Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Ιταλία: Αστυνομικοί βγάζουν κράνη και συντάσσονται με διαδηλωτές
Πηγή : tvxs.gr

Στην Ιταλία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Τορίνο και στη Γένοβα, αστυνομικοί έβγαλαν τα κράνη τους και συντάχθηκαν με διαδηλωτές. Οι διαδηλωτές του λεγόμενου Κινήματος των Δικράνων, το οποίο αναγνωρίζεται ως ετερόκλητο, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους στην Ιταλία, ενόψει και της διαδικασίας στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Λέτα, την Τετάρτη.

Οι αστυνομικοί, όπως φαίνεται στο βίντεο, έβγαλαν τα κράνη τους και ενσωματώθηκαν στην πορεία διαμαρτυρίας για την αύξηση της φορολογίας και τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος.

Το συνδικάτο των αστυνομικών της Ιταλίας, εξέφρασε την συμπαράστασή του στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που απεργούν: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και συμμεριζόμαστε πλήρως τους λόγους που οδήγησαν στις διαμαρτυρίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Στηρίζουμε την διαμαρτυρία των πολιτών που ζητούν να σταματήσει άμεσα ο στραγγαλισμός και η εκμετάλλευση των ιταλικών οικογενειών»

Οι διαδηλώσεις των λεγόμενων Δικράνων, με τη συμμετοχή χιλιάδων ιταλών -αγροτών, οδηγών φορτηγών, βιοτεχνών και ανέργων- ξεκίνησαν τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες πόλεις τις Ιταλίας, ενώ αναμένεται στις επόμενες ημέρες να ενταθούν.

Εκτός από το Τορίνο σε ανάλογη κίνηση προχώρησαν και αστυνομικοί στη Γένοβα. Διαδηλωτές τους ζήτησαν να βγάλουν τα κράνη και αφού το ο έπραξαν, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

Ιταλικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως στο Κίνημα των Δικράνων υπάρχουν και ορισμένοι οποαδοί της νεοφασιστικής Forza Nuova. Ωστόσο, οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων -που υποστηρίζονται από ετερόκλητες ομάδες- αρνούνται την οποιανδήποτε ύπαρξη πολιτικών διασυνδέσεων με ακροδεξιές ομάδες. «Αυτό είναι το κίνημα του ιταλικού λαού, και τέλος. Διαχωριζόμαστε πλήρως από αυτά τα εξτρεμιστικά κόμματα όπως η Forza Nuova, που στην πραγματικότητα ευνοούν το σύστημα με τα όσα λένε» δήλωσε ο Ντανίλο Καλβάνι, ένας εκ των διαδηλωτών, στην εφημερίδα Corriere della Sera.

Σημειώνεται ότι ο αρχηγός του Κινήματος των 5 Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, την Τρίτη κάλεσε με επιστολή του την ιταλική αστυνομία να ενωθεί με τους διαδηλωτές των Δικράνων. Ο Γκρίλο, το κόμμα του οποίου δεν συνδέεται με τις εν λόγω διαδηλώσεις, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αστυνομικοί έβγαλαν τα κράνη τους και διεμήνυσε ότι οι διαδηλωτές έχουν τη συμπαράστασή του. Κάλεσε, επισής, τους αστυνομικούς στις επόμενες κινητοποιήσεις να πετάξουν τα κράνη τους και να συνταχθούν με τους πολίτες, τονίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις αυτές μπορεί να είναι η αρχή της «πυρκαγιάς».

Η κίνηση αυτή του Γκρίλο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Νταντίλο Λέβα, μέλους του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (PD) στην επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο Λέβα κατηγόρησε τον Γκρίλο ότι «καλεί σε πραξικόπημα» με εμπρηστικές εκφράσεις, προσθέτοντας ότιείναι εγκληματικό να παίζει αυτού του είδους τα παιχνίδια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου