Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Ο ροκ και κρατιστής νέος υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής που εξοργίζει τις αγορές!




Ένας οικονομολόγος, μόλις 42 ετών, με «αριστερίζουσα» λογική περί αγορών, «ροκ», ή μάλλον «ροκαμπίλι» παρουσιαστικό και πρωτεργάτης της κρατικοποίησης του στρατηγικού πετρελαΐκού τομέα της χώρας του, βρίσκεται πλέον το τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών της Αργεντινής και κάνει τις αγορές να τρέμουν από τα νεύρα που τους προκαλεί.

Ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Οικονομικών, Αξλ Κίσιλοφ αναβαθμίστηκε με απόφαση της πρόεδρου της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες και φέρεται ως προστατευόμενός της.

Ο Κίσιλοφ έχει μπροστά του μεγάλες προκλήσεις, καθώς η οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η σύγκρουση του Μπουένος Άιρες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γνωστό «φορέα δεινών» για πολλούς λαούς, σχετικά με τον ακριβή καθορισμό του ύψους των ελλειμμάτων και του πληθωρισμού.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο Κίσιλοφ αποτελεί μια χαρισματική φιγούρα στο εσωτερικό, αλλά αμφιλεγόμενη σε επενδυτικούς και κυβερνητικούς κύκλους του εξωτερικού.

Κι αυτό διότι τον Απρίλιο του 2012 υλοποίησε την κρατικοποίηση του 51% της YPF - της μεγαλύτερης αργεντίνικης εταιρείας πετρελαίων -, πλήττοντας δραστικά τα συμφέροντα του ισπανικού ομίλου Repsol.

«Η ανάθεση του υπουργείου στον Κίσιλοφ εξόργισε τους εμπορικούς εταίρους της Αργεντινής από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έγινε αποδεκτή από το λαό της χώρας ως μια πρωτοβουλία για την υπεράσπιση των εθνικών στρατηγικών συμφερόντων» σημειώνει το Ρόιτερς.

Και υποστηρίζει ότι ο νέος υπουργός «είναι ένας αριστερός της παλιάς σχολής, γαλουχημένος με τις ιδέες του Καρόλου Μαρξ και του Τζον Μέιναρντ Κέινς, που πιστεύει πως η Αργεντινή πρέπει να επιδιώξει να γίνει μια από τις κυρίαρχες βιομηχανικές χώρες στο κόσμο».

«Η ανάθεση του υπουργείου στον Κίσιλοφ δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις διεθνείς χρηματαγορές, καθώς επιβεβαιώνει ότι η πολιτική της κυβέρνησης Φερνάντες θα παραμείνει αμετάβλητη» τονίζει ο Ινάσιο Λαμπάκουι, Αργεντινός οικονομικός αναλυτής στην αμερικανική συμβουλευτική εταιρεία Medley Global Advisors.

Ολα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που η ισπανική Repsol και η κυβέρνηση της Αργεντινής δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε εξωδικαστική συμφωνία, αναφορικά με την κρατικοποίηση της YPF.

Η Repsol δηλώνει πως «παραμένει ανοιχτή σε επίτευξη συμφωνίας με την κυβέρνηση της χώρας για την απαλλοτρίωση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της YPF».

Θυμίζουμε πως πριν ενάμιση χρόνο η Αργεντινή είχε ανακοινώσει πως προχωρά σε εθνικοποίηση του 51% της YPF, η οποία ελέγχεται από τον ισπανικό όμιλο Repsol.

Το Μπουένος Άιρες - δια στόματος, κυρίως, του Κίσιλοφ -, είχε κατηγορήσει τη Repsol ότι δεν επενδύει εκ νέου τα κέρδη της, αλλά τα φυγαδεύει εκτός Αργεντινής.

Επίσης ότι δεν εκσυγχρονίζει τις μεθόδους της, με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται η παραγωγή και η χώρα να κάνει εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.






iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου