Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Δ. Καζάκης: Ν' αγιάσει το στόμα της, όπως θα 'λεγε κι ο λαός...


του Δημήτρη Καζάκη

Επιτέλους μια ευχάριστη έκπληξη από τη νέα πολιτική κατάσταση. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην παρθενική της ομιλία προς την Βουλή ως πρόεδρος του σώματος, μίλησε τη γλώσσα της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαικής κυριαρχίας. 

Ήταν μια αληθινά δημοκρατική και αληθινά πατριωτική ομιλία. Η πρώτη μετά από πολλές δεκαετίες μέσα σ' αυτό το κοινοβούλιο.

Μπορεί να διαφωνώ σε μερικά, ή να μην ταυτίζομαι σε άλλα, αλλά δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι η κ. Κωνσταντοπούλου μίλησε με τρόπο που με συνεπήρε. Δεν το περίμενα.

Βλέπετε μετά από δυο εβδομάδες ασύστολης βαρουφακιάδας κι ενός πρωθυπουργού που αρέσκεται πολύ στις δημόσιες σχέσεις με τα μεγάλα σαλόνια της παγκόσμιας πολιτικής, αλλά δεν έχει να επιδείξει κανένα τσαγανό, η Ζωή ήταν μια αχτίδα ελπίδας μέσα στην καταχνιά. Μετά από την ξεφτύλα να βλέπεις ότι δεν χρειάστηκε παρά μόνο μια βδομάδα για να παραδώσει ο Τσίπρας τη χώρα στους δανειστές της και ο Βαρουφάκης να την δέσει στο άρμα των ΗΠΑ, η ομιλία της προέδρου της Βουλής με έπεισε ότι τίποτε δεν κρίθηκε ακόμη.

Μίλησε για όλα αυτά που δεν τόλμησε ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο υπουργός του Βαρουφάκης, ή κάποιος άλλος από το κυβερνητικό επιτελείο να τα πει. Μίλησε όπως θα έπρεπε να μιλά ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του όταν συναντιώνται με τους δυνάστες αυτής της χώρας. Μίλησε με την πολιτική αξιοπρέπεια που θα έπρεπε να επιδεικνύει οΤσίπρας, ο Βαρουφάκης, αντί να χαριεντίζονται με τους προεστούς της Ευρώπης. Είπε αυτά που θα έπρεπε να είχε πει ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης στους ξένους δανειστές και δυνάστες.

Μίλησε για να τονώσει την αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου λαού. Να του θυμήσει τους αγώνες του για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία. Να του πει ότι δεν πρέπει να φοβάται κανέναν και τίποτε όταν διεκδικεί το δίκιο και τα δικαιώματά του.

Μίλησε όχι για να ξεφτυλίσει τους Έλληνες όπως ο Τσίπρας στην Ρώμη. Ούτε με όρους υποτέλειας όπως ο Βαρουφάκης στον Ντάγκι και τον Σόιμπλε. Μίλησε για να θέσει και έθεσε τις αληθινές διαχωριστικές γραμμές. Όχι ανάμεσα σε αριστερούς και δεξιούς, αλλά ανάμεσα, από την μια, σε πατριώτες δημοκράτες που σέβονται και συνεχίζουν τους ιστορικούς αγώνες του λαού για την εθνική και δημοκρατική του αυτοδιάθεση και, από την άλλη, σε δοσίλογους και εκπροσώπους των μεγάλων ντόπιων και ξένων συμφερόντων.

Κι όπως ήταν φυσικό το πιάσανε το μήνυμα αμέσως όλοι οι δοσίλογοι που νόμιζαν ότι είχαν βολευτεί με την βαρουφακιάδα του Τσίπρα. Αμέσως μετά την ομιλία της Κωνσταντοπούλου όλοι οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι κομματικοί εκπρόσωποι του εγχώριου δοσιλογισμού, ξέσπασαν εναντίον της ομιλίας της.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, με αφορμή την ομιλία της κας Ζωής Κωνσταντοπούλου στη Βουλή, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων με αυξημένη πλειοψηφία, με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και άλλων κομμάτων. Δυστυχώς, η ίδια επέλεξε, με την πρώτη της ομιλία, από Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων να μετατραπεί σε κομματάρχη. Κρίμα». Νόμιζε ότι θα τη βγάλει καθαρή και τώρα τρέμει.

Τρέμει και το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, που νόμιζε ότι επειδή τα βρήκε με τον Τσίπρα και ψήφισε την Κωνσταντοπούλου, ξέφυγε από την μέγγενη της εσχάτης προδοσίας Τη δυσαρέσκειά του για τη σημερινή ομιλία της νεοεκλεγείσας προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ -το οποίο είχε υπερψηφίσει την κ. Κωνσταντοπούλου- θεωρώντας την ομιλία της κομματική. "Όταν ο εκάστοτε πρόεδρος της Βουλής ομιλεί από την έδρα του, ομιλεί ως κομματικά ουδέτερος θεματοφύλακας της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και τίποτε άλλο. Ελπίζουμε - χωρίς να έχουμε ψευδαισθήσεις- ότι θα το κατανοήσει αυτό η κ. Κωνσταντοπούλου τιμώντας την τιμή που της έγινε" σημειώνουν. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η κ. Κωνσταντοπούλου «εμφανίστηκε κομματικότερη του κόμματός της», ενώ, παράλληλα, εκφράζεται η ευχή η νέα πρόεδρος να κατανοήσει ότι ο εκάστοτε πρόεδρος της Βουλής είναι κομματικά ουδέτερος και θεματοφύλακας της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Από κοντά και το Ποτάμι. Πώς θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά. Πολύ αρνητικό πρώτο δείγμα γραφής, χαρακτηρίζει το Ποτάμι, με δήλωση του εκπροσώπου του, Δημήτρη Τσιόδρα την ομιλία της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου. «Δυσάρεστη έκπληξη προκαλεί η στάση της νέας προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία στην ομιλία της αμέσως μετά την εκλογή της, δεν μίλησε ως πρόεδρος της Βουλής που τίμησαν με την ψήφο τους 235 βουλευτές- ανάμεσά τους και οι βουλευτές του Κινήματός μας- αλλά μίλησε ως μέλος κομματικής συνιστώσας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ποταμιού.


Με την ομιλία της η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέβασε τον πήχυ πολύ ψηλά. Στο ύψος ακριβώς που αρμόζει σ' έναν λαό που δεν σκύβει το κεφάλι σε δυνάστες, που ξέρει την αξία της εθνικής ανεξαρτησίας και την σημασία του πατριωτισμού των Ελλήνων. Για να δούμε. Θα είναι και οι πράξεις της νέας προέδρου στο ίδιο ύψος. Ελπίζουμε πώς ναι.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου