Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Γ. Χριστοφορίδης: Δίνουν τα πετρέλαια στους ξένους χωρίς καν να ρωτήσουν τη Βουλή

του Γιώργου Χριστοφορίδη

Τα όσα είχε περιγράψει στο αποκαλυπτικό του δηµοσίευµα Το ΧΩΝΙ της 6/7/2014, σχετικά µε τις μεθοδεύσεις που έχουν δροµολογηθεί για να περάσει µε αδιαφάνεια και µε κατευθυνόμενες διαδικασίες στους ξένους ο πετρελαϊκός πλούτος της χώρας, επιβεβαιώ-νονται δυστυχώς µε το χειρότερο τρόπο. Οι αποφάσεις που δηµοσιοποίησε ο αρµόδιος υπουργός Περιβάλ-λοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), Γιάννης Μανιάτης, για τους διαγωνισμούς έρευνας και εκμετάλλευσης είκοσι θαλάσσιων οικοπέδων στο Ιόνιο και την Κρήτη και τριών χερσαίων περιοχών σε Αρτα/Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησο δείχνουν, πλέον, τις προθέσεις της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ –εν προκειµένω για τα πετρέλαια, ΠΑΣΟΚ – ΝΔ: Τα µεγάλα συµφέροντα θα βάλουν χέρι στα κοιτάσµατα πετρελαίου και αερίου µακριά από την βουλή, µακριά από τον κρατικό φορέα Ε∆ΕΥ (Ελληνική ∆ιαχειριστική Εταιρεία Υδρο-γονανθράκων), αλλά µε τη συνδροµή ξένου συµβούλου, που θα προσληφθεί υποκαθιστώντας την τελευταία.

Παράλληλα, η συγκυβέρνηση φαίνεται ότι στερεί από την χώρα ένα κρίσιµο πλεονέκτηµα, προκείµενου να ανεβάσει το τίµηµα µέσω διαπραγµατευτικής διαδικασίας. Σε αντίθεση µε τις αρχικές δηλώσεις -που είχαν γίνει κατά την παρουσίαση των διαγωνισµών, προ µηνός στο Λονδίνο- προβλέπονται µεν, έσοδα από δικαιώµατα για το ∆ηµόσιο, αλλά δεν προβλέπεται διαπραγµάτευσή τους, καθώς αυτά ορίζονται ήδη στις υπουργικές αποφάσεις.

Πάµε να δούµε πιο συγκεκριµένα, πώς έχει στηθεί η µεθόδευση -για την οποία, δυστυχώς, δεν υπάρχουν ακόµη φωνές διαµαρτυρίας στην Ελλάδα από κανέναν πολιτικό χώρο, µε εξαίρεση βέβαια τους συνήθεις αφορισµούς από τιςοικολογικές οργανώσεις.

«Αντίο» και στη Βουλή

Το ΧΩΝΙ είχε, ήδη από τις αρχές Ιουλίου, επισηµάνει ότι -µετά το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών και την ισχυροποίηση του ΠΑΣΟΚ στο εσωτερικό της κυβέρνησης- εξαφανίστηκε, κυριολεκτικά, από το προσκήνιο ο Σόλων Κασίνης. Πρόκειται για τον Κύπριο τεχνοκράτη, που έχει πιστωθεί µε την επιτυχηµένη διεξαγωγή των διαγωνισµών για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κύπρο, ο οποίος είχε επιλεγεί από τον ίδιο τον Ελληνα πρωθυπουργό ως σύµβουλος για το συγκεκριµένο θέµα.

Πλέον όµως, δεν εξέλιπε µόνο η παρουσία ενός έµπειρου παράγοντα, η οποία θα µπορούσε να λειτουργήσει και ως ασφαλιστική δικλίδα για τυχόν «αστοχίες» σε βάρος του δηµοσίου συµφέροντος στην όλη διαδικασία… αλλά εξέλιπε και ο ίδιος ο ελεγκτικός ρόλος της βουλής! Ο Γιάννης Μανιάτης ήταν αυτός που όλα τα προηγούµενα χρόνια είχε αναγάγει τη βουλή µε συνεχείς δηλώσεις του, αλλά και µε την παραποµπή των ήδη υπογεγραµµένων συµβάσεων για έρευνες και εκµετάλλευση υδρογονανθράκων, σε κορυφαίο ελεγκτικό παράγοντα της όλης διαδικασίας.

Τώρα, στις υπουργικές αποφάσεις που ο ίδιος υπέγραψε, αλλά και στις δηλώσεις του, δεν υπάρχει καµία αναφορά. Τυχαίο; Κάθε άλλο, η αλλαγή πλεύσης προφανώς σχετίζεται µε τη διάθεση της συγκυβέρνησης να παραχωρήσει τον πλούτο της χώρας µε τις συνοπτικότερες διαδικασίες. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η παραπομπή των συµβάσεων στη βουλή και οι γενικότερες καθυστερήσεις στους διαγωνισµούς για τον πατραϊκό κόλπο, τα Ιωάννινα και το Κατάκολο, είχαν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια από τις ξένες εταιρείες που μετέχουν στις κοινοπραξίες, η οποία είχε εκφρασθεί, σύµφωνα και µε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, σε κορυφαίο επίπεδο.

Μας τελείωσε και η ΕΔΕΥ…

Από τις υπουργικές αποφάσεις, όµως, που δηµοσιοποίησε ο Γιάννης Μανιάτης, δεν λείπει µόνο η αναφορά στην βουλή.

Λείπει και οποιαδήποτε αναφορά στην Ελληνική ∆ιαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (Ε∆ΕΥ), τον κρατικό φορέα που έχει εξαγγελθεί… από το 2007, υποτίθεται ότι ιδρύθηκε πέρσι από την κυβέρνηση, αλλά στην ουσία… υπάρχει µόνο στα χαρτιά. Πέραν του διορισµού της καθηγήτριας Σοφίας Σταµατάκη ως προέδρου του Ε∆ΕΥ, δεν υφίσταται καµία άλλη… ένδειξη ότι ο συγκεκριµένος φορέας είναι υπαρκτός και όχι φάντασµα. Από το συγκεκριµένο οργανισµό υποτίθεται ότι θα περνούσαν όλες οι διαδικασίες γύρω από τους διαγωνισµούς. Η στελέχωσή του, η οποία είχε εξαγγελθεί ότι θα γίνει µε προκήρυξη θέσεων για την επιλογή προσώπων µε τα κατάλληλα προσόντα και εµπειρίες, προφανώς θα ήταν και η µοναδική περίπτωση αξιοποίησης του ιδιαίτερα αξιόλογου σχετικού επιστηµονικού δυναµικού που διαθέτει η χώρα. Αντί της Ε∆ΕΥ, η υπουργική απόφαση και πάλι αναφέρεται σε Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία, προφανώς, θα οριστεί από τον ίδιο τον υπουργό…

…Όμως μας «φόρεσαν» ξένο σύμβουλο

Ίσως όµως, τελικά, η Επιτροπή Αξιολόγησης να µην είναι καν στο χέρι του υπουργού! Είχε προκαλέσει αίσθηση, προ µηνός, το δηµοσίευµα της «Εφηµερίδας των Συντακτών», σύµφωνα µε το οποίο η κυβέρνηση προκήρυττε διαγωνισµό για την επιλογή συµβούλου µε αµοιβή 1 εκατ. ευρώ (!) για έναν χρόνο, ο οποίος ουσιαστικά θα υποκαθιστούσε την Ε∆ΕΥ (αν και τυπικά θα λειτουργούσε ως υποστηρικτής της).

Στο σύµβουλο αυτό, θα προσληφθούν µάνατζερ, οικονοµολόγοι, γεωλόγοι, γεωφυσικοί. Θα δηµιουργηθεί δηλαδή, µια αντί-Ε∆ΕΥ. Και προφανώς, θα προκύψει µια µαγιά για τη στελέχωση της Επιτροπής Αξιολόγησης, αφού το έργο του συµβούλου τελειώνει το Νοέµβριο του 2015…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου