Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Νέα Σπορά: Η επίθεση των ΜΑΤ στη Νομική

 
   
Αυτή θα είναι η Νέα Ελλάδα της κυβέρνησης. Θα περικυκλώνει τα Πανεπιστήμια με ΜΑΤ και στις διαμαρτυρίες των φοιτητών για την παρουσία τους αυτά θα τους επιτίθενται και θα ανοίγουν κεφάλια. Ανοιχτός αυταρχισμός και μάλιστα με την πρόσκληση και την κάλυψη των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ. Ο πρύτανης Θόδωρος Φορτσάκης φαίνεται ότι θέλει να μείνει στην ιστορία της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ως το υπόδειγμα της αστυνομοκρατίας. Αφού νομιμοποίησε τις απολύσεις των φυλάκων κάλεσε ιδιωτική αστυνομία για τη φύλαξη του ΕΚΠΑ με το φαιδρό επιχείρημα ότι έτσι γίνεται σ’ όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου. Τώρα καλεί τα ΜΑΤ και περικυκλώνει το ΕΚΠΑ. Στο μεταξύ και άλλοι πρυτάνεις ακολούθησαν το παράδειγμα του πρύτανη του ΕΚΠΑ και έκλεισαν τα ιδρύματα απαγορεύοντας την πρόσβαση σ’ αυτά των φοιτητών και των εργαζομένων, του διδακτικού προσωπικού.
   
Θέλουμε να θυμίσουμε στον πρύτανη ότι η Νομική έχει τη δική της ιστορία στην αντιδικτατορική πάλη. Και ότι εκεί που δεν πέτυχε η χούντα δεν πρόκειται να πετύχει ο νυν πρύτανης. Θέλουμε, επίσης, να θυμίσουμε σ’ όλους τους πρυτάνεις που προτίθενται να τον μιμηθούν ότι τον καιρό της χούντας ένας άλλος πρύτανης, ο Κωνσταντίνος Κονοφάγος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μετέπειτα υπουργός στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αρνήθηκε να παραδώσει το ΕΜΠ στις αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου αυτές να επιτεθούν στους φοιτητές. Ο Κωνσταντίνος Κονοφάγος συνελήφθη από τη χούντα.
   
Αν οι πρυτάνεις αντί να υπηρετήσουν τα πανεπιστημιακά τους καθήκοντα σκοπεύουν να μεταβληθούν σε αστυνομικούς τοποτηρητές της κυβέρνησης, να θυμίζουν τους κυβερνητικούς επιτρόπους της χούντας, που ανά πάσα στιγμή θα καλούν τα ΜΑΤ προκειμένου να μετατρέψουν ένα χώρο γνώσης, αμφισβήτησης και ελεύθερης διακίνησης των ιδεών σε αστυνομικό χώρο άσκησης των ΜΑΤ οφείλουν να γνωρίζουν ότι εκεί που απέτυχε η χούντα θα αποτύχουν κι αυτοί και η κυβέρνηση.
         

     
Η συζήτηση στη βουλή, που προκλήθηκε ακριβώς γι’ αυτό το γεγονός, ανέδειξε το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Οι κυβερνητικοί υπουργοί θρασύτατα υποστήριξαν σε πολύ υψηλούς τόνους «ότι αυτά που ξέρατε τελειώσανε».
   
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να χειραγωγήσει το πανεπιστημιακό κίνημα μπροστά στην επιδίωξή της να εφαρμόσει ένα αντιδραστικό και αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας των Πανεπιστημίων, του «νόμου και της τάξης». Να βάλει «τελεία και παύλα», όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης στην αγόρευσή του στη βουλή.
   
Ο στόχος αυτός, όμως, δεν αφορά αποκλειστικά τον Πανεπιστημιακό χώρο. Αφορά το ίδιο το Εργατικό Κίνημα, γενικότερα το Λαϊκό Κίνημα, που βρίσκονται μπροστά στην πολιτική της κυβέρνησης και στα όσα έρχονται, πέρα απ’ αυτά που έχουν υποστεί μέχρι τώρα οι εργαζόμενοι και τους οδήγησαν σε πρωτοφανή εξαθλίωση.
     
Την ώρα που μια δεκαεφτάχρονη μαθήτρια στην Πάτρα, μόλις χθες, λιποθύμησε λόγω ασιτίας, την ώρα που η κυβέρνηση κάνει επίδειξη της υποτέλειάς της απέναντι στα αφεντικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που χαρίζει μερικές εκατοντάδες δισ. ευρώ στις τράπεζες και στα μονοπώλια, την ώρα που ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία αντί «πινακίου φακής» το μόνο που νομίζει ότι θα τη «σώσει» είναι ο εντεινόμενος αυταρχισμός της. Κάνει λάθος. Θα εισπράξει την απάντηση και από το φοιτητικό κίνημα και από τους εργαζόμενους. Έχουν την πείρα και τη θέληση.       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου