Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Ισλανδία: «κούρεμα» στεγαστικών αποφάσισε η κυβέρνηση - economy


Η κυβέρνηση της Ισλανδίας ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε «κούρεμα» του χρέους των νοικοκυριών προς τις τράπεζες. Το «κούρεμα» των στεγαστικών αποτελούσε μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.


Ειδικότερα, όπως αναφέρει το euronews, η απόφαση αφορά στεγαστικά δάνεια, που είναι συνεδεμένα με τον πληθωρισμό, ο οποίος στην Ισλανδία ξεπέρασε το 37% μέσα σε τρία χρόνια. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα «αφαιρέσει» από τις πλάτες των πολιτών, συνολικά, 928 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που μεταφράζεται σε περίπου 24.000 ευρώ για κάθε δανειολήπτη.

«Άμεσα θα επωφεληθεί σχεδόν το 80% των νοικοκυριών στην Ισλανδία, έμμεσα, όμως, όλοι θα κερδίσουν. Θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και η αγοραστική δύναμη» δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σιγκμουντούρ Ντέιβιντ Γκιουνλογκσον.




Το euronews αναφέρει πως δεν έχει ακόμα, διευκρινιστεί πώς θα χρηματοδοτηθεί, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι δε θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός. ΔΝΤ και ΟΟΣΑ εξέφρασαν αντιρρήσεις, υποστηρίζοντας ότι θα επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, που κατέρρευσε στην κρίση του 2008.





  


                                       


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου