις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς ένα νέο πνεύμα αλληλοσεβασμούαλληλεγγύης και συνεννόησης!

Και κυρίως να εγκαταλειφθεί από όλους τους αριστερούς χώρους κάθε πνεύμα αλαζονίας, αυτάρκειας και μονοπώλησης. Και αντί αυτών να κυριαρχήσει η αίσθηση ότι πολλά και σε όλους τους αριστερούς χώρους πρέπει να αλλάξουν και να αλλάξουν σε βάθος, αν πρέπει εκ νέου η αριστερά να κερδίσει την ιδεολογικοπολιτική ηγεμονία μέσα στην ελληνική κοινωνία.
Να κερδίσει, με δυό λόγια, σιγά-σιγά την εμπιστοσύνη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας σε ένα ριζοσπαστικό αλλά βιώσιμο σχέδιο προοδευτικής ανασυγκρότησης του τόπου με σοσιαλιστική προοπτική.


Η ΑΥΤΟΪΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ!

Το χειρότερο πράγμα αυτή την ώρα είναι να κυριαρχήσει στην Αριστερά η αυτοϊκανοποίηση για τα αναμενόμενα ανεβασμένα εκλογικά ποσοστά, η οποία θα τροφοδοτήσει ακόμα περισσότερο είτε τον γενικό αναχωρητισμό είτε την εντύπωση μιας λίγο πολύ εύκολης πορείας προς την κυβέρνηση και την εξουσία!


Οικτρές αυταπάτες! Οι οποίες γίνονται ακόμα χειρότερες αν η μόνη αγωνία είναι ποια δύναμη θα πάρει την πρωτοκαθεδρία στο χώρο της Αριστεράς!


ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ!

Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς οφείλουν να προσγειωθούν στην αληθινή πραγματικότητα και όχι σε φαντασιώσεις, ενώ οφείλουν να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους ακόμα και τους εκλογικούς.

Ασφαλώς ο πρώτος αντίπαλος της Αριστεράς είναι ο δικομματισμός, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ως κατ΄ εξοχήν φορείς του μνημονιακού προσανατολισμού της χώρας.

Αν όμως ο δικομματισμός είναι ο πρώτος στόχος της Αριστεράς δεν είναι και ο μόνος!

Ο δικομματισμός,, όπως τον γνωρίσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες, είναι μόνο μιά από τις δυνατές πολιτικές μορφές διαχείρισης της κρίσης, του νεοφιλελευθερισμού και του καπιταλισμού από το μεγάλο αστικό κατεστημένο!

Αυτός ο δικομματισμός μπορεί να υποστεί βαρύτατο ιστορικό πλήγμα, όπως προβλέπουν ο Financial Times, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν μπορούν να βρουν ούτε υποψηφίους!
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι θα πληγεί θανάσιμα και το ίδιο το μνημόνιο και πολύ περισσότερο οι νεοφιλελεύθερες επιλογές και ο καπιταλισμός.

Διότι από την ήττα του δικομματισμού μπορεί να επωφεληθούν κατα κύριο λόγο επιφανειακές αντιμνημονιακές δυνάμεις ή και δυνάμεις ακραία αντιδραστικές!


ΟΙ ΔΕΞΙΕΣ ΕΩΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΥΨΗΛΑ;

Αν δούμε λίγο καλύτερα και κατά μέσο όρο τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, ίσως, εκπλαγούμε από το γεγονός ότι το άθροισμα των δεξιών, ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων (ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΔΡΑΣΗ, ΛΑΟΣ, Ανεξ. Πολίτες, Χρυσή Αυγή) μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και το 50%!
Κι’ αυτό το ιστορικά υψηλό ποσοστό μπορεί, δυστυχώς, να επιτευχθεί σε εποχή καπιταλιστικής κρίσης,και μνημονίων!

Δεν το βλέπουμε; Δεν το εκτιμούμε;

Μπορεί να χάνει η ΝΔ αλλά κερδίζει ο Π. Καμένος, η Χρυσή Αυγή… όταν ο Π. Καμένος προτείνει στην ουσία ''δικτατορία'' με τους στρατιωτικούςαστυνομικούς και δικαστικούς στα αντίστοιχα υπουργεία και η Χρυσή Αυγή το φασισμό!


ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

Στο χώρο της Κεντροαριστεράς, επίσης, ικανός αριθμός πολιτών που διαρρέουν από το ΠΑΣΟΚ, κατευθύνεται, πέραν των άλλων, προς τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και τους «Οικολόγους – Πράσινους».
Είναι, όμως, αυτά τα τελευταία πολιτικά σχήματα πραγματικά αντιμνημονιακά και πολύ περισσότερο σχήματα εναλλακτικού προσανατολισμού;

Αστειευόμεθα;

Δεν βλέπουμε ότι η ΔΗΜΑΡ (και όχι μόνο), πέραν των άλλων, αλώνεται από τους λεγόμενους
«διαφωνούντες» του ΠΑΣΟΚ ;


Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Τούτες τις ώρες οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς αντί να αεροβατούν και να φαντασιώνονται εύκολες διαδρομές διακυβέρνησης ή να ξορκίζουν γενικώς και συλλήβδην κάθε προοπτική κυβέρνησης της Αριστεράς (λες και μπορεί να υπάρξει εργατική εξουσία χωρίς κυβέρνηση!), οφείλουν να αντιμετωπίσουν κατάματα την πραγματικότητα. Να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και να διαμορφώσουν από κοινού ένα αισιόδοξο αλλά και ρεαλιστικό σχέδιο αυθεντικής εναλλακτικής απάντησης στο μνημόνιο, το νεοφιλελευθερισμό και τελικά στον ίδιο τον καπιταλισμό!

Η πρόκληση για την ριζοσπαστική Αριστερά είναι ιστορική και δεν αντιμετωπίζεται με το να κλίνεται σε όλες τις πτώσεις ο «αντικαπιταλισμός», χωρίς γειωμένα ριζοσπαστικά προγράμματα μετάβασης που να απαντούν σε υπαρκτές, επίκαιρες οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες και όχι εγκεφαλικές κατασκευές!

Όπως η πρόκληση στη ριζοσπαστική Αριστερά δεν αντιμετωπίζεται με εύκολες εκλογικές απαντήσεις εξουσίας, με μη αξιόπιστα ανοίγματα συνεργασίας προς ''διαφωνούντες'' από το ΠΑΣΟΚ τα οποία δεν διαθέτουν εναλλακτικό προγραμματικό περιεχόμενο είτε με αυταπάτες γύρω από το ρόλο του ευρώ και της ΕΕ.

Η ριζοσπαστική Αριστερά θα βρεθεί μετεκλογικά μπροστά σε τέτοιου μεγέθους προκλήσεις που για να ανταποκριθεί πρέπει να αλλάξει και η ίδια σε βάθος και να συμπαραταχθεί.

Για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πληττόμενων κοινωνικών δυνάμεων σε ένα πρόγραμμα μετασχηματισμού και σοσιαλιστικής προοπτικής πρέπει και η ίδια η ριζοσπαστική Αριστερά να δώσει πειστικές απαντήσεις σε καίρια προβλήματα, να διασκεδάσει φόβους, προκαταλήψεις και ανησυχίες, να δώσει την εικόνα ότι ψάχνεται και η ίδια περισσότερο από όσο δείχνει βέβαιη και συχνά απόλυτη.

Ένα μεγάλο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να γίνει αν οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς μετατρέψουν λίγο πολύ την εκλογική μάχη σε κοινό αλληλέγγυο αγώνα, όχι μόνο κατά του δικομματισμού αλλά και κατά όλων των δυνάμεων του αστικού κατεστημένου στις πιο διαφορετικές παραλλαγές του! Και είναι πράγματι αυτές οι παραλλαγές, πολλές, όλες επικίνδυνες και ορισμένες πολύ δηλητηριώδεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου