Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Γ. Δελαστίκ; Δημοσκοπικά πρώτοι πλέον στην Ισπανία οι... «ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ»!

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Πολιτικός σεισμός στην Ισπανία! Πρώτο κόμμα οι... «Αγανακτισμένοι», σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας της ισπανικής Κεντροαριστεράς «Ελ Παΐς» από τη μεγάλη ισπανική εταιρεία Μετροσκόπια! Ενα κόμμα που δημιουργήθηκε μόλις... φέτος (!) περνάει δημοσκοπικά πρώτο και απειλεί να τινάξει στον αέρα το πολιτικό σκηνικό της Ισπανίας! Αυτό θα συμβεί αν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων αντανακλαστούν υποτυπωδώς και στα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που πρέπει να γίνουν το αργότερο σε έναν χρόνο από τώρα, καθώς τον Νοέμβριο του 2015 ολοκληρώνεται η τετραετία από τις προηγούμενες εκλογές του 2011.

Το Ποδέμος (Μπορούμε), το κόμμα των Ισπανών «Αγανακτισμένων», κατά την προαναφερθείσα δημοσκόπηση θα έπαιρνε 27,7% των έγκυρων ψήφων αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα και θα κέρδιζε την πρώτη θέση. Δεύτερο θα ερχόταν το σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE - Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα) με ποσοστό 26,2% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων. Πλήρης η κατάρρευση του Λαϊκού Κόμματος της ισπανικής Δεξιάς του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, το οποίο από το «θηριώδες» ποσοστό του 44,6% που είχε πάρει στις βουλευτικές εκλογές του 2011 καθώς η πανάθλια πολιτική του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Θαπατέρο «έθαψε» εκλογικά το PSOE, σήμερα κατά τη δημοσκόπηση δεν θα έπαιρνε ούτε το... μισό (!) ποσοστό, πέφτοντας στο 20,7%! Πανωλεθρία! Περίπου 5% κάτω οι σοσιαλιστές, σχεδόν... 25% κάτω οι δεξιοί! Στον πάτο και η Ενωμένη Αριστερά, η οποία θα έπαιρνε μόλις 3,8%. Δεν πρόκειται να είναι φυσικά τόσο δραματικά τα αποτελέσματα για τα κόμματα-πυλώνες του συστήματος.

Είναι όμως ενδεικτικά για την οργή που υπάρχει στον ισπανικό λαό εναντίον των σοσιαλιστών και των δεξιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το... 91% (!) των ερωτηθέντων θεωρεί κακή ή πολύ κακή την παρούσα πολιτική κατάσταση στην Ισπανία, ενώ το πρωτοφανές ποσοστό του 36,8% όσων έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι θα απόσχουν από τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου χρόνου. Δεν πρόκειται φυσικά να απόσχουν όλοι αυτοί. Γι' αυτό και η αναγωγή που έκαναν οι δημοσκόποι είναι ιδιαιτέρως φιλική προς το Σοσιαλιστικό και το Λαϊκό Κόμμα και έτσι βγήκαν τα προαναφερθέντα αποτελέσματα αναφορικά με την πρόθεση ψήφου.

Για να αντιληφθούμε καλύτερα το μέγεθος της οργής των Ισπανών εναντίον των δύο συστημικών κομμάτων που με την πολιτική υποταγή τους στα κελεύσματα των Γερμανών κατέστρεψαν τον ισπανικό λαό, θα κάνουμε κάτι που δεν το συνηθίζουμε και δεν το έχουμε κάνει ποτέ μέχρι τώρα. Θα παρουσιάσουμε τα προ αναγωγής ποσοστά: Δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν το Ποδέμος των Αγανακτισμένων το 22,2% όσων ρωτήθηκαν, τους σοσιαλιστές το... 13,1% και τη Δεξιά το... 10,4%! Οι αναλυτές της εταιρείας σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης διπλασίασαν (!) τα ποσοστά των δύο αυτών κομμάτων για να βγάλουν με αναγωγή την πρόθεση ψήφου που να προσεγγίζει την κατά τις γνώσεις τους και την εκτίμησή τους πολιτική πραγματικότητα, ενώ αύξησαν μόνο κατά 15% την πρόθεση ψήφου στο Ποδέμος.

Δεν πρόκειται βεβαίως παρά για μία δημοσκόπηση, η οποία δεν αποτυπώνει τίποτα παραπάνω από τις διαθέσεις των ερωτηθέντων Ισπανών αυτή τη στιγμή. Μια στιγμή εξαιρετικά δύσκολη για την κυβέρνηση του δεξιού Ραχόι, καθώς αποκαλύφθηκαν αλλεπάλληλα οικονομικά σκάνδαλα της κυβέρνησης της Δεξιάς. Επιπροσθέτως, μεσογειακός λαός είναι και οι Ισπανοί. Οπως οι Ελληνες και οι Ιταλοί, πολύ συχνά άλλα λένε και άλλα κάνουν - ειδικά με το τι ψηφίζουν! Δεν προβάλλουμε επομένως τη δημοσκόπηση της «Ελ Παΐς» ως προάγγελο του εκλογικού αποτελέσματος. Απέχουμε πάρα πολύ από τις βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας και δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιο εδραιωμένο συστημικό κόμμα. Αντιθέτως, κόμματα σαν το Ποδέμος μπορούν πολύ εύκολα, μέσα σε ελάχιστους μήνες, να φτάσουν από το ναδίρ στο ζενίθ και αντίστροφα.

Αλλο θέλουμε εμείς να τονίσουμε μέσω της παρουσίασης αυτής της δημοσκόπησης. Ενα πολύ σημαντικό ποιοτικό πολιτικό στοιχείο. Επιθυμούμε να δείξουμε πόσο εύθραυστο έχει γίνει σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης το πολιτικό σκηνικό εξαιτίας της ασκούμενης πολιτικής της λιτότητας που έχουν επιβάλει σε όλες τις χώρες οι Γερμανοί! Οι πολιτικές ανακατατάξεις στην Ισπανία, ενδέχεται να αποδειχθούν και στις κάλπες κατακλυσμιαίες! Μία ακόμη δημοσκόπηση, η οποία δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Ισπανία, προανήγγειλε την τάση που έδειξε και επιβεβαίωσε η δημοσκόπηση για την «Ελ Παΐς», καθώς ανέδειξε το Ποδέμος δεύτερο κόμμα με 22,7%. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το 42% όσων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν το κόμμα των Αγανακτισμένων, είπαν ότι θα το ψήφιζαν ως συνέπεια της απογοήτευσής τους από τα υπόλοιπα κόμματα. Αυτό σίγουρα προμηνύει μεγάλης κλίμακας, απροσδιόριστης κατεύθυνσης πολιτικές ανατροπές.


*Δημοσιεύθηκε στο'' Έθνος'' τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου