Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

"Πιτσιρίκος": Ας μην ζήσουμε σαν δούλοι

ΜέρκελΦ​ίλε Πιτσιρίκο, σήμερα διάβαζοντας ένα κείμενο-παράκληση στον Αλέξη Τσίπρα να μην παραδωθεί, να μην προδώσει και να μην προδωθεί, εντύπωση μου έκαναν τα λόγια του Θουκυδίδη που παράθεσε ως επίλογο στο κειμενό της. Τα παραθέτω γιατί νομίζω πως έχουν μεγάλη αξία:

“Το εύδαψον το ελεύθερον, το δε ελεύθερον το έμψυχον κρίναντες μη περιοράσθαι τους πολεμικούς κινδύνους” (βιβλίο Β, 43):

“Δεν υπάρχει ευδαιμονία χωρίς ελευθερία, και για να το έχουμε αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διακινδυνεύσουμε και να πολεμήσουμε”

​Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

Υ.Γ. Ο Θουκυδίδης, όντας στρατηγός των Αθηναίων, απέτυχε να υπερασπιστεί την Αμφίπολη -ναι την γνωστή με το τάφο και την εκπρόσωπο τάφου Αμφίπολη- που τότε ήταν αποικία της Αθήνας. 

Εξορίστηκε, κι έτσι, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, είχε την ευκαιρία να δει τα γεγονότα από μακρυά και να γράψει την περίφημη ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου. ​

​Αλήθεια πως ήταν σήμερα στο Σύνταγμα;


(Αγαπητέ Ηλία, να ζήσουμε ελεύθεροι. Να ζήσουμε ελεύθεροι και όχι «να μην ζήσουμε σαν δούλοι». Να λέμε αυτό που θέλουμε να είμαστε, και όχι αυτό που δεν θέλουμε να είμαστε. Έχει σημασία να λέμε ακριβώς αυτό που θέλουμε να είμαστε. Σκέφτομαι όλους αυτούς τους «αντί» που έχει γεμίσει ο τόπος. Να μην είμαστε αντιφασίστες, να είμαστε δημοκράτες. Δηλαδή να αυτοπροσδιοριζόμαστε και να μην ετεροπροσδιοριζόμαστε. Αυτή είναι η ταπεινή μου γνώμη. Όντως, ευδαιμονία χωρίς ελευθερία δεν υπάρχει. Και πρέπει να αγωνιστούμε. Δεν ξέρω κατά πόσον η πλειοψηφία των Ελλήνων το έχει αντιληφθεί αυτό. Στο Σύνταγμα είχε αρκετό κόσμο. Τις κρίσιμες ώρες των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει στους δρόμους -σε όλη την Ελλάδα- να είναι 2 με 3 εκατομμύρια πολίτες. Δεν ξέρω αν αυτό είναι εφικτό σε μια χώρα που πολλοί πολίτες ψηφίζουν με μόνο κριτήριο να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, και μετά αράζουν στους καναπέδες. Θα το διαπιστώσουμε σύντομα. Να είσαι καλά.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου