Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΤΗΣ «ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ ΑΕ»! ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ Ή ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΟΥ




Μετά από τις πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο εργοστάσιο Καλλιμάνης(κατεψυγμένα ψάρια, γεύματα κλπ) στο Αίγιο, τελικά, η εργοδοσία της επιχείρησης υποχώρησε μπροστά στο δυναμικό αγώνα των απεργών, υπογράφοντας ότι δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε μείωση μισθών, απολύσεις εργαζομένων, εντατικοποίηση της παραγωγής, αύξηση του ωραρίου (μη αμειβόμενες υπερωρίες και μείωση των διαλειμμάτων) και καθυστερήσεις στη μισθοδοσία.

Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Καλλιμάνης» στο Αίγιο χρειάστηκαν έξι μέρες απεργίας για να καταφέρουν να αποτρέψουν 7% μειώσεις στους μισθούς τους, που τους ζητούσε η επιχείρηση.

Παράλληλα, απέσπασαν την έγγραφη δέσμευση της εταιρείας πως δεν θα προχωρήσει σε καμία απόλυση.

«Οι εργάτες έχουν μεγάλη δύναμη αν το θελήσουν», τόνισε η Αγγελική Παπαντωνοπούλου, πρόεδρος των εργατών της παραγωγής και των αποθηκάριων, και πρόσθεσε: «Πριν από δύο χρόνια είχαμε δεχτεί ήδη μια μείωση 9% για να αποφύγουμε τις απολύσεις. Δεν μπορούσαμε να δεχτούμε κι άλλη. Η απόφαση για απεργία ήταν καθολική, δεν είχαμε καμία διαρροή».

Όλα αυτά σε μια εταιρεία που μόλις στις 3 Οκτωβρίου ανακοίνωνε «επενδύσεις της τάξης των 500 χιλιάδων ευρώ εν καιρώ ύφεσης προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξή της εντός αλλά κυρίως εκτός ελληνικών συνόρων. Συγκεκριμένα, η εταιρεία εκσυγχρόνισε την παλαιότερη εκ των δύο εργοστασιακών μονάδων που βρίσκονται στο Αίγιο, τόσο σε επίπεδο κτιριακών εγκαταστάσεων όσο και σε νέο εξοπλισμό».

ΜΑΤ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟΝ "ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ"

Στη σύλληψη οκτώ απεργών εργαζομένων της σαπωνοποιίας «Παπουτσάνης» με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης και παράνομης βίας προχώρησε χθες η αστυνομία στη Χαλκίδα μετά από μήνυση της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι ήταν για δεύτερη μέρα σε απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις έξι εργαζομένων για «οικονομοτεχνικούς λόγους», οι οποίες θα συνεχιστούν και με το νέο έτος, όταν ήρθαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ.

«Η αστυνομία μαζί με εκπροσώπους της εταιρείας μπήκε στο εργοστάσιο και χωρίς λόγο επιτέθηκε στην απεργιακή περιφρούρηση, βάζοντας μέσα απεργοσπάστες» δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Ν. Ξουράφης, καταγγέλλοντας ότι δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν ελαφρά. 

«Θέλουν να χτυπήσουν το σωματείο με τη συνδρομή των δυνάμεων καταστολής. Δεν μας φοβίζουν όμως ούτε οι μηνύσεις ούτε τα ΜΑΤ. Η απεργία συνεχίζεται κανονικά μέχρι να επιστρέψουν στη θέση τους όλοι οι απολυμένοι», προσθέτει ο Ν. Ξουράφης. Έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκίδας βρέθηκαν πλήθος πολιτών, απεργοί της «Παπουτσάνης» και μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων της περιοχής απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι του «Παπουτσάνη» προχωρούν σε κινητοποιήσεις ενάντια σε απολύσεις, καθώς το 2009, μετά από 70 ολόκληρες ημέρες κινητοποιήσεων, υποχρέωσαν την εργοδοσία να ανακαλέσει 8 απολύσεις.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013


Πηγή: http://iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου