Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Πρώτα θα πληρώνονται οι δανειστές και μετά μισθοί και συντάξεις



Τελικά όντως λεφτά υπάρχουν, για την αποπληρωμή των ξένων δανειστών όμως και όχι μισθών και συντάξεων.

Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής την οποία κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης νομοθετείται η κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Πιο απλά πρώτα θα πληρώνονται οι ξένοι δανειστές και μετά μισθοί και συντάξεις Ελλήνων πολιτών.

Για το λόγο αυτό δημιουργείται κλειστός ειδικός λογαριασμός ο οποίος και θα διαθέτει τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ελληνικού Δημοσίου που προορίζονται για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου χρέους.

Το κείμενο της τροπολογίας ή αλλιώς «ντροπολογίας» όπως πολλοί τη χαρακτηρίζουν έχει ως εξής:

«Ο διακριτός λογαριασμός του Ελληνικού Δημοσίου με τον τίτλο «Ελληνικό Δημόσιο Εισπράξεις και Πληρωμές για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου χρέους», που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε σύστημα που διαχειρίζεται η ΤτΕ, χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την άμεση εξυπηρέτηση ειδικού δημόσιου σκοπού και ειδικότερα για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους και δεν διενεργείται καμία άλλη πληρωμή για οποιοδήποτε άλλο σκοπό. Από το λογαριασμό αυτό πληρώνονται οι δαπάνες χρεολυσίων και τόκων όλων των δανείων, των πράξεων διαχείρισης, των παραγώγων και οι λοιπές παράλληλες δαπάνες για την εξυπηρέτηση και την εν γένει διαχείριση του Δημόσιου Χρέους. Έσοδα του λογαριασμού αυτού αποτελούν οι εισροές από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και τα χρηματικά ποσά από τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στην εξυπηρέτηση του Δημοσίου χρέους. με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται η διαδικασία κίνησης του λογαριασμού αυτού για την πληρωμή του Δημοσίου χρέους και κάθε αναγκαίο θέμα για τη λειτουργία του».

Όπως ανέφερε ο κ. Σαχινίδης με τον τρόπο αυτό δίδεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη της ΕΕ να αντιμετωπίσουν κρίσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου