Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Γ. Δελαστίκ: Διέσυραν τον Σαμαρά στην Ευρωβουλή




Του Γ.ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Ξεφτίλισε κυριολεκτικά τον οικτρό Σαμαρά ο άγλλος δεξιός ευρωβουλευτής Νάιτζελ Φάρατζ, αρχηγός του κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2009 είχε πάρει το 17% των ψήφων στη Βρετανία. «Δεν κυβερνάτε εσείς την Ελλάδα! Η τρόικα κυβερνά!» του είπε κατάμουτρα μέσα στο ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη, στη διάρκεια της εμφάνισης του πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Στρασβούργο με αφορμή την έναρξη της εξάμηνης προεδρίας της χώρας μας στην ΕΕ. «Το κόμμα σας ονομάζεται Νέα Δημοκρατία, αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε να το μετονομάσετε σε …Μη Δημοκρατία (No Democracy), γιατί η Ελλάδα βρίσκεται πλέον υπό ξένη κατοχή» συνέχισε ακάθεκτος ο Φάρατζ.

«Η Κυβέρνηση δουλεύει με την τρόικα 18 μήνες και η Ελλάδα έχει πετύχει πολλούς στόχους του προγράμματος» ψέλλισε μισοκακόμοιρα ο Σαμαράς για να γοητεύσει, όπως νόμιζε, τους ευρωβουλευτές. Τον «έκραξε» μέχρι και ο επικεφαλής των σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο, ο καραδεξιός αυστριακός σοσιαλδημοκράτης Χάνες Σβόμποντα. «Πρέπει να καταργηθεί η τρόικα» είπε ωμά στον Σαμαρά. «Πολλές από τις απαιτήσεις της τρόικας είναι απαράδεκτες και καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας» εξήγησε ο αυστριακός ευρωβουλευτής στον Έλληνα Πρωθυπουργό! Είναι να τρελαίνεται κανείς – οι ξένοι προσπαθούσαν να πείσουν τον πρωθυπουργό της Ελλάδας πόσο καταστροφικά είναι τα μέτρα της τρόικας για τους Έλληνες και πόσο επικίνδυνα μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα, αν ο Σαμαράς συνεχίσει με την ίδια δουλικότητα να εκτελεί τις εντολές που του δίνουν οι Ευρωπαίοι! «Πρέπει να λάβετε μέτρα επειγόντως γιατί ο κόσμος έχει πολύ έντονη αίσθηση ότι έχει αδικηθεί» του τόνισε ο η επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων στην ευρωβουλή Ρεμπέκα Χαρμς. «Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα εξαλείφοντας τα θεμελιώδη δικαιώματα του ελληνικού λαού» τον ανακάλεσε στην τάξη η αριστερή γερμανίδα ευρωβουλευτής Γκάμπριελ Τσιμέρ.

Μια ακόμη γυναίκα ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά από τους «ανεξάρτητους», όπως λέμε στην Ελλάδα (στο ευρωκοινοβούλιο τους λένε «μη εγγεγραμμένους» σε ομάδα κοινοβουλευτική), λοιδόρησε τον Σαμαρά που ζητούσε «περισσότερη Ευρώπη» για να ξεπεραστεί η κρίση: «Βρίσκεστε σε τεχνητούς παραδείσους αν πιστεύετε ότι η ΕΕ είναι η λύση!» του είπε ορθά κοφτά, κατηγορώντας τον έμμεσα ότι …παίρνει «πολιτικά παραισθησιογόνα»! Είχε προηγηθεί ο επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, ο Όλι Ρεν, ο οποίος είχε ομολογήσει ότι οι Ευρωπαίοι «έσφαξαν σαν αρνί» την Ελλάδα για να κερδίσουν χρόνο και να σώσουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετώπιζαν πρόβλημα δημόσιου χρέους, αλλά πάνω από όλα για να σώσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες! «Στο ξεκίνημα της κρίσης, την άνοιξη του 2010 και κάποιο διάστημα μετά, αν είχε άμεσα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος θα είχατε αντιμετωπίσει δραματικές συνέπειες μετάδοσης τόσο σε άλλα κράτη μέλη όσο και μέσω του τραπεζικού διαύλου στην Ευρώπη» δήλωσε τη νύχτα της Δευτέρας, μιλώντας προς τους ευρωβουλευτές που συναπαρτίζουν την επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου που ερευνά τις συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ μέσω της τρόικας σε χώρες υπό μνημονιακό καθεστώς υποτέλειας.

Τι ακριβώς εννοεί ο Όλι Ρεν; Οι αριθμοί δίνουν την απάντηση. Την άνοιξη του 2010 το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 184 δισεκατομμύρια τα χρωστούσε η Ελλάδα σε ξένες ιδιωτικές τράπεζες, πρωτίστως και σχεδόν αποκλειστικά ευρωπαϊκές. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αν το χρέος «κουρευόταν» το 2010 κατά π.χ 50%, από τα 300 δισεκατομμύρια η Ελλάδα θα βρισκόταν να χρωστά μόνο 150 δις. ευρώ, επειδή τότε κανένα τμήμα του χρέους της δεν βρισκόταν στα χέρια κρατών ή διεθνών οργανισμών όπως το ΔΝΤ ή η ΕΚΤ, καθώς καταρχήν απαγορεύεται από το καταστατικό τους να μειώνεται το χρέος κρατών προς τους οργανισμούς αυτούς. Μάλιστα, όχι μόνο θα είχε βελτιωθεί θεαματικά από δημοσιονομική σκοπιά η θέση της Ελλάδας, αλλά επιπλέον από τα 150 δισεκατομμύρια που θα γλίτωνε τα 90 και πλέον θα τα είχαν πληρώσει οι Ευρωπαίοι, αφού σε αυτούς χρωστούσε η χώρα πάνω από 180 δισεκατομμύρια. Υπάγοντας όμως την Ελλάδα σε καθεστώς μνημονίου και χρησιμοποιώντας τα λεφτά των μνημονιακών δανείων, για να πληρώνονται στο 100% της αξίας τους τα ομόλογα που έληγαν τα δύο χρόνια που μεσολάβησαν ως την άνοιξη του 2012 που έγινε το κούρεμα, η χώρα μας βρέθηκε να χρωτσάει …355(!) δισεκατομμύρια και μάλιστα στα κράτη της ευρωζώνης, στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ που αρνήθηκαν κάθε «κούρεμα»! Βενιζέλος και Σαμαράς έτσι λεηλάτησαν τα ομόλογα που κατείχαν τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, οι ελληνικές τράπεζες, οι έλληνες μικροομολογιούχοι, τα ελληνικά ΑΕΙ, νοσοκομεία και δημόσια ιδρύματα κ.λπ.

Τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδευσης υπήρξαν τραγικά για την Ελλάδα. Κουρεύοντας κατά 53% το δημόσιο χρέος το 2012, από τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ που χρωστούσε η χώρα το 2010 βρέθηκε το 2013 να χρωστάει 321 δισεκατομμύρια! Και δεν είναι μόνο αυτό, αφού όλο το κόστος του κουρέματος το υπέστησαν σχεδόν αποκλειστικά ελληνικά ιδρύματα και άτομα, ενώ οι ευρωπαίοι δανειστές αντί να χάσουν τα 90 δις. που θα έχαναν το 2010 το 2012 δεν έχασαν τίποτα! Αντιθέτως χρέωσαν δάνεια ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ τους Έλληνες και οι ιδιωτικές τράπεζες τους πήραν τα λεφτά τους! Αυτά εννοούσε λοιπόν ο Όλι Ρεν.

*Δημοσιεύθηκε στο «Πριν» της Κυριακής 19 Ιανουαρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου