Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Γ. Δελαστίκ: Ο Τσίπρας υποψήφιος πρόεδρος Κομισιόν της Ευρώ-Αριστεράς



Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
 
Εχουν κάθε λόγο να αισθάνονται βαθύτατη ικανοποίηση σε πολιτικό επίπεδο από χθες τόσο ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα. Η απόφαση τουσυνεδρίου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς που συνήλθε στη Μαδρίτη να επιλέξει τον Αλέξη Τσίπρα ως υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν εκ μέρους των αριστερών κομμάτων που συμμετέχουν στο ΚΕΑ, αναβαθμίζει οπωσδήποτε το κύρος του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του σε πανευρωπαϊκή πλέον κλίμακα. Σίγουρα δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να γίνει όντως ο Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος της Κομισιόν, αφού τα κόμματα που συμμετέχουν στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) δεν θα πάρουν ούτε το 10% των ψήφων κατά μέσο όρο στο επίπεδο της ΕΕ. Ολη η Ευρώπη όμως θα μάθει πλέον ότι ο «νεαρός Ελληνας» είναι ο «πρωθυπουργός εν αναμονή» στη χώρα του.
 
Δεδομένου ότι οι επίσημοι υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι πιθανότατα τρεις - τέσσερις, βία πέντε, και δεδομένου επίσης ότι το ΚΕΑ είναι το μοναδικό κόμμα με «παραρτήματα» -εθνικά δηλαδή κόμματα που συμμετέχουν σε αυτό- σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ που είναι σύσσωμο εναντίον της πολιτικής λιτότητας, ο Αλέξης Τσίπρας θα συγκεντρώσει πάνω του τα βλέμματα πάρα πολλών Ευρωπαίων. Δεν αποκλείεται επίσης καθόλου να υπάρξει μια κάποιαάνοδος της ευρω-Αριστεράς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έστω και μικρή ή οριακή. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας θα πιστωθεί ποσοστό αυτής της επιτυχίας.
 
Είναι εκ των προτέρων επίσης πιθανότατο στα όρια της βεβαιότητας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το μοναδικό κόμμα της Αριστεράς σε ολόκληρη την ΕΕ που θα βγει πρώτο κόμμα - και μάλιστα με ποσοστό εντελώς αδιανόητο για άλλα κόμματα που συμμετέχουν στο ΚΕΑ. Αυτό εξ αντικειμένου φέρνει τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που προέρχονται από την πιο «μνημονιακά εξευτελισμένη» χώρα της Ευρωζώνης, σε μια αδιαφιλονίκητα ηγεμονική θέση στον χώρο της ευρω-Αριστεράς. Κραυγαλέα η αντίθεση με την Ελλάδα ως... «ευρω-καρπαζοεισπράκτορα» της πολιτικής Σαμαρά - Βενιζέλου.
 
Ερχονται κυριολεκτικά τα πάνω κάτω σε πολιτικό επίπεδο. Η σχεδόν «πεθαμένη» ευρωπαϊκή Αριστερά προσβλέπει στον Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ να την αναστήσουν, να της δώσουν προοπτική και ελπίδα διεύρυνσης της επιρροής της! Μετά τις ευρωεκλογές, σε όλες τις χώρες της ΕΕ η Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας θα χρησιμοποιούνται ως επιχείρημα για να πειστούν οι ευρωπαϊκοί λαοί ότι όχι μόνο η Αριστερά δεν πέθανε, αλλά και ετοιμάζεται να πάρει την εξουσία! Μπορεί βέβαια ο γράφων να διακατέχεται από βασανιστικές υποψίες για το πώς θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία όταν την πάρει, αλλά αυτό είναι ένα μελλοντικό πρόβλημα που θα συζητηθεί και κυρίως θα κριθεί στην πράξη στον καιρό του, μετά τις βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές.
 
Για την ώρα αυτό που κυριαρχεί είναι η ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στην αντικειμενική ηγεμονία της ευρω-Αριστεράς και η εναπόθεση πάνω τους των κύριων ελπίδων των Ευρωπαίων αριστερών. Αυτό βρήκε πραγματικά την αντανάκλασή του και στο θριαμβευτικό ποσοστό με το οποίο έγινε δεκτή η πρόταση του προεδρείου του ΚΕΑ για την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα ως υποψηφίου της ευρω-Αριστεράς για πρόεδρο της Κομισιόν - τον ψήφισε το... 84,1%! Η προοπτική επιπλέον της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και στις βουλευτικές εκλογές έκανε τη ΝΔ να... «σαλτάρει» όπως συνάγεται και από την ξεκαρδιστική σε φαιδρότητα πολιτικού περιεχομένου ανακοίνωσή της: «Τα περιθωριακά κόμματα της Ευρώπης αποφάσισαν σήμερα ότι ο καλύτερος εκπρόσωπός τους είναι ο κ. Τσίπρας. Κομμουνιστικά, σταλινικά απολιθώματα με ακραίες θέσεις, απόγονοι των πιο σκληρών καθεστώτων που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, βρήκαν στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα έναν άξιο υποψήφιο», αναφέρει μεταξύ άλλων. Εχει δίκιο να μην ξέρει τι λέει η ΝΔ.
 
Βλέπετε, όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην ευρω-Αριστερά είναι υπέρ του ευρώ και της ΕΕ, οπότε η επιλογή τους υπέρ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ καθησυχάζει ακόμη περισσότερο την ελληνική οικονομική και επιχειρηματική ελίτ ότι ο κατά τη ΝΔ... αιμοσταγής σταλινικός Τσίπρας θα κυβερνήσει εντός του πλαισίου της Ευρωζώνης, όπως απαιτούν οι Ελληνες αστοί και υπόσχεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ! Πώς να μην τρελαθεί η ΝΔ όταν βλέπει πως η «σταλινική» ευρω-Αριστερά εγγυάται και πείθει την ελληνική ελίτ ότι ο Τσίπρας θα κυβερνήσει εντός του συστήματος;

*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου