Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

EBU προς Αντώνη Σαμαρά: Η ΝΕΡΙΤ στερείται νομιμότητας, πλουραλισμού και ανεξαρτησίας


Δεν βρέχει κύριε πρωθυπουργέ, σας φτύνουν. Επιστολή κόλαφος της EBU, της «Ένωσης Δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών Οργανισμών της Ευρώπης» σχετικά με την τροπολογία που ψήφισε η συγκυβέρνηση στη Βουλή και με την οποία η ΝΕΡΙΤ γίνεται ξανά κρατικό όργανο.

Τα λέγαμε φυσικά από τη μέρα που ψηφίστηκε η επίμαχη τροπολογία. Μπήκε ταφόπλακα στην ανεξαρτησία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Μέσα σε ένα μόλις βράδυ. Η επιστολή που αποκαλύπτουμε σήμερα στο e-tetRadio, επιστολή της EBU προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Κι εννοείται πως γίναμε για μία ακόμα φορά ρεζίλι στους Ευρωπαίους! Σε αυτούς δηλαδή που θέλουμε να μοιάσουμε...
(αναδημοσίευση από το www.thepressproject.gr, καθώς και τοwww.e-tetradio.gr)
Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα της επιστολής που έστειλε η EBU στην κυβέρνηση στις 12 Αυγούστου - διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα γράφαμε την ίδια μέρα.

«Όπως ξέρετε, το περσινό λουκέτο στην ΕΡΤ δημιούργησε ανησυχίες, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, για το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα αλλά και την ελευθερία και τον πλουραλισμό στην Ελληνική Ραδιοτηλεόραση. Οι επικρίσεις μετριάστηκαν από την άμεση ίδρυση ενός άλλου φορέα και την υπόσχεση ότι αυτός θα είναι μακριά από πολιτικές παρεμβάσεις. Για την ακρίβεια, ο περσινός νόμος 4173/2013 της ΝΕΡΙΤ, παρουσίαζε έναν αριθμό από σημαντικές εγγυήσεις για την προστασία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, από αδικαιολόγητες πολιτικές παρεμβάσεις, και οι κανόνες του διορισμού του εποπτικού συμβουλίου ήταν ένα σημείο-κλειδί σε αυτό».
ebu.png«Είμαστε έκπληκτοι και απογοητευμένοι, γιατί αυτές οι διατάξεις (σ.σ. περί ανεξάρτητου φορέα της ΝΕΡΙΤ), άλλαξαν σχεδόν εν μια νυκτί, χωρίς την κατάλληλη κοινωνική διαβούλευση και συζήτηση, μην λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές που αφορούν τα νομικά εχέγγυα για την εξασφάλιση μιας ανεξάρτητης και πολυφωνικής σύνθεσης των εποπτικών οργάνων ενός δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα».
«Παρόλο που κατανοούμε το ότι η προηγούμενη διαδικασία διορισμού (σ.σ. του εποπτικού συμβουλίου) ήταν περίπλοκη και χρονοβόρα, νιώθουμε ότι η καινούργια στερείται νομιμότητας, ως προς τον πλουραλισμό και την ανεξαρτησία, από τη στιγμή που η σύνθεση του εποπτικού συμβουλίου καθορίζεται από το Υπουργικό συμβούλιο και με μια απλή απόφαση πλειοψηφίας, βασιζόμενη σε μία (μη δεσμευτική) πρόταση από τον αρμόδιο υπουργό για τα θέματα Τύπου».

«Η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ, βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Ο ένας δρόμος, οδηγεί στην εκπλήρωση των βασικών αρχών -με τον διορισμό ενός ανεξάρτητου εποπτικού συμβουλίου- για να είναι όντως η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ, ανεξάρτητη. Αν ακολουθείται ο άλλος δρόμος, απλά θα επιβεβαιωθούν οι κριτικές για την δομή της ΝΕΡΙΤ, οι οποίες μπορεί να είναι ήδη αρνητικές και μεταφράζουν τις αλλαγές της περασμένης εβδομάδας σαν ένα πισωγύρισμα στο παλιό καθεστώς, των πολιτικών παρεμβάσεων. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή, η οποία -αν δεν ακολουθείται ο σωστός δρόμος- μπορεί να αναιρέσει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΝΕΡΙΤ και να επιβεβαιώσει όλους όσοι φοβούνται ότι η ΝΕΡΙΤ περιέρχεται πάλι υπό καθεστώς πολιτικής επιρροής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου